سرویس فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین: اواخر خرداد ماه بود که خبری منتشر شد مبنی بر این که سیدعلی صالحی شاعر، نویسنده و منتقد ادبی، به دلیل مشکل قلبی در بیمارستان بستری شده است. او در منزل سکته قلبی کرده بود و در بیمارستان تشخیص دادند باید عمل قلب باز شود که تیرماه خوشبختانه با موفقیت انجام شد.
این شاعر در احوالپرسی هنرآنلاین که برایش آرزوی سلامتی و بهبودی دارد در حالی که به علت بیماری نمیتوانست بلند صحبت کند، گفت: از بحران عبور کردهام اما تبعات و عواقب آن هنوز وجود دارد و در منزل تحتنظر پزشک هستم.
او در پاسخ به این پرسش که آیا فعالیت ادبی را آغاز کرده است، توضیح داد: برایم سخت است چون وقتی مینشینم پشت میز پس از دو، سه دقیقه حالت سرگیجه میگیرم و خونرسانی به خوبی انجام نمیشود. پیش از این اتفاق قرار بود با ناشری برای چاپ اثر جدید صحبت کنم که عقب افتاد.
نمونه شعری از سیدعلی صالحی:
حالم خوب است
هنوز خواب میبینم
ابری میآید
و مرا تا سرآغازِ روییدن … بدرقه میکند.
تابستان که بیاید
نمیدانم چندساله میشوم
اما صدای غریبی
مرتب میگویَدَم:
– پس تو کی خواهی مُرد!؟
ریرا …!
به کوری چشمِ کلاغ
عقابها هرگز نمیمیرند!
مهم نیست
تو که آن بیدِ بالِ حوض را
به خاطر داری …!
همین امروز غروب
برایش دو شعر تازه از "نیما" خواندم
او هم خَم شد بر آب و گفت:
گیسوانم را مثلِ افسانه بباف!
سیدعلی صالحی، یکم فروردین سال 1334 در روستای مرغاب از توابع ایذه در خانوادهای کشاورز به دنیا آمد و در سال 1340 همراه با خانواده در مسجد سلیمان اقامت کرده و در سال 1347 در همان شهر وارد دبیرستان شد. در سال 1353 بهدلایل تنبیه و تهدید از سوی مدرسه و مقامات ترک تحصیل میکند و یک سال بعد باز به مدرسه برگشته و دیپلم ریاضی را میگیرد.
نخستین شعرهای او در سال 1350 به اهتمام ابوالقاسم حالت در مجله محلی شرکت نفت چاپ شد.
صالحی سال 53 تا 54 همراه چند نفر از شاعران همنسل خود جریان "موج ناب" را در شعر سپید پیریزی میکند. منوچهر آتشی و نصرت رحمانی در تهران از این جریان پیشرو حمایت میکنند. در سال 56 به عنوان برنده جایزه فروغ فرخزاد در شعر اعلام میشود.
او در سال 57 از گروه "موج ناب" فاصله میگیرد. در اردیبهشت سال 58 برای اقامت دایم به تهران می رود و در پاییز 58 در کنکور رشته ادبیات دانشکده هنرهای دراماتیک قبول میشود. در همین زمان با حمایت اسماعیل خویی، غلامحسین ساعدی، نسیم خاکسار و عظیم خلیلی به عضویت کانون نویسندگان ایران درمیآید و در مطبوعات آزاد مشغول به کار میشود. در جریان انقلاب فرهنگی زخمی میشود و سپس در مسجد سلیمان محاکمه شده و مورد کیفر قرار میگیرد.
در سال 63 با نقض تقطیع سنتی و سطربندی کلاسیک در شعر سپید، پیشنهاد "تقطیع هموار و مدرن" را مطرح کرد. سرانجام موفق میشود این روش تقطیع را همه گیر کند که تا امروز مورد قبول است. یک سال بعد، "جنبش شعر گفتار" را با ساده کردن زبان شعر معرفی میکند که با آغاز دهه هفتاد به جریانی مقبول در شعر فارسی تبدیل شد.
صالحی از 69 تا 79، دبیر سرویس ادبی و صفحه شعر مجله "دنیای سخن" بود و در سال 79 کارگاه شعر دنیای سخن (در مجله و دفتر دنیای سخن) را با استقبال مناسبی راهاندازی کرد. از همین دوره، ترجمه شعر صالحی به زبانهای فرانسه، عربی، آلمانی، انگلیسی، ارمنی، روسی و کردی به صورت پراکنده در مطبوعات چاپ و دو دفتر شعر از وی در کردستان عراق (به زبان کردی) منتشر شد.
کتابهای "لیالی ِلا"، "یوماآنادا – ۱۳۸۴"، "پیشگو و پیاده شطرنج"، "مثلثات و اشراقها"، "عاشق شدن در دیماه، مردن به وقت شهریور"، "دیرآمدی ریرا... نامهها"، "نشانیها"، "سفر بخیر مسافر غمگین پاییز پنجاه و هشت"، "آسمانیها"، "رویاهای قاصدک غمگینی که از جنوب آمده بود"، "ساده بودم، تو نبودی، باران بود"، "آخرین عاشقانههای ری را"، "دعای زنی در راه که تنها میرفت"، "چیدن محبوبههای شب را تنها به باد یاد خواهد داد"، "دریغا ملا عمر..."، "از آوازهای کولیان اهوازی"، "دختر ویولن زن در کوچههای برفی آذر ماه"، "منشور شعر حکمت" و "گزارش به نازادگان" عناوین برخی کتابهای منتشر شده این شاعر هستند.