سرویس فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین، این کتاب با مقدمهای از هوشنگ ظریف، حسین علیزاده، میرعلیرضا میرعلینقی و علیاکبر صفیپور آغاز میشود و در هفت فصل "لغتشناسی تار"، "ساختمان و ویژگیهای تار"، "سازندگان تار"، "نوازندگان تار"، "کتاب و مقالات مربوط به تار"، "دیسکوگرافی" و "آلبوم عکس" ادامه پیدا میکند.
در فصل نخست "لغت شناسی" به بررسی لغت تار و ترکیبات آن از لحاظ موسیقایی و همچنین به شرح مختصرسازهایی که با کلمه "تار" ترکیب میشوند مانند دوتار، سه تار و غیره پرداخته شده است. فصل دوم مربوط است به ساختمان و ویژگیهای تار. این فصل شامل دو بخش است. یکی بخش مربوط به تشریح ساختمان و بعضی از تعمیرات خانگی و دیگری بخش علمی و بررسی تئوریک پردهبندی ساز، علایم ویژه در نتنویسی تار و غیره.
در فصل سوم و چهارم کتاب، اطلاعات مربوط به "تارسازان" و "تارنوازان" در سه دوره تاریخی قاجار، پهلوی اول و دوم، بعد از انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار میگیرد.
فصل کتابشناسی و مقالهشناسی از دیگر مباحث مورد مطالعه در این کتاب است. در اینجا اطلاعات مربوط به کتابها (عمدتا کتابهای نت) و بسیاری از مقالات که تاکنون برای "تار" به چاپ رسیده، با نگاهی کاربردی گردآوری شده است.
در بخشهای آخر کتاب دو فصل وجود دارد که یکی از اطلاعات مربوط به ضبطهایی از نوازندگان تار به صورت تکنوازی یا گروهنوازی در صفحات سنگی دوره اول و دوم ضبط است و در فصل دیگر، آلبوم عکسی در اختیار علاقهمندان گذاشته شده که شامل عکسهایی از نوازندگان دورههای قاجار، پهلوی اول و دوم، همراه با توضیحات آن است.
این کتاب نخستین شناختنامه تار محسوب میشود که به دست علاقهمندان تارنواز از سه نسل متمادی میرسد.
"کتاب تار" مجموعه، ترکیبی است از مطالب فنی، شرح حالنویسی و تا حدی هم سبکشناسی. روشن است که نویسنده در هیچکدام از این مباحث متوقف و متمرکز نبوده. هر کدام از این سرفصلها میتوانست بسیار بیشتر از این باشد و به جزییات ریزتری بپردازد و حتی وارد حوزههای نقد و بررسی وارد شود ولی مولف دانسته از این کار جلوگیری کرده است.
"کتاب تار" با گردآوری و نگارش اشکان غفوری در شمارگان هزارنسخه توسط انتشارات بنیاد فرهنگی هنری رودکی منتشر شده است.