سرویس مد و لباس هنرآنلاین: 24 تا 28 آذرماه 97 با عنوان هفته پژوهش در تقویم رسمی کشور نامگذاری شده و در سایه این عنوان، موضوعاتی همچون "پژوهش، فناوری، مدرسه و دانشگاه"، "پژوهش، فناوری و رسانه"، "پژوهش، فناوری و چالش‌های ملی"، "پژوهش، فناوری و علوم انسانی و هنر"، "پژوهش، فناوری و مسئولیت‌های اجتماعی" و "پژوهش، فناوری و تعاملات بین‌المللی" را مورد توجه قرار داده است.

تکتم همتی طراح لباس، پژوهشگر و مدرس دانشگاه، درباره نقش و اهمیت پژوهش در حوزه مد و لباس به خبرنگار هنرآنلاین گفت: اگر نگاهی اجمالی به فعالیت‌های پژوهشی دهه اخیر در حوزه‌های مختلف داشته باشیم درمی‌یابیم که سهم حوزه مد و لباس در این بخش بسیار ناچیز است و بدون شک نبود منابع پژوهشی از مهم‌ترین دلایل این مسئله است.

همتی با اشاره به کتاب‌های مرجع با زبان اصلی در زمینه مد و لباس تصریح کرد: در ایران اگر دانشجوی طراحی پارچه و لباس به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی و آلمانی مسلط نباشد، نه‌تنها نمی‌تواند بهره لازم از منابع مکتوب خارجی را برده بلکه با مراجعه به سایت‌های خارجی نیز محتوایی برای ورود به حیطه پژوهش دریافت نخواهد کرد.

این پژوهشگر در میان آثار پژوهشی ترجمه‌شده حوزه مد و لباس به کتاب "فلسفه فشن" نوشته لارس اسونسن اشاره کرد و گفت: کمبود کتاب‌هایی از این دست موجب شده که دانشجویان این حوزه دیدگاه وسیعی نسبت به عرصه فشن و ابعاد گسترده آن نداشته و به همین دلیل با طیف وسیعی از پایان‌نامه‌های تکراری مواجه هستیم.

او افزود: دنیای فشن درگیر موضوعات مهمی همچون فشن پایدار و لزوم استفاده هر چه بیشتر از پارچه‌های بومی است و اگر بخواهیم از ته‌مانده‌های ارگانیک این صنعت بهره لازم را بریم، لازم است با تکیه بر چه تکنیک‌های به تحقق این مهم دست یابیم.

همتی که سال‌ها است در زمینه "فست فشن" و آسیب‌های آن به محیط زیست پژوهش‌هایی را انجام می‌دهد اذعان داشت: این موضوع و ده‌ها موضوع دیگر می‌توانند در شرایط کنونی دستمایه پژوهش قرار گیرند و فعالیت تحقیقاتی در این زمینه موجب می‌شود که دستگاه‌های مختلف نیز درگیر این جریان‌ها شده و مراکزی مانند پارک علم و فناوری به اجرایی شدن این پژوهش‌ها کمک کنند.

این طراحی لباس به تحقیقات و پژوهش‌های خود در زمینه "ریسایکل فشن" یا "فشن بازیافتی" اشاره و تصریح کرد: حدود دو سال است که بر اساس پژوهش‌های انجام شده، کارگاه‌های آموزشی نیز در شهرهای مختلف با این موضوع و در راستای کاهش صدمات زیست‌محیطی صنعت نساجی برپا کرده‌ایم.

او به ترجمه فیلم "The True Cost" که در قالب مستند، تأثیر مد و فشن را بر روی مردم را نشان می‌دهد اشاره کرد و گفت: این فیلم در تداوم یک جریان پژوهشی و پس از آتش گرفتن یکی از کارگاه‌های بزرگ طراحی و دوخت لباس در بنگلادش و از بین رفتن صدها نفر ساخته شد که به‌تازگی توسط یکی از دوستانم ترجمه شده و در آینده نزدیک از رسانه ملی پخش  می‌شود.

همتی در خاتمه اظهار داشت: بدون شک، پژوهش مبتنی بر مستندات تاریخی و فرهنگی می‌تواند به ساخت نمونه‌های مشابه این اثر در حوزه مد و لباس ایرانی نیز کمک کند و از دریچه‌ای دیگر، مشکلات و دغدغه فعالان این عرصه را در کشور نشان دهد.