به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا عزیزی به تشریح اقدامات پژوهشکده اسناد در سال ۹۸ و رویکرد و برنامههای سال 99 این پژوهشکده پرداخت.
او عنوان کرد: چند موضوع در سال ۹۸ برای پژوهشکده اسناد مهم بود، اول این که چارت جدید سازمان ابلاغ شد که طی آن وظیفه تاریخ شفاهی به عنوان یک کار پژوهشی، به پژوهشکده اسناد سپرده شد.
عزیزی ادامه داد: تمام مراکز پژوهشی که کار تاریخ شفاهی انجام میدهند شانیت سازمان اسناد و کتابخانه ملی را برای این کار طی این سالها قبول کردهاند.
رئیس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: شاید مهمتر از موضوع اول، تاسیس دفتر استانداردسازی سازمان در پژوهشکده اسناد بود که بهعنوان یک اتفاق بسیار مهم، میتوان از آن یاد کرد.
عزیزی تصریح کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران طبق اساسنامه خود، وظیفه دارد که بهنوعی به تدوین استانداردهای ملی و رویهها و روندهای یکسان در کتابخانهها و مراکز اسناد و همه سازمانهای دولتی که با اسناد سروکار دارند بپردازد که این وظیفه به طور ضمنی یا خیلی روشن در اساسنامه سازمان لحاظ شده است.
او اظهارداشت: در سال 98 پژوهشکده اسناد بهطور مستقیم بر روی ۱۷ استاندارد ملی کار کرد که ۳ استاندارد ملی منتشر شد و سه استاندارد دیگر نیز ملی شد و جلسات آن نیز برگزار شد ولی متاسفانه با توجه به شرایطی که در پایان سال 98 برای کشور رخ داد هنوز بر روی وبگاه سازمان ملی استاندارد بارگذاری نشده است، همچنین یک استاندارد را نیز در حال ویرایش نهایی داریم که برای سازمان استاندارد باید ارسال کنیم.
رئیس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی تصریح کرد: نهایتا ۵ استاندارد ملی که با همکاری سازمانهای دیگر تدوین کرده بودیم تصویب شد و در تدوین ۱۲ استاندارد ملی دیگر که سازمانها و موسسات دیگر تدوین آن را برعهده داشتند مشارکت کردیم و از بین این تعداد تا به حال ۴ استاندارد ملی نیز منتشر شده است.
عزیزی در ادامه به اهمیت استاندارد ملی توصیف آرشیوی نیز پرداخت و گفت: طبق مصوبه شورای عالی اداری در زمان ادغام سازمان ملی آرشیو با کتابخانه ملی، این وظیفه به ما سپرده شده بود و هر چند در سالهای گذشته کارهایی برای استاندارد ملی توصیف آرشیوی انجام شده بود ولی در سال 98 به صورت جدی روی این کار اقدام شد تا نسخه عمومی استاندارد ملی توصیف آرشیوی نیز تولید شود.
او توضیح داد: مراکز اسنادی کشور موظف هستند از این استاندارد ملی استفاده کنند و انشاالله نسخههای تکمیلی آن نیز جزو برنامههای سال آینده ما است.
رییس پژوهشکده اسناد تصریح کرد: همچنین سه استاندارد دیگر را نیز در دست تدوین داریم که با کمک سازمان استاندارد آن را ملی خواهیم کرد.
او به تدوین دانشنامه در پژوهشکده نیز اشاره کرد و افزود: طی سالهای اخیر سه دانشنامه در دستور کار پژوهشکده اسناد قرار گرفته بود که به امید خدا امسال دو دانشنامه سندشناسی و دانشنامه آرشیو را منتشر خواهیم کرد و دانشنامه مدیریت اسناد نیز به مرحله تالیف مقاله رسیده و امیدواریم در سال آتی منتشر شود.
رئیس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه به برگزاری دو همایش در سال ۹۹ که یک همایش در خردادماه به مناسبت روز جهانی آرشیو خواهد بود، پرداخت و گفت: دیگر همایش نیز در بهمن ماه برگزار میشود که اطلاعات دقیق آن را نیز اعلام خواهیم کرد.
عزیزی اضافه کرد: مهمترین تکلیفی که در سال ۹۹ برای ما مشخص شده است و به امید و یاری خدا و با حمایت و پشتیبانی ریاست سازمان و با کمک و همیاری مدیران و کارشناسان ذیربط سازمان تا پایان سال 99 انجام دهیم، تدوین شیوهنامههای آرشیوی و دستنامههای مدیریت اسناد الکترونیکی است. پژوهشکده اسناد یکی از واحدهای سازمان است و به بقیه واحدها با مشارکت خودشان ارائه خدمات میدهد و امیدواریم در انجام این کار تیمی و گروهی با سایر همکاران سازمان همراه باشیم.
او در ادامه به چاپ کتاب و نشریات نیز گریزی زد و گفت: امسال بر روی 29 عنوان کتاب و نشریه کار شد که هفت عنوان کتاب و 6 شماره فصلنامه منتشر شد، همچنین 9 عنوان کتاب را برای ویراستاری و نمایهسازی برای چاپ به انتشارات ارائه کردیم و هفت عنوان کتاب نیز برای شورای انتشارات ارسال کردیم و منتظر انجام مراحل اداری آن هستیم و در نهایت یک عنوان کتاب نیز توسط یک ناشر بیرون از سازمان در حال انتشار است.
عزیزی تصریح کرد: فعالیت دیگر در سال 98 که باید به آن اشاره کنم این است که همکاران سازمان آرشیو ملی در ساعات غیر اداری خود بنا بر علاقه شخصی، ۲۵ عنوان مصاحبه تاریخ شفاهی را برای چاپ آماده کردند که امیدواریم ۲۰ عنوان آن در سال ۹۹ منتشر شود و در مجموع برای سال 99 حداقل حدود ۳۵ عنوان کتاب را برای چاپ به انتشارات بسپاریم.