به گزارش هنرآنلاین به نقل از ستاد خبری بیستوششمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، نخستین همایش "حقوق نشر" امروز سهشنبه 29 آبان ماه، با حضور لعیا جنیدی معاون حقوقی ریاست جمهوری، عباس حسینینیک مدیرعامل انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی و محمد سلگی رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و تعدادی از مقامات قضایی، ناشران و اهالی فرهنگ در پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات برگزار شد.
لعیا جنیدی در این همایش با اظهارامیدواری برای دستیابی به نتایج مطلوب در این نشست، گفت: صنعت نشر در تمام ابعاد تحولات سیاسی، علمی، اقتصادی و اجتماعی ایران موثر بوده و اهمیت این موضوع غیر قابل انکار است.
او ادامه داد: در مدت چهل سال اخیر، نشر دانشگاهی حضور قابل توجهی در کشور داشته است و با افزایش دو و نیم برابری جمعیت، دانشگاهها نیز جمعیت گستردهتری پیدا کردند و ناشران تلاش میکردند پاسخگوی نیاز جامعه باشند و صنعت نشر نیز تلاش کرد نیازهای جامعه دانشگاهی را پاسخ دهند. صنعت نشر از مواهب اقتصادی هم بهره برده تا بتواند به عنوان صنعتی جدی در کشور پا بگیرد.
جنیدی افزود: دولت باید به جای حمایت بیشتر به نظارت بپردازد. با این حال بهتر است که صنعت نشر خود تنظیمی داشته باشد و اگر این اتفاق بیفتد میتواند معضلات صنعت نشر از جمله بخشی از نشر غیرمجاز و آثاری که دچار مشکل است را برطرف کند.
معاون حقوقی رئیسجمهور تاکید کرد: ما صرفا نباید به تعداد انتشار کتاب توجه کنیم بلکه این که چه کتابی منتشر کنیم نیز بسیار مهم است. به نقطهای رسیدهایم که دیگر باید قراردادهای معقولی درعرصه تجارت جهانی برای حقوق نشر داشته باشیم که حق ناشر و مولف رعایت شود. خوشبختانه لایحهای نیز برای رعایت حقوق مادی و معنوی مولف در دست تصویب است.
جنیدی با این توضیح که باید در عرصه جهانی فعال باشیم و به سازمان تجارت جهانی ورود کنیم، متذکر شد: این همایش باید بتواند آینده جایگاه اقتصادی تجارت بینالملل را تامین کند و من به این صنعت به عنوان فعالان بخش خصوصی نگاه میکنم که ماموریتی در صنعت نشر کشور دارند. همچنین دولت باید برای حفظ حقوق ناشر و مولف، تامین فضای رقابت سالم و حقوق مصرفکننده نظارتی موثر و کمآسیب داشته باشد.
همایش حقوق نشر، گامی برای پیشگیری از تکثیر و قاچاق غیرمجاز کتابها
محمد سلگی در ادامه گفت: یکی از ایام ارزنده در طول سال هفته کتاب است که بعد از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به عنوان مهمترین برنامه در حوزه کتاب و نشر در نیمه دوم سال برگزار میشود.
او افزود: موضوع حقوق نشر از موضوعات ارزنده جامعه است. متاسفانه وقتی با انبوه کتابها مواجه شدیم، سواستفادهگرانی به فکر سواستفاده از کتاب افتادند چرا که بعد اقتصادی آن در جامعه مطرح بود و بعد از زمانی که کتاب وجهه و ارزش بالایی پیدا کرد سودجویان بیشتری پیشگام این عرصه شدند که البته اقداماتی توسط کشورها برای مبارزه با این کار و برای حفظ حق مولف و مالکیت معنوی او اقداماتی صورت گرفت.
سلگی ضمن بیان این قوانین شکل گرفته در مورد حقوق نشر اظهارداشت: تکثیر و قاچاق غیرمجاز کتابها موضوع مهمی است که در سالهای اخیر بسیار زیاد شده و کارگروهی نیز به همین منظور در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شد که موفقیتهای زیادی در این زمینه کسب کرد.
او ابراز امیدواری کرد: نخستین همایش حقوق نشر، شروعی برای بهبود شرایط حال حاضر نشر ایران باشد و ما آمادگی خود را برای پیشبرد برنامهها برای کمک به صنعت نشر اعلام میکنیم.
هدف همایش "حقوق نشر"، حمایت از تولید آثار ادبی برای جامعه هنری است
عباس حسینینیک نیز در این همایش توضیح داد: اگر کتاب را محور حقوق نشر قرار بدهیم یکسری حقوقهای پیش و پس دارد که میان پدیدآورنده و ناشر باید رعایت شود. حقوق پیشین به دریافت حق و حقوق ناشر به نویسنده تعلق میگیرد و حقوق پسین این است که ناشر روابط خود را با دولت تحکیم ببخشد تا بداند که چه کتابهایی منتشر کند.
او افزود: هدف از برگزاری همایش "حقوق نشر" حمایت از تولید آثار ادبی برای جامعه هنری است و امیدوارم ناشران به لایحه حقوق نشر که مدتی است در دست تصویب است بیتفاوت نباشند و بر تصویب آن تاکید کنند.
بیست و ششمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار "حال خوش خواندن" تا 1 آذرماه با مشارکت بیش از 60 نهاد و سازمان در سراسر کشور برگزار میشود.