گروه فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین: این مجموعه شامل نمایشنامههای «سگی در خرمنجا»، «تامارزوها»، «شب» و «مرد و مهمان» است. مقدمه کتاب حاوی تحلیلی ساختاری و محتوایی از نمایشنامههاست و اجراها و کارگردانانی که آثار نویدی را به صحنه بردهاند برمیشمارد.
«سگی در خرمنجا» درباره تقابل یک خانواده روستایی است. آنها گندم درو کردهاند و با چنگ و دندان دنبال این هستند سهم بیشتری از این درو برای سال آینده نگه دارند اما افرادی به بهانههای مختلف میخواهند سهمی از محصول آنها را چپاول کنند.
«تامارزوها»، نیز در فضای روستایی میگذرد. با مرد دستفروش تنگدستی مواجه هستیم که میخواهد کالای خود را بفروشد اما اتفاقات تراژیک برای او رخ میدهد و تمام هستی و سرمایه خود را از دست میدهد.
«شب» اقتباسی از نمایشنامهای بهقلم نویسنده اسپانیایی یوآکیم آروریوس است. برای یک خانواده سه نفره روستایی در شب سرد زمستان اتفاقات تلخی میافتد. محصول بادام در حال سرمازدگی و فرزندشان بیمار است.
«مرد و مهمان» باز هم در فضای روستایی است. یک شخصی به منزل ارباب که چند فرزند دارد پناه میآورد. گامبهگام که جلو میرویم دلیل این پناه مطرح میشود و مرد درخواستی از میزبان دارد. بهخاطر سنت قدیمی مهماننوازی و شرافت انسانی ارباب، به حرف این مرد گوش میدهد و بچههای خود را قربانی انتقامگیری میکند.
در بخشی از مقدمه کتاب آمده است: «نویدی هر چه نوشت بیغرض و منظور نبود و پر بود از رگههای تند انتقاد اجتماعی، با نثر و لحنی ساده، سرراست و صریح، که همین صراحت و صداقت، ضعفهای فنیاش را میپوشاند، او نه درصدد شکستن قالبهای متعارف نمایشی بود و نه نوآوری در فرم و شکل تئاتر، آنگونه که جریانی که نعلبندیان متعلق به آن بود هدف عاجل و غایی خود در نظر داشت. حکومت نیز با کشیدن دست نوازش به سر تئاتر فرمگرا و فشردن دست آهنین سانسور بر گلوی گروه دغدغهمند و مضمونگرا و حتی زندانیکردن نویسندگان رادیکال آنها، عامدانه بغض و کین و افتراق را بین تئاتریها دامن میزد. بذر عداوتی که پاشیده شد و بالید و همچنان ریشههای آن نخشکیده و هر دو بال ضروری تئاتر بالنده را با دامنزدن به غبن و کین قیچی کرده است و مناسبات تولید تئاتر را رسما با به محاق افکندن یکی و مستحق دانستن دیگری اداره میکند».
این مجموعه نمایشنامه نخستین کتاب از آثار این نویسنده نامدار دهه چهل و پنجاه است که طی پژوهشی توسط ناصح کامگاری گردآوری شده و با قیمت ۳۰ هزار تومان در نشر یکشنبه به چاپ رسیده است.