به گزارش هنرآنلاین، نشست هفتگی شهر کتاب در روز سه‌شنبه ۲۴ تیر ماه ساعت ۱۵ به نقد و بررسی کتاب "هرم هستی؛ تاملی هیدگری در نظرگاه ابن‌سینا و طلایه‌داران عرفان خراسان" اختصاص دارد که با حضور دکتر احمدعلی حیدری، دکتر علی‌اصغر مصلح و دکتر مجتبی اعتمادی‌نیا در مرکز فرهنگی شهرکتاب به صورت مجازی برگزار می‌شود.

در معرفی این کتاب آمده است: هرم هستی نمایانگر نوعی طرح وجودشناختی سلسله‌مراتبی است که آدمیان طی قرن‌ها همواره نظر و عمل خود را بر اساس آن سامان داده و به لوازم منطقی و روان‌شناختی آن در عرصه فرهنگ و سیاست تن در داده‌اند. اثر حاضر می‌کوشد با نگاهی انتقادی به نحوه تلقی سلسله‌مراتبی از وجود نزد ابن‌سینا، قابلیت‌های بی‌بدیل عرفان حوزه خراسان را در پی‌ریزی طرحی اصیل از وجود واکاوی نماید. مولف در این اثر نشان می‌دهد که تفکر فلسفی به معنای متعارف آن، تن‌ها یکی از راه‌های تامل در باب هستی و حقیقت آن است، حال آن‌که اقبال شاعرانه به هستی و حقیقت آن که میراث عرفانی حوزه خراسان یکی از مصادیق آن به‌شمار می‌رود نیز یکی دیگر از راه‌های بدیل در این مسیر است؛ راهی که در آن می‌توان برخلاف رویکردهای موجود پژوهانه‌ای که وجود را پیوسته در زیر سایه یکی از موجودات مد نظر قرار می‌دهد، نظاره‌گر دیدارنمایی و پرهیز حقیقت هستی در پس حجاب موجودات بود.

این پژوهش از آن رو که از منظر نقد وجودشناختی فیلسوفی غربی در پی بازاندیشی، آسیب‌شناسی و استعدادسنجی تلقی‌های گونه‌گون از سلسله‌مراتب هستی در سپهر تفکر اسلامیـ ایرانی است، بسترسازی برای گفتگویی بنیادین و مکالمه‌ای فرهنگی میان سنت اندیشه غربی و اسلامی را نیز به عنوان هدفی کاربردی مد نظر قرار داده است

علاقه‌مندان می‌توانند این نشست را از اینستاگرام این مرکز به نشانی   Instagram/bookcityculturalcenter   به‌صورت زنده پی‌گیری کنند.

 

شیوه‌ شمس در تاویل کلام الهی

بیست‌وچهارمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ شمس تبریزی در روز چهارشنبه ۲۵ تیر ساعت ۱۶ با سخنرانی دکتر محمدرضا موحدی به  "شیوه‌ شمس درتاویل کلام الهی" اختصاص دارد که به‌صورت مجازی پخش خواهد شد.

در توضیح این خبر آمده است: جهان (کتاب تکوین) از منظر شمس تبریزی  به مثابه نسخه‌ای دیگر از انسان کامل و نسخه‌ای دیگر از کلام الهی (کتاب تشریع)  است. پس کلمات کتاب تشریع را نباید محدود و معدود پنداشت، بلکه جهان  و انسان و کلام حق را باید جاری دانست و سیال. شمس راه دریافت‌های دیگر و نو به نو را از کلام الهی، بر خود و دیگران نمی‌بندد و اسیر اصطلاحات و نظام قراردادهای دالّ و مدلولی عصر نبوی نمی‌شود.

شیوه‌ شمس در تاویل کلام الهی، شیوه‌ای ذوقی و کشفی است و اگرچه به نظر می‌رسد با تفاسیر اشاری و عرفانی قرآن آشنا بوده و گاه عطف توجهی بدان‌ها داشته، اما دریافت‌های تازه‌اش که برآمده از تجربه‌های کاملا شخصی اوست، بیشتر به شیوه‌ی عارفانی چون ابوسعید ابوالخیر نزدیک است تا امثال سلمی و قشیری و ابوحامدغزالی و... .

شمس نیز هم‌چون بسیاری دیگر از عارفان، باز بودن دامنه‌ی معنایی کلام خدا را، موجب استمرار خطاب الهی به همه‌ی آدمیان و در همه‌ی اعصار می‌بیند و از این راه، با انسداد باب فهم وحی به شیوه‌ی خود مبارزه می کند.

علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به صفحه‌ی اینستاگرام مرکز فرهنگی شهر کتاب به نشانی Instagram/bookcityculturalcenter  این درس‌گفتار را به صورت زنده مشاهده کنند.