سرویس سینمایی هنرآنلاین: آفریقای جنوبی، لیتوانی، مکزیک، مونته‌نگرو، مقدونیه شمالی، پرتغال و سودان تازه‌ترین کشورهایی هستند که نمایندگان خود را برای رقابت در بخش فیلم بلند بین‌المللی جوایز اسکار 2021 به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی معرفی کرده‌اند.

مهلت معرفی فیلم‌ها به این بخش اول دسامبر 2020 (11 آذر 1399) به پایان می‌رسد. با این هفت کشور تاکنون تکلیف نمایندگان 53 کشور در جوایز اسکار سال آینده مشخص شده است. سال گذشته 93 کشور در رقابت اسکار فیلم بلند بین‌المللی شرکت کردند و "انگل" ساخته بونگ جون هو از کره جنوبی جایزه را برد.

در این گزارش به بررسی تازه‌ترین رقبای اسکار پرداخته‌ایم.

"جنگل رؤیایی" (Toorbos) به کارگردانی رنه فان روین به نمایندگی از آفریقای جنوبی در بخش اسکار فیلم بلند بین‌المللی رقابت می‌کند. فیلم از روی کتابی پرفروش به همین نام نوشته دالین ماتیه نویسنده معروف آفریقای جنوبی که در 2003 منتشر شد، ساخته شده است.

Toorbos

"جنگل رؤیایی"

داستان درباره زنی جوان و اجتماع او در دوران آخرین ساکنان جنگل نایسا در آفریقای جنوبی در دهه 1930 است. فیلم از 13 نوامبر در این کشور اکران شد.

"جنگل رؤیایی" شانزدهمین فیلمی است که آفریقای جنوبی از 1989 به آکادمی معرفی می‌کند. این کشور در 2005 برای فیلم "سوتسی" به کارگردانی گاوین هود جایزه اسکار بهترین فیلم بلند بین‌المللی را برد و یک بار هم در 2004 برای فیلم "یستردی" به کارگردانی دارل رود نامزد شد.

درام تاریخی و سیاه و سفید "لیتوانی نو" (Nova Lituania) ساخته کارولیس کائوپینیس به نمایندگی از لیتوانی در نود و سومین دوره جوایز اسکار حضور دارد.

داستان پیش از جنگ جهانی دوم روی می‌دهد و درباره یک استاد جغرافیا – بر مبنای کازیس پاکستاس یک شخصیت واقعی در لیتوانی - است که می‌کوشد دولت لیتوانی را قانع کند برای نجات ملت از یک فاجعه قریب‌الوقوع، در خارج از مرزها یک کشور "ثانوی" تشکیل بدهد.

Nova Lituania

"لیتوانی نو"

فیلم پیش از این در جشنواره‌هایی در آتن (یونان) و ریگا (لتونی) جوایزی دریافت کرده است. "لیتوانی نو" سیزدهمین فیلمی است که لیتوانی از 2006 تاکنون به آکادمی معرفی می‌کند. فیلم‌های قبلی نامزد نشدند.

آکادمی علوم و هنرهای سینمایی مکزیک فیلم "من دیگر اینجا نیستم" (I'm No Longer Here) به کارگردانی فرناندو فِریاس د لا پارا را به نمایندگی از این کشور به اسکار فرستاد.

داستان در مونته‌رِی در مکزیک روی می‌دهد و درباره یک گروه خیابانی جوان است که شب و روز خود را با رقص و مهمانی می‌گذرانند. بعد از یک درگیری با یک کارتل محلی، رهبر گروه ناچار به مهاجرت به آمریکا می‌شود، اما خیلی زود به سرش می‌زند به خانه برگردد.

I’m not here anymore

"من دیگر اینجا نیستم"

فیلم امسال در جوایز آر‌ی‌یل مکزیک برنده 10 جایزه شامل بهترین فیلم و بهترین کارگردان شد و سال گذشته در جشنواره بین‌المللی فیلم قاهره جایزه هرم طلایی بهترین فیلم و بهترین بازیگر مرد (خوان دانیل گارسیا تِرِ‌وینیو) را از آن خود کرد. "من دیگر اینجا نیستم" در چند جشنواره‌های بین‌المللی دیگر ازجمله ترایبکا، مار دل پلاتا، شب‌های سیاه تالین و گوته‌بورگ نیز نمایش داده شد. شرکت نتفلیکس این فیلم را 27 مه امسال آنلاین اکران کرد.

"دیگر اینجا نیستم" پنجاه و سومین فیلمی است که مکزیک از 1957 تاکنون به آکادمی معرفی کرده است. این کشور تاکنون 9 بار نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم بلند بین‌المللی بوده و اولین جایزه خود در این بخش را در 2019 با "رُما" آلفونسو کوارون به دست آورد. "رُما" بجز جایزه اسکار بهترین فیلم بلند بین‌المللی، در دو بخش بهترین کارگردانی و بهترین فیلمبرداری هم اسکار گرفت.

"سینه‌ها" (Breasts) ساخته مایا پروویچ نماینده مونته‌نگرو در اسکار خواهد بود. داستان درباره چهار دوست دبیرستانی است که بعد از 20 سال دور هم جمع می‌شوند. یکی از آن‌ها سرطان سینه دارد و به‌شدت بیمار است. بقیه می‌خواهند به دوستشان کمک کنند، اما اول از همه باید به ماهیت واقعی خود پی ببرند.

