سرویس سینمایی هنرآنلاین: معافیت مالیاتی هنرمندان این روزها یکی از بحثهای داغ عرصه فرهنگ و هنر است که چنانچه این معافیت به هر دلیلی برداشته شود میتواند عواقب سختی برای این عرصه داشته باشد.
سید ضیاء هاشمی تهیهکننده سینما و دبیر شورای عالی تهیهکنندگان که این روزها خود فیلم "امیر" را آماده اکران دارد و مشغول پیشتولید"موافقت اصولی" نیز هست، در گفتوگو با خبرنگار هنرآنلاین درباره بحث معافیت مالیاتی و تأثیر آن در سینمای ایران گفت: سینمای ما سینمای ورشکستهای است و از اول انقلاب تا به امروز به دلیل نبود زیرساخت مناسب شاهد این رخداد تلخ هستیم. بهطور مثال سال گذشته که بهترین سال نمایش از نظر سودآوری بوده ۲۴۰ میلیارد تومان فروش داشتیم و پرمخاطبترین فیلم تنها سه و نیم میلیون مخاطب داشته است. هزینه تولید و پخش فیلمها در سال گذشته حدود ۲۰۰ میلیارد تومان بوده و در این میان ۹۰ میلیارد تومان سهم تهیهکنندگان از فروش است، با یک حساب سرانگشتی میبینیم که ۱۱۰ میلیارد تومان کسری داریم که این یعنی صنعت ما کاملاً ورشکسته است.
وی ادامه داد: حال برخی میگویند چرا در چنین شرایطی ادامه میدهید! داستان ما به قماربازی شبیه است که به امید بردن بازی میکند، یک فیلم در سینما تولید میکنیم که فروش خوبی دارد، اما ۱۰ فیلم دیگرمان متضرر میشود واقعیت سینمای حال حاضر این است. در تمام دنیا به غیر از آمریکا که سودآورترین صنعت سینما را دارد، همواره از آثار حمایت میشود. فرانسه از فیلمهای خارجی ۲۵ درصد عوارض میگیرد و به سینمای داخلی خود کمک نقدی میکند که این جدای از بحث کمکها و معافیتهاست. در اروپا نیز میگویند چنانچه فعالیت فرهنگی داشته باشید به حساب مالیات منظور میشود، این در حالی است که ما داعیه فرهنگ داریم اما از این هنر ورشکسته مالیات طلب میکنیم.
دبیر شورای عالی تهیهکنندگان در ادامه بیان کرد: کلیات لایحه بودجه درست است، اما فرهنگ درآمدی ندارد که بخواهند از آن مالیات بگیرند. کتاب، مطبوعات، تئاتر، سینما و موسیقی و... امروز در شرایط خوبی قرار ندارد، چرا در چنین شرایطی باید مالیات پرداخت کنند. اعتقاد راسخ دارم که دریافت مالیات به هیچ عنوان به صلاح سینما نیست و به نظرم پیشنهاددهندگان علیه فرهنگ تصمیمی عجولانه و بیتدبیر گرفتند.
این تهیهکننده در پاسخ به این سؤال که بحث پرداخت مالیات تا چه اندازه میتواند سرمایهگذاران خصوصی را از سینما دور کند نیز گفت: قطعاً حذف معافیت مالیاتی سرمایهگذاران را از ما دور میکند. ما اعتقاد داریم باید اجازه دهند صنایع و مراکز دیگر نیز به فرهنگ ورود کنند و کمکحال فرهنگ باشند. باید کمک کرد تا سرمایهگذاران سالم بخش خصوصی بتوانند کمکحال سینماگران باشند تا فیلم فرهنگی خوب ساخته شود با دریافت مالیات هزینههای فیلمسازی چند برابر شده و سرمایهگذار از سینما خواهد رفت.