آمدن دوباره ترامپ به کاخ سفید، بار دیگر معادلات را در تمام زمینه‌ها به‌هم خواهد ریخت. ترامپ که از دور اول ریاست جمهوری‌اش، نسبت به رویکرد‌های جاری هالیوود انتقاداتی داشت، حالا در دومین دور ریاست جمهوری‌اش فکر‌ها و تصمیم‌های جدی‌تری در رابطه با سینما و هالیوود در سر دارد. 

خبر معرفی سه سینماگر به عنوان سفیران ویژه ترامپ برای بازگرداندن «عصر طلایی هالیوود» در نوع خود بسیار عجیب بود. امریکا به عنوان یکی از لیبرال‌ترین کشور‌های جهان که دولتش دخالت آشکاری در حوزه‌های فرهنگی و هنری ندارد، این‌بار تعارف را کنار گذاشته و رئیس‌جمهورش به شکلی صریح خواهان تغییر وضعیت در هالیوود شده است. مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سه بازیگری هستند که از طرف ترامپ می‌خواهند هالیوود را به عصر طلایی‌اش برگردانند.

هر سه بازیگر در جریان انتخابات از ترامپ حمایت کرده بودند و در مقایسه با دیگر بازیگران هالیوود بیشتر به حزب جمهوریخواه نزدیک هستند. ترامپ برای انتخاب سفرایش، حتی به اظهارات یهودستیزانه گیبسون نیز توجهی نکرده است، اما چرا سینما آنقدر برای ترامپ اهمیت دارد و منظور او از دوران طلایی هالیوود دقیقاً به چه زمانی برمی‌گردد؟

پیش‌زمینه ذهنی ترامپ از سینما مربوط به دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ است، زمانی که او یکی از ستاره‌های روزنامه‌های نوظهور در نیویورک بود و گیبسون و استالونه از بزرگ‌ترین ستاره‌های سینما در جهان بودند. برای ترامپ رقابت‌های ورزشی استالونه و فیلم‌های مکس دیوانه، گیبسون به عنوان دوران طلایی هالیوود شناخته می‌شود و نه دهه‌های قبل از آن. 

از نظر منتقدان سینمای امریکا، استالونه یکی از سینماگرانی بود که با فیلم‌های سطحی رزمی‌اش، موجب به خطر افتادن جایگاه نسل طلایی کارگردان‌های هالیوودی در دهه ۶۰ و ۷۰ شد. فیلم‌های استالونه از نظر منتقدان برجسته امریکایی، واجد ارزش‌های هنری و سینمایی نبود و بیشتر حکم تخلیه هیجان برای جوانان را داشت. فیلم‌های استالونه در سال‌های جنگ سرد فروش بالایی داشت و تصویر یک امریکایی شکست‌ناپذیر را به تماشاگران نشان می‌داد. 

این دقیقاً همان سینمای مورد علاقه ترامپ است. سینمایی که فیلم‌های امریکایی در گیشه به سود بالایی دست پیدا کنند و قهرمانانش شکست‌ناپذیر باشند. او قبلاً در سال ۲۰۱۹ از صنعت سینمای امریکا انتقاد کرده و آن را «نژادپرست» خوانده و گفته بود در هالیوود فیلم‌های بسیار خطرناکی ساخته می‌شود. او فیلم‌هایی با مضامین خشن و تفرقه‌انگیز را خطای بزرگی به کشور دانسته بود. 

ترامپ در سال بعدش به انتخاب فیلم «انگل» به عنوان بهترین فیلم اسکار به شدت انتقاد کرده و گفته بود شایسته نیست یک فیلم خارجی این افتخار را کسب کند. با کنار گذاشتن این اظهارنظرها، می‌توان به منظومه فکری ترامپ در مورد سینما پی برد. مشکلات مالی هالیوود در سال‌های اخیر حالا فرصت خوبی را برای دخالت ترامپ در زمینه تولید فیلم مهیا کرده است.

تولید فیلم در امریکا در سال‌های اخیر با اتفاقاتی ناشی از همه‌گیری کووید ۱۹، اعتصابات انجمن صنفی هالیوود در سال ۲۰۲۳ و آتش‌سوزی‌های مداوم چند هفته اخیر با مشکل مواجه شده است. تولید فیلم در هالیوود نسبت به سال ۲۰۲۳، کاهش ۵/۶ درصدی داشته که کمترین میزان از سال ۲۰۲۰ است. براساس داده‌های پلتفرم ProdPro، تولید کلی تلویزیون و فیلم ایالات متحده نسبت به سال ۲۰۲۱، ۲۶ درصد کاهش یافته است.

در کنار کالیفرنیا، فرمانداران ایالت‌هایی مثل آتلانتا، نیویورک، شیکاگو و سانفرانسیسکو از مشوق‌های مالیاتی برای جذب تولید فیلم استفاده کرده‌اند تا شاید آمار‌ها به سمت صعودی شدن حرکت کند. 

با وجود وضعیت نامساعد اقتصادی در هالیوود برای رسانه‌های امریکایی هنوز مشخص نیست که این سه سینماگر دقیقاً چه کار خواهند کرد و چگونه آمار تولید فیلم را بالا خواهند برد.

به گفته لوکاس شاو، یکی از تحلیلگران قدیمی هالیوود رابطه ترامپ با هالیوود همواره مملو از تنش و جنجال بوده و سینماگران هالیوودی همواره گرایش بیشتری به دموکرات‌ها داشته و بیشترین انتقادات را از ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری‌اش کرده‌اند. به نظر این تحلیلگر، ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری‌اش می‌خواهد این موازنه را تغییر دهد و جایگاه جمهوریخواهان در هالیوود را بهبود ببخشد.

نویسنده: احمد محمدتبریزی

انتهای پیام