Breasts

"سینه‌ها"

مونته‌نگرو از 2013 تا سال گذشته شش فیلم به اسکار فرستاد که هیچ‌کدام نامزد نشدند.

"بید" (Willow) تازه‌ترین ساخته میلچو مانچفسکی فیلمساز صاحب‌نام مقدونیایی به نمایندگی از مقدونیه شمالی در بخش فیلم بلند بین‌المللی رقابت می‌کند. این فیلم اولین بار در دنیا سال گذشته در جشنواره فیلم رم روی پرده رفت.

داستان درباره سه زن مقدونیایی است که برای داشتن کنترل بدن‌‌های خود، رسم و رسوم، وفاداری، بارداری و فرزندخواندگی باید مبارزه کنند. قرار نیست که آن‌ها دنیا یا جامعه را عوض کنند، اما تلاش‌هایشان برای مادر شدن از این سه زن قهرمانانی دور از ذهن ساخته است. سه داستان تلخ و شیرین، یکی در قرون وسطی، دو تا در دوران معاصر، روبرو و در عین حال در تقابل با هم، که به عشق، اعتماد و مادر بودن می‌پردازد.   

"بید" بعد از "پیش از باران" (1994)، "سایه‌ها" (2007) و "مادران" (2010)، چهارمین فیلم به کارگردانی مانچفسکی 61 ساله است که به نمایندگی از مقدونیه شمالی در اسکار رقابت می‌کند.

Willow

"بید"

"پیش از باران" اولین فیلمی بود که این کشور به آکادمی معرفی کرد و اولین نامزدی اسکار مقدونیه شمالی را به همراه داشت. مقدونیه شمالی سال گذشته فیلم مستند "سرزمین عسل" به کارگردانی تامارا کوتفسکا و لوبومیر استفانوف را به اسکار فرستاد که به یک موفقیت بزرگ دست پیدا کرد و  در دو بخش بهترین فیلم بلند بین‌المللی و بهترین مستند بلند نامزد شد. "بید" هفدهمین نماینده این کشور در اسکار است. 

پرتغال با "گوش کن" (Listen) به کارگردانی آنا روشا د سوزا در جوایز اسکار سال آینده حضور خواهد داشت. این فیلم امسال در جشنواره فیلم ونیز برنده شیر آینده - جایزه لوییجی دی لورنتیس بهترین فیلم اول شد و جایزه ویژه هیئت داوران بخش افق‌ها را نیز از آن خود کرد.

Listen

داستان درباره بلا و ژوتا یک زن و شوهر پرتغالی است که با سه فرزند خود در حومه لندن زندگی می‌کنند. زندگی آن‌ها زمانی با مشکل جدی روبرو می‌شود که اداره تأمین اجتماعی در مورد حفظ امنیت بچه‌ها نگرانی جدی پیدا می‌کند. ناشنوایی دختر هفت ساله بلا و ژوتا، آغازگر روندی است که انگار هیچ‌وقت تمامی نخواهد داشت.  

"گوش کن" سی و هفتمین فیلمی است که پرتغال از 1980 تاکنون به آکادمی معرفی کرده است. این کشور هنوز نامزد اسکار نشده است.

سودان برای اولین بار در تاریخ آکادمی یک فیلم به اسکار معرفی کرد. "تو در 20 سالگی می‌میری" (You Will Die at 20) ساخته امجد ابو العلاء نماینده این کشور در جوایز سالانه آکادمی علوم و هنرهای سینمایی خواهد بود.

این فیلم اولین بار در دنیا سال گذشته در بخش روزهای ونیز جشنواره فیلم ونیز نمایش داده شد و شیر آینده - جایزه لوییجی دی لورنتیس بهترین فیلم اول جشنواره را گرفت. "تو در 20 سالگی می‌میری" در ادامه در جشنواره‌های فیلم مختلف شامل تورنتو، هامبورگ، بوسان، مومبای، تسالونیکی، شب‌های سیاه تالین، پالم اسپرینگز، گوته‌بورگ و اودسا نیز روی پرده رفت و جوایزی نیز دریافت کرد.

You Will Die at 20

"تو در 20 سالگی می‌میری"

در خلاصه داستان فیلم آمده است: کمی پس از به دنیا آمدن مزامل در دهکده‌ای دورافتاده، روحانی ده پیش‌بینی می‌کند که این پسربچه در 20 سالگی خواهد مرد. پدر مزامل نمی‌تواند این نفرین را تحمل کند و خانه را ترک می‌کند. سکینه مادر بچه به‌تنهایی و با دقت بسیار او را بزرگ می‌کند. مزامل 19 ساله می‌شود و...   

"تو در 20 سالگی می‌میری" تولید مشترک سودان، فرانسه، مصر، آلمان، نروژ و قطر است.

فهرست کوتاه نامزدهای بخش فیلم بین‌المللی شامل 10 فیلم، 9 فوریه 2021 (21 بهمن 1399) اعلام می‌شود. اسامی پنج نامزد نهایی این بخش 15 مارس 2021 (25 اسفند 1399) همراه با نامزدهای دیگر بخش‌ها اعلام خواهد شد.

نود و سومین دوره جوایز اسکار 25 آوریل 2021 (دوشنبه 6 اردیبهشت 1400) در دالبی تیه‌تر در هالیوود، لس آنجلس برگزار می‌شود.

علی افتخاری