سرویس مد و لباس هنرآنلاین: هفتهای که گذشت روز جهانی صنایع دستی را در تقویم یدک میکشید. روزی که در دنیای خشن امروز که نشانه استیلای تکنیک بر روح انسان است، صنایع دستی میتواند روحی تازه بر زندگی ماشینی انسان امروز بدمد.
قدر مسلم آنکه صنایع دستی تنها یک کالا برای مبادله نیست بلکه خصوصیات فرهنگی و ویژگی های اقوام از طریق صنایع دستی مبادله میشود و نوعی ارتباط را ایجاد میکند و اینگونه باید بیش از هر زمان دیگری بر لزوم تقویت صنایع دستی و تجلی آن در مقام حافظ حیات فرهنگی ملتها تأکید شود.
صنایع دستی پس از جنگ جهانی دوم با محتوای هنری و فرهنگی مورد توجه کشورهای پیشرفته قرار گرفت و ۱۰ ژوئن (۲۰ خرداد) سال ۱۹۶۴ میلادی، نخستین کنگره جهانی با شرکت مسئولان اجرایی استادان دانشگاه، هنرمندان و صنعت گران بیش از ۴۰ کشور جهان در نیویورک برگزار شد که در قطعنامه پایانی این کنگره، تاسیس شورای جهانی صنایع دستی به عنوان نهاد وابسته به یونسکو تصویب شد.
با تأسیس سازمان ملل متحد، محافظت از میراثهای فرهنگی بشری بر عهده "یونسکو" یا "سازمان تربیتی علمی و فرهنگی ملل متحد گذاشته شده است که از سال ۱۹۶۴ میلادی با تأسیس "شورای جهانی صنایع دستی" در قالب یکی از ارگانهای وابسته به یونسکو، صنایع دستی و سنتی به صورت بخشی از حیات فرهنگی اقتصادی ملل مورد توجه قرار گرفت.
در بدو امر، شورای جهانی صنایع دستی با شمار محدودی از اعضا کار خود را آغاز کرد و در حال حاضر، ۹۰ کشور جهان را تحت پوشش دارد. دبیرخانه شورای جهانی صنایع دستی در شهر آمستردام کشور هلند قرار دارد.
از هر کشور تنها یک سازمان می تواند به عنوان نماینده صنعتگران آن کشور، به عضویت شورا درآید و سازمان صنایع دستی ایران از سال ۱۳۴۷ به عنوان ارگان مسئول متولی صنایع دستی کشور به عضویت شورای جهانی صنایع دستی درآمده است.
ایران نیز از سال ۱۳۴۷ (۱۹۶۸ میلادی) توسط سازمان صنایع دستی ایران به عضویت شورای جهانی صنایع دستی و به تبع آسیایی بودن به عضویت مجمع آسیا و اقیانوسیه شورا درآمد.
امسال هم همزمان با روز جهانی صنایع دستی، مدیران کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استانها از برگزاری و راهاندازی نمایشگاهها، بازارچه و موزههای صنایع دستی خبر دادند که خود نشان از توجه مسئولان به امر تشویق، کمک و راهنمایی صنعتگران دستی و همچنین بالا بردن سطح اطلاعات تخصصی و حرفه ای آنها با توجه به زمینه های متفاوت فرهنگی در کشور و همچنین حفظ و تقویت صنایع دستی و تجلی آن به صورت رکن عمده ای از حیات فرهنگی ملت ایران دارد.
بد نیست بدانید همزمان با روز جهانی صنایع دستی از تمبر صنایع دستی با طرح زیورآلات سنتی ترکمن و همچنین لوح ثبت گنبد کاووس به عنوان شهر ملی فرش رونمایی شد.
البته امسال برخلاف سالهای پیش، نمایشگاه صنایع دستی کشور که هر سال در تهران برگزار میشد و به عبارتی نیز بزرگترین رخداد صنایع دستی در ایران محسوب میشود، به دلیل همزمانی با ماه مبارک رمضان به تیرماه موکول شد.