گروه فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین: سیروس همتی نویسنده، بازیگر و کارگردان تئاتر، کتاب «یزله» را حاوی ۱۱ دانست و به هنرآنلاین گفت: «مکان»، «یزله»، «بدرود»، «خججه سطان»، «فرمول ابی»، «الله توپونن توهسون»، «دده» و «آخرین وداع» عناوین ۹ داستان این مجموعه است و «بازارچه مکاره» و «ننه سلطان» دو اثری است که به قلم تقی همتینیا نگاشته شده و در این کتاب آمده است.
او با این توضیح که مجموعه «یزله» زبان و موقعیتهایی طنزآمیز دارد، ادامهداد: اما در بطن داستانها موضوعات تلخ و عبرتآموزی نهفته است. تلاشم در نگارش داستان این است حرفی برای گفتن داشته باشم؛ زبان طنز سلاح من در نوشتن است.
همتی موضوع این ۱۱ داستان را جهانشمول دانست و افزود: کتاب «یزله» مجموعهای از تمام شرایط اجتماعی، سیاسی، انتقادی، روحی و روانی انسان عصر حاضر است؛ بهنحوی نوشته شده که مخاطب با آن همذاتپنداری کند و خود را در آن ببیند. مثلا «دده» درباره پدر، «الله توپونن توهسون» (خدا از سرت بریزه) دعای زندهیاد مادرم برای فرزندانش درباره مادر، «مکان» بازگوکننده دغدغه جوانان و شرایط اجتماعی و «بدرود» دغدغه یک نویسنده با کاراکترهایش را مطرح میکند.
او در پاسخ به اینکه چه شد پس از انتشار مجموعه «ننه کاراته» مجدد داستانهای کوتاه به چاپ رساند، اظهار داشت: اتفاقا دلیل نوشتن داستانهای کوتاه «یزله» استقبال خوب از «ننه کاراته» بود و شور و اشتیاق را در من چندبرابر کرد. کتاب «یزله» ادامه سری داستانهای مجموعه قبلی محسوب میشود.
همتی با بیان این که مجموعه داستان «یزله» را انتشارات کتاب نیستان چاپ کرده، افزود: «یزله» به بیان ساده آیین ایرانی خنجر، مخصوص عربهاست. به بیانی، احساس عاطفی و ارادت قلبی آیین خنجر از طرف برخی اعراب بهویژه خوزستانیها در مراسم استقبال از یک شخص و بدرقه آنهاست. خوزستانیها شور و ارادت را از این طریق نشان میدهند.