گروه فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین: ستاره باندرخانی با این توضیح که درهم‌تنیدگی داستان‌ها و مفاهیم اسطوره‌ای در زندگی اجتماعی به‌اندازه‌ای بوده که در سده‌های اخیر اسطوره‌شناسی به‌عنوان یک علم مستقل مطرح شده به هنرآنلاین گفت: مکاتب گوناگونی نسبت به‌مقوله اسطوره و چگونگی نگرش به آن به‌وجود آمد، همین امر باعث شد داستان‌ها و روایات اسطوره‌ای با ترازوی تحقیق و پژوهش علمی مورد بررسی قرار بگیرند.

او با بیان این که دیدگاه تطبیقی، کارکردگرایی، فلسفی، ساختارگرایی، پدیدارشناسی، روان‌شناسی و نظریه ساختارگرایی تطبیقی برخی مکاتبی است که در سایه نگرش آکادمیک به اسطوره و داستان‌های اسطوره‌ای شکل گرفته، افزود: به‌طور کلی می‌توان این‌گونه ابراز داشت که اساطیر در سرزمین‌های گوناگون و به‌مرور زمان دچار دگرگونی‌ها و تغییراتی می‌شوند. این نوسان اساطیر در گذر زمان با یک نگاه کلی عبارتند از دگرگونی، شکستگی، ورود عناصر بیگانه و ادغام، که همگی در مفاهیم اساطیری تاثیرگذار هستند.

باندرخانی با این توضیح که اسطوره‌ها، داستان‌ها و روایت‌های اساطیری از جمله بنیادی‌ترین عناصر تشکیل‌دهنده فرهنگ و تمدن بشری به‌شمار می‌روند، ادامه‌داد: همچنین مفاهیمی اساسی که به‌تعریف حیات اجتماعی اقوام و ملت‌های هر سرزمین می‌پردازند. در هنر، ادبیات، معماری و هر آنچه که به‌گونه‌ای با فرهنگ انسانی مرتبط است، بسیار از اساطیر و داستان‌های اسطوره‌ای بهره گرفته شده. بسیاری از آثار هنری و ادبی برجسته که خود نمادی است از فرهنگ سرزمین‌ها و تمدن‌ها، ریشه در اساطیر دارند.

او با بیان این که یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های داستان‌ها و شخصیت‌های اساطیری تحول و تغییراتی است که این اساطیر در طول زمان به خود می‌بینند که همانا تحول بیرونی و درونی اسطوره است، تصریح‌کرد: در فرهنگ، زبان و ادب پارسی، در دوران کنونی پژوهش‌های عمیق و گسترده‌ای را شاهد هستیم که به‌ویژه با روش تطبیقی در زمینه‌های مختلف است که البته در این میان خلا پرداختن به (ایزد وای) در این منظومه بزرگ و با اهمیت مشاهده می‌شود و در این تحقیق کوشیدم، با بررسی داستان‌ها و روایت‌های اساطیری شاهنامه و تطبیق با متون اوستایی، این موضوع به بررسی و تحقیق گذاشته شود. این کتاب بر مبنای بررسی تطبیقی خویشکاری‌های ایزد وای با شخصیت‌های اساطیری شاهنامه صورت گرفته و تغییر و تحول این اسطوره در ادب حماسی بررسی شده است. از سوی دیگر نشانی‌ها و صفت‌های این ایزد هندوایرانی در تبدیل به عنصر باد مورد تحقیق قرار گرفته است. بی‌تردید برای رسیدن به نتیجه مطلوب علاوه‌بر کنکاش در تمامی متون اوستایی، پرداختن به سرتاسر بخش اسطوره‌ای و حماسی شاهنامه نیز الزامی خواهد بود.

کتاب «رام‌یشت و اسطوره باد» به‌همراه واژه‌نامه اوستایی نوشته ستاره باندرخانی از سوی نشر قلمکده منتشر شده است.