سرویس فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین، محسن موسویمیرکلایی شاعر و نویسنده، درباره گردآوری این مجموعه مقالات به هنرآنلاین، توضیح داد: علاوه بر این که از علاقهمندان منوچهر آتشی هستم از دوران نوجوانی نیز با خانواده او آشنا بودم و با برادرزاده این شاعر نیز تئاتر کار میکردم.
او با بیان این که بسیار اتفاقی با مجموعه مقالات منوچهر آتشی روبرو شدم، گفت: با خواندن چند مقاله از او در مجلات "کارنامه" و "عصر پنجشنبه" متوجه شدم مقالات زیادی دارد که در نشریات مختلفی منتشر شدند.
موسویمیرکلایی افزود: با پیگیریهای که انجام دادم آگاه شدم منوچهر آتشی از دهه 40 تا 80 مقاله نوشته است. این مقالات موضوعات مختلفی را فارغ از ادبیات درباره تاریخ، جغرافیا و هنرهای دیگر در برمیگیرند.
او ادامه داد: آن چیزی که مرا کنجکاو کرد به سمت مقالات او بروم این بود که متوجه شوم این نوع نگارش منوچهر آتشی برای نوشتن چه علتی داشته است. با خواندن مقالات دریافتم او سه دوره مقالهنویسی متمرکز دارد. دورهای که در مجله "تماشا" مسوول شعر و ادبیات بوده حدود سالهای 1349 تا 1357 به طور مستمر مقاله نوشته و در آن شاعران جوان و شاعران خوزستان که بعدها به عنوان "موج ناب" مطرح شدند همچون هرمز علیپور، سیدعلی صالحی و سیروس رادمنش را معرفی کرده است. همچنین مقالاتی راجع به عمران صلاحی، علی باباچاهی و شاعران جوان آن دوره نوشته که کتاب اول یا شعر نخست خود را تازه منتشر کرده بودند.
موسویمیرکلایی با این توضیح که دوره دیگر مقالات منوچهر آتشی به دهه 70 برمیگردد، گفت: او در نشریه "عصر پنجشنبه" از شماره اول یا دوم تا 19 به طور مستمر درباره شعر و شاعری مقاله نوشته است. همچنین مقالاتی را در مجله "کارنامه" منتشر کرده است. هرچند در مجلات فردوسی، کیهان، سخن آدینه و هفتهنامههای شهرستان نیز مقالاتی را به چاپ رسانده اما تمرکز بیشتر او در مجلات "تماشا"، "عصرپنجشنبه" و "کارنامه" بوده است.
او با بیان این که کتاب "مقالات آتشی" حاوی سه فصل است، تصریح کرد: فصل نخست درباره مقالات او درباره شعر و شاعری است. فصل دوم درباره نیما و شاعران معاصر است با عنوان "نیما و همسایگان شعر معاصر از نگاه آتشی" که درباره شاعران معاصر دوره خودش و شاعران جوان مقاله نوشته است. فصل سوم کتاب درباره "داستان و نمایشنامه" است. آتشی درباره داستاننویسان و نمایشنامهنویسان مقاله متعددی دارد.
کتاب "مقالات آتشی" با زیر عنوان مقالهها و نقدهای ادبی منوچهر آتشی با گردآوری و تنظیم محسن موسویمیرکلایی به زودی توسط نشر افراز منتشر میشود.
این کتاب طی مراسمی در بوشهر بر سر مزار او رونمایی خواهد شد.
دو مجموعه شعر "به تنهایی برمیگردم" انتشارات بوتیمار و "جزیرهنشین" انتشارات سرزمین اهورایی از کتابهای منتشر شده محسن موسویمیرکلایی محسوب میشوند. "کتابشناسی ادبیات استان بوشهر" نیز به قلم او اثری پژوهشی است که توسط انتشارات سرزمین اهورایی منتشر شده است. موسویمیرکلایی فعالیت مطبوعاتی داشته و فیلم مستند "باور کنید: این هم یک شوخی بود" زندگی و شعر علی باباچاهی را نیز ساخته است.
منوچهر آتشی شاعر و مترجم، 2 مهرماه سال 1310 در دهرود دشتستان بوشهر متولد شد. در سال 1339 به تهران آمد و در دانشسرای عالی به تحصیل پرداخت. او در مقطع کارشناسی رشته زبان و ادبیات انگلیسی فارغالتحصیل شده است.
نخستین مجموعه شعر آتشی با عنوان "آهنگ دیگر" در سال 1339 در تهران چاپ شد. مجموعههای شعر "آواز خاک"، "دیدار در فلق"، "وصف گل سوری"، "گندم و گیلاس"، "زیباتر از شکل قدیم جهان"، "چه تلخ است این سیب" و "حادثه در بامداد"، همچنین ترجمه آثاری چون "دلاله" (تورنتون وایلدر)، "لنین" مایاکوفسکی و ترجمه داستان "فونتامارا" اثر ایناتسیو سیلونه که در سال 1348 انتشار یافت و از آثار منتشرشده منوچهر آتشی هستند.
آتشی ظهر روز 29 آبانماه سال 1384 در پی بیماری در بیمارستانی در تهران از دنیا رفت و برای خاکسپاری به زادگاهش منتقل شد. او چند روز پیش از درگذشتش به عنوان چهره ماندگار در زمینه ادبیات انتخاب شد.