گروه سینما خبرگزاری هنر ایران: در سومین روز از نشستهای «سینما رو به آینده» امیر قادری در پایان گفتوگو از حاضران خواست تا از بزرگترین تهدید و امید در سینمای ایران صحبت کنند. در ادامه نظرات حبیب ایلبیگی، سید ضیا هاشمی، محمدحسین فرحبخش، آرش خوشخو و سجاد نوروزی را در این خصوص آوردهایم.
آرش خوشخو در پاسخ به این سوال گفت: به نظرم خطکشیهای سیاسی از بزرگترین تهدیدهاست. ما فراموش میکنیم یک حاکمیت یک پارچه در چهل و چند سال گذشته وجود داشته است و حکومت را تقسیم میکنیم و فقط توجیهاتی را برای تصمیمات قبلی و بعدی خوب بیاوریم. به نظر من ما با یک تصمیم گیری یکپارچه روبرو بودیم و اگر کسی بعدا نگاه کند نمیگوید این هفت سال اینگونه بوده است و این چند سال به گونه دیگر. به نظرم این نوع نگاه سیاسی را باید از سینما دور کرد. هر کسی کار خود را در مسئولیتی که دارد به بهترین شکل ممکن انجام بدهد. به نظرم این بزرگترین نیاز و تهدید است. امیدم این است که سال 1402 میزان استقبال مخاطبان از سینما واقعا امیدوار کننده بود. نکته تاریک هم این بود که تعداد فیلمهای خوب تقریبا از هر دورهای کمتر بود.
حبیب ایل بیگی در ادامه این بحث گفت: به نظر من شاید بزرگترین تهدید سینمای ایران محلی شدن آن باشد. من این همه سال در سینما هستم و فکر میکنم ما همهاش سر همدیگر را میتراشیم. اکران 1401 بسیار خوب بود، آن هم در زمانی که بعد از اتفاقات اجتماعی همان سال بخش عمده صنوف سینمایی میگفتند سینمای ایران تعطیل شد و دیگر مردم به سینمای برنمیگردند. این شاهکار به نظرم مدیون آن بخشی از سینماست که کار را تعطیل نکردند و فیلم های خود را به سینما آوردند.
وی ادامه داد: ما 400 تا 500 کارگردان سینما و عضو کانون کارگردانان داریم. بیش از 400 تهیه کننده داریم و اینها را میخواهیم چه کنیم؟ این افراد میخواهند بیشتر در سینما کار کنند و بخش اندکی در پلتفرمها هستند و در تلویزیون هم دیگر نیستند. اگر در سرمایه به کشورهای همسایه و به مخاطبان در شبه قاره فکر نکنیم، به مشکل میخوریم. چون غربیها فقط بخشی از فیلمهای ما را که جشنوارهای هستند، میپذیرند. بخش عمده سینمای ما اصلا موردپسند آنجا نیست و باید اتفاقی رخ بدهد. امید من هم به همین توان بسیار بالای هنرمندان کشورمان است که هر روز هم به آنها هم اضافه میشود. ما چون اینها را داریم باید به بازارهای جدید منطقهای فکر کنیم. بیکاری تهدید وحشتناکی است که گریبان هر مدیری را خواهد گرفت. ناگفته نماند که ما باید به ساخت فیلمهایی با هزینه کمتر و ارزانتر کمک کنیم تا تعداد بیشتری از بچهها در سینما کار کنند.
سیدضیا هاشمی گفت: امید ما در دولت جدید این است که دوباره چرخ را از نو اختراع نکنیم و حتما آدمهای جدید را به عنوان وزیر سر کار بیاوریم. در جایگاههای پایین به نظرم جابجاییها غلط است و اتفاق خوبی نیست و این همه تجربه را نباید کنار گذاشت. امیدمان این است که آدمهای مختلف حضور افرادی را به رییس جمهور توصیه نکنند که اساسا مساله شان فرهنگ نیست و فقط به دنبال پست هستند.
سجاد نوروزی در پایان سخنان خود مطرح کرد: واقعا باید برنامه توسعه سینمای ایران را شکل داد و کمپانی محور بشود. آدم های بی نام و نشان که دغدغه هنر ندارند و جنس آنها هنر نیست، به عنوان تهیه کننده وارد سینما نشوند. اساسیترین دغدغه من به عنوان یک دهه شصتی این است که حوصله، توان و تکرار گذشته در هر شکل و دورهای را ندارم. امیدوارم یک مسیر جدید و باب نویی برای سینما و فرهنگ باز شود و به استانداردهای مشخصی برگردیم. دیگر در این سن واقعا دچار آلرژی میشوم وقتی میبینم میخواهند چرخ را از نو اختراع کنند. این را دیگر نه جامعه کشش دارد و نه فرصت آن وجود دارد.
محمدحسین فرحبخش در پایان خاطرنشان کرد: من آرزو میکنم مملکت به آرامش مطلق برسد. اگر خدایی نکرده کسانی که آزمایش خود را پس داده و موفق هم نبودهاند و سر سفره آقایان خاتمی، میرسلیم، مسجدجامعی، صفار هرندی و... نشستند در حالی که نگاه این افراد زمین تا آسمان با هم تفاوت داشته است، سرکار نیایند و چهرهها و اندیشههای جدید پست و مقام بگیرند و رانت خواری کنار برود.
آخرین نشست «سینما رو به آینده» 20 تیر ساعت 17 در سالن شهر هنر سینما آزادی برگزار میشود.