به گزارش هنرآنلاین، کیومرث پوراحمد در حالی صبح دیروز زندگی را بدرود گفته که آخرین حضورش در سینما، جای خالی او در جشنواره فجر سال گذشته و نشست خبری فیلمش بود.
این فیلمساز مطرح سینما که آثاری ماندگار در سینما خلق کرده، سال ۱۴۰۱ فیلم سینمایی «پرونده باز است» را ساخت؛ فیلمی که بدون حضور او در جشنواره فجر نمایش داده شد و در نشست مطبوعاتی فیلم در روز ۱۴ بهمن هم گفته شد که «پرونده باز است» آخرین اثر سینمایی این کارگردان خواهد بود. اگرچه معمولا این تصمیمها جدی نمیشوند، اما با پایان زندگی پوراحمد، کارنامه فیلمسازی او برای همیشه بسته شد.
هوشنگ مرادی کرمانی خود و «مجید» قصههایش را خوششانس میداند که با کیومرث پوراحمد به تصویر کشیده شده است و میگوید: بخشی از سریال «قصههای مجید» حاصل خلاقیت و واقعیت ذهنی کیومرث پوراحمد بود.
این نویسنده که با بغض و گریه همراه است، درباره تجربه همکاریاش با کیومرث پوراحمد که حدود ۱۱ قصه از «قصههای مجید» را به قاب تلویزیون آورده است، میگوید: پوراحمد شخصیت مجید و قصههای مجید را خورد، هضم کرد و بازتاب افکار و موقعیتهای خود را به آن اضافه کرد و به تصویر کشید. او در خانوادهای شلوغ و در عین حال اهل هنر زندگی میکرد. او شخصیت مجید و بیبی را به گونه دیگری خلق کرده بود که حاصل خلاقیت و واقعیت ذهنی خود بود و در نهایت کار ماندگاری شد.
کیومرث پوراحمد خود را تنها مدیون نادر ابراهیمی میدانست و در این باره گفته بود: در کارم فقط به نادر ابراهیمی که در حق من پدری کرد، مدیون هستم، زیرا من را آزاد گذاشته بود هر سکانسی که میخواستم با هر فیلمبرداری میگرفتم و تشویقم هم میکرد.
موزه سینما به یاد «کیومرث پوراحمد»؛ فیلمنامه نویس و کارگردان سینمای ایران بخشهایی از گفتگوی تاریخ شفاهی این هنرمند فقید را بازنشر کرد.
جمعی از هنرمندان سینما پس از درگذشت ناگهانی کیومرث پوراحمد با حضور در منزل این کارگردان در حالی که همگی در بهت به سر میبرند، با خانواده این کارگردان ابراز همدردی کردند.
این فیلمساز سالها قبل از کوچ بهاریاش در کتاب «سنگ قبر» که سال ۹۴ به کوشش پوریا تابان از سوی نشر «رهی» منتشر شده و پرسشهایی درباره مرگ را با شخصیتهای گوناگون مطرح کرده، در پاسخ به پرسشی درباره نگاهش به مرگ نوشته است: «من ۶۵ سالهام. خیلی از دوستانم در این سن و سال یا حتی زودتر دارفانی را وداع گفتهاند. (راستی این «دارفانی را وداع گفتن» هم از آن جملات شاعرانه آبکی هستها!) بنابراین اگر همین روزها هم بمیرم، نمیتوانم طلبکار زندگی باشم. این از این. »
رضا میرکریمی در پی درگذشت ناگهانی کیومرث پوراحمد خاطرهای از همکاریشان در فیلم «نگهبان شب» بازگو کرد و حسرت خورد که چرا فرصت نشده است با هم فیلم را روی پرده ببینند.
در پی درگذشت کیومرث پوراحمد، رئیس سازمان سینمایی، مدیرعامل فارابی، دبیر جشنواره فیلم فجر، خانه سینما و انجمن بازیگران سینمای ایران با انتشار پیامهای جداگانهای این فقدان را تسلیت گفتند.
اما پوراحمد فقط یک کارگردان نبود، او فقط به سینما و تلویزیون اختصاص نداشت، او مثل برخی دیگر از همکارانش، سالها در روزنامهها و مجلات کار کرد و اتفاقا به پیشینه مطبوعاتیاش میبالید؛ وقتی «اطلاعات» پوراحمد، جیرانی و صدرعاملی را همزمان داشت!
پوراحمد از همان ۳۰ سال قبل عاشق موضوعات جنایی بود.
