سرویس سینمایی هنرآنلاین: مراسم اختتامیه هفتاد و ششمین جشنواره فیلم ونیز شنبه‌شب برگزار شد و داوران بخش مسابقه بین‌الملل به ریاست لوکرسیا مارتل کارگردان آرژانتینی، جایزه شیر طلایی بهترین فیلم جشنواره را به فیلم آمریکایی "جوکر" به کارگردانی تاد فیلیپس اعطاء کردند.

تریلر روان‌شناختی "جوکر" با بازی واکین فینیکس در نقش جوکر یکی از شخصیت‌های قصه‌های مصور انتشارات دی‌سی، یکی از محبوب‌ترین فیلم‌های جشنواره ونیز امسال بود. اهالی رسانه و منتقدان از فیلم استقبال کردند و اولین نمایش رسمی فیلم در لیدو نیز با هشت دقیقه تشویق تماشاگران همراه بود.

فیلم درجه R "جوکر" یکی از چهار فیلم آمریکایی بخش مسابقه بین‌الملل جشنواره ونیز 2019 و یکی از 21 فیلم این بخش بود که شانس دریافت جایزه شیر طلایی را داشت. فیلم برداشتی متفاوت از دلقکِ شاهزاده دنیای جرم است. داستان در 1981 اتفاق می‌افتد و درباره آرتور فِلِک یک استندآپ کمدین ناموفق است که بعد از تحقیر بین جمع، سر به جنون می‌گذارد، به شخصیت نیست‌انگار و ترسناک جوکر تبدیل می‌شود و در گاتام سیتی یک زندگی مملو از جرم و جنایت و هرج و مرج را در پیش می‌گیرد. رابرت دنیرو، فرانسس کانروی و برت کالن از دیگر بازیگران این پروژه 55 میلیون دلاری هستند که از چهارم اکتبر در سینماهای آمریکا اکران می‌شود.

Todd Phillips receives the Golden Lion for Best Film Award for Joker during the Award Ceremony during the 76th Venice Film Festival

تاد فیلیپس

فیلیپس پس از دریافت جایزه از شرکت‌های برادران وارنر و دی‌سی به خاطر این که به تعبیر او از حریم امن خود خارج شدند و برای ساخت "جوکر" تن به خطر دادند تشکر کرد.

فیلیپس درباره واکین فینیکس که همراه او روی صحنه حاضر شد، گفت: واکین فینیکس پرشورترین، باهوش‌ترین و به لحاظ ذهنی بازترین فردی است که می‌شناسم. ممنون که با استعداد دیوانه‌وار خود به من اعتماد کردی.

از سوی دیگر، جایزه بزرگ هیئت داوران به "یک افسر و یک جاسوس" تازه‌ترین ساخته رومن پولانسکی کارگردان فرانسوی/لهستانی رسید، فیلمی که انتخاب آن به‌عنوان یکی از آثار بخش مسابقه بین‌الملل، برگزارکنندگان جشنواره ونیز را با انتقادهای بسیاری روبرو کرد، هرچند خود فیلم در ونیز با استقبال تماشاگران و منتقدان روبرو شد.

"یک افسر و یک جاسوس" درباره "ماجرای دریفوس" در قرن نوزدهم است. پولانسکی در فیلم جدیدش موقعیت خود را با آلفرد دریفوس مقایسه کرده است، یک افسر توپخانه یهودی ارتش فرانسه که در 1894 به‌اشتباه به جرم دادن اطلاعات محرمانه ارتش فرانسه به سفارت آلمان مجرم شناخته شد. او به حبس ابد محکوم و به جزیره شیطان فرستاده شد. "ماجرای دریفوس" یک رسوایی سیاسی بود که در اواخر دهه 1890 و اوایل دهه 1900 فرانسه را دستخوش چند‌دