به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی موسسه خانه کتاب، جلسه معارفه هیات داوران بخش "کتاب-سینما" سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران شنبه ۱۲ آبانماه، با حضور نیکنام حسینیپور مدیرعامل موسسه خانه کتاب، سیدسعید میرمحمد صادق معاون فرهنگی خانه کتاب، سیدصادق موسوی مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران و دبیر سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران سیدجواد میرهاشمی، امیرحسن چهلتن، محمدرضا گوهری و مهدی رحیمیان در دفتر انجمن سینمای جوانان ایران برگزار شد.
در ابتدای این جلسه سیدجواد میرهاشمی در توضیح کوتاهی پیرامون جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران و بخش "کتاب-سینما" گفت: در این دوره از جشنواره همه فیلمها داستانی هستند و تنها یک انیمیشن در جشنواره وجود دارد. در توضیح بخش "کتاب-سینما" نیز باید بگویم که این بخش با همت موسسه خانه کتاب و انجمن سینمای جوان به جشنواره اضافه شد که خوشبختانه استقبال بسیار خوبی هم از آن صورت گرفته است.
او ادامه داد: این بخش موجب شده تا تعاملی بین فیلمساز و نویسنده شکل گیرد؛ برای نمونه فیلمی را داشتیم که بیش از 6 بار فیلمنامه آن از سوی نویسنده و فیلمساز اصلاح شده است. در جشنواره امسال به سه نفر برگزیده جایزه خواهیم داد که به ترتیب به نفر نخست هفت میلیون تومان، نفر دوم، پنج میلیون تومان و به نفر سوم، سه میلیون تومان اهدا خواهد شد. این جوایز از سوی موسسه خانه کتاب اهدا میشود.
میرهاشمی با اشاره به شیوه اقتباس آثار اظهارداشت: تاکیدی روی اقتباس از آثار ایرانی نداریم و چه بسا فیلمسازانی از روی کتابهای خارجی اقتباس کرده باشند؛ اما بدون شک به آثاری که از داستانها و رمانهای ایرانی اقتباس شده است، اقبال بهتری نشان خواهیم داد. در این دوره جشنواره ۹۴۶ فیلم کوتاه داستانی به دبیرخانه آمده است که تعدادی از آنها به عنوان اثر اقتباسی معرفی شد و از این میان، اقتباس ۱۳ اثر تایید شده که تنوع موضوعی بسیار خوبی هم دارند.
اقتباس ضرورت سینمای امروز است
در ادامه و پیش از اهدای احکام هیات داوران، نیکنام حسینیپور مدیرعامل موسسه خانه کتاب، گفت: بسیار سپاسگزارم ازافرادی که در سالهای گذشته این جشنواره را بنا نهادند؛ اما باید به این نکته توجه داشته باشیم که امر مهم و اساسی در جشنوارهها، تداوم آن است و بسیار خوشحالم از این که جشنواره فیلم کوتاه تهران تداوم یافته است و ما امروز اینجا جمع شدهایم تا مراسم معارفه هیات داوران یکی از بخشهای مهم این جایزه، یعنی بخش "کتاب – سینما" را داشته باشیم. اعتقاد من این است که در حوزه فرهنگ، تداوم برگزاری کار فرهنگی عاملی برای شکوفایی است و منجر به زایشهای جدیدی خواهد شد.
او ادامه داد: خوشبختانه ما ادبیات بسیار غنی و پرباری داریم و بدون شک اگر پیوند مناسبی میان سینما و ادبیات ایجاد شود، نتایج خوب و قابل قبولی را به همراه خواهد داشت. به نظر من با وجود همه محدودیتها ما بعد از انقلاب شاهد شکوفایی سینما و ادبیات بودهایم و این مسیر رو به رشد است.
مدیرعامل خانه کتاب در توضیح ضرورت پیوند میان ادبیات و سینما گفت: اقتباس ضرورت سینمای امروز است و اگر این پیوند به شکل مستحکمی ایجاد شود، خیلی زود نتایج آن در حوزه فرهنگ و هنر نمایان خواهد شد. ما قصد نداریم که همه برنامه سینما و کتاب را در این جشنواره خلاصه کنیم و به نظرم باید در آینده نزدیک نشستهایی برنامهریزی شود که به واسطه آن شاهد ارتباط بهتر نویسندگان و فیلمسازان باشیم تا حرفهای مشترک بهتر درک شود و خودش را در جامعه بروز دهد. ما امروز به گفتوگو میان نویسندگان، فیلمسازان و حتی ناشران نیاز داریم و امیدوارم که این اتفاق به زودی رخ دهد.
ادبیات یک گام جلوتر از سینما حرکت میکند
در ادامه جلسه سیدصادق موسوی نیز در صحبتی کوتاه در جمع داوران گفت: امیدوارم که تصمیم این عزیزان روی آینده فیلمسازان جوان اثربخش باشد و به غنای بهتر سینما کمک کند. مطمئنم با تمام محدودیتهایی که ادبیات داستانی ما را تهدید میکند، باز هم ادبیات یک گام جلوتر از سینما حرکت میکند و این پیوند به موفقیت سینمای ما بسیار کمک کرده است.
او افزود: اقتباس موضوع بسیار مهمی در سینما است و اگر من بخواهم مثالی برای شما بزنم، باید بگویم که بیش از پنج هزار عنوان فیلم خارجی برای ما آمد که بعد از هشت ماه بررسی به ۷۰ فیلم رسیدیم. در این انتخاب سختگیری بسیار زیادی انجام شد؛ چراکه بسیاری از این فیلمها در جشنوارههای مطرحی مانند اسکار، کن، ونیز و برلین بودند. لذا ۷۰ فیلم درجه یک به بخش بینالملل راه پیدا کرد و از آن طرف نیز ۶ فیلم ایرانی را برای بخش بینالملل انتخاب کردیم که از این بین ۲ فیلم انیمیشن و چهار فیلم داستانی بوده است. شاید بد نباشد که بدانید از چهار اثر داستانی، دو اثر اقتباسی است. این موضوع نشان میدهد که اگر پیوند مناسبی میان ادبیات و سینما شکل گیرد، بچههای فیلمساز از این موضوع استقبال میکنند.
مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران در پایان اظهارداشت: تشکر ویژه دارم از موسسه خانه کتاب که مانند سالهای گذشته از این اقدام شایسته حمایت کرد و همین حمایت باعث شد تا ما شاهد شکوفایی بخش اقتباسی باشیم و سال به سال به تعداد آثار این بخش اضافه شود. امسال روز پایانی جشنواره یعنی ۲۱ آبان ماه، روز کتاب و سینماست که در آن روز برنامه رونمایی از ۶ کتاب را خواهیم داشت.
در پایان این جلسه احکام داوران از سوی مدیرعامل خانه کتاب و مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران به امیرحسن چهلتن، محمدرضا گوهری و مهدی رحیمیان اهدا شد.