پیامهایی که در فقدان پوراحمد مخابره شد
در پی درگذشت کیومرث پوراحمد، رئیس سازمان سینمایی، مدیرعامل فارابی، دبیر جشنواره فیلم فجر، خانه سینما و انجمن بازیگران سینمای ایران با انتشار پیامهای جداگانهای این فقدان را تسلیت گفتند.
در پیام محمد خزاعی رییس سازمان سینمایی آمده است: «انالله و انا الیه راجعون
امروز سینمای ایران به سوگ هنرمندی پیشکسوت و نام آشنا «کیومرث پوراحمد» نشسته است.
هنرمندی خاطره ساز و فیلمسازی خوش فکر و موفق که توانست با آثارش چند نسل را با خود همراه کند و پوراحمد یکی از فیلمسازان مطرح سینمای معاصر است.
از خدواند منان برای این عزیز سفرکرده آرامش ابدی، رحمت وغفران الهی وبرای بازماندگان آن مرحوم صبروشکیبایی خواستارم.
«کیومرث پوراحمد» کارگردان پیشکسوت سینمای ایران صبح چهارشنبه ۱۶ فروردین درگذشت. وی در کارنامه هنری خود فیلمهایی، چون «خواهران غریب»، «به خاطر هانیه»، «شب یلدا»، «اتوبوس شب»، «بی بیچلچله» و نیز سریالهای «قصههای مجید» و «سرنخ» به یادگار گذاشته است.
اینجانب مصیبت وارده را به جامعه هنری و سینمایی کشور و خانواده محترم آن مرحوم تسلیت عرض کرده و برای روحش شادی و غفران در جوار قرب الهی خواهانیم. »
همچنین مجتبی امینی دبیر چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر نیز در پیامی مجزا درگذشت این هنرمند را تسلیت گفت.
در متن پیام مجتبی امینی آمده است:
«کُلُّ نَفْسٍ ذائِقَةُ الْمَوْتِ ثمَ إِلَیْنا تُرْجَعُونَ بار دیگر ماتمی جانکاه سینمای ایران را در اولین روزهای بهار به شوکی بزرگ فرو برد. اینجانب به عنوان عضو کوچکی از خانواده بزرگ سینما ضمن عرض تسلیت و همدردی برای بازماندگان به ویژه خانواده محترم ایشان صبر جمیل و برای آن مرحوم غفران واسعه الهی مسئلت میدارم.»
در متن پیام تسلیت سیدمهدی جوادی مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی آمده است:
«انا لله و انا الیه راجعون
خبر درگذشت «کیومرث پوراحمد» کارگردان بزرگ و بلند آوازه سینمای ایران بسیار دردناک بود.
خاطرات تصویری ما مملو از تصاویر فیلمهایی است که این سینماگر برجسته در گنجینه بصری سینمای ایران به یادگار گذاشت. شیرینی «قصههای مجید»، شکوه «بی بیچلچله»، لطافت «خواهران غریب»، شاعرانگی «نان و شعر»، زیبایی «شب یلدا» و روایت رشادت در «اتوبوس شب»، همگی آثاری هستند که چندین نسل با آنها خاطرات فراوانی دارند.
ضایعه درگذشت این سینماگر برجسته را به خانواده بزرگ سینمای ایران تسلیت گفته، برای آن مرحوم غفران الهی و برای بازماندگان صبر و شکیبایی مسئلت دارم. »
در متن پیام تسلیت انجمن بازیگران سینمای ایران هم آمده است: «بازگشت همه به سوی اوست
بسیار تاسفانگیز است که بهار را با از دست دادن یکی از هنرمندان ارزشمند کشورمان آغاز میکنیم. جناب کیومرث پوراحمد گارگردان توانا و باسابقه سینما و تلویزیون از میان ما رفت و به جاودانگی پیوست.
شورای مرکزی انجمن بازیگران سینمای ایران، در گذشت این هنرمند خاطره ساز را به خانواده محترم ایشان، همکاران گرامی در انجمن صنفی کارگردانان سینما، جامعه هنری و تمامی یاران و دوستداران گرامی ایشان تسلیت میگوید.»
خانه سینما هم در متنی کوتاه نوشت: «خانه سینما درگذشت تهیه کننده، نویسنده و کارگردان پیشکسوت سینمای ایران زندهیاد کیومرث پوراحمد را به خانواده محترم ایشان و اعضای محترم جامعه اصناف سینمای ایران تسلیت عرض میکند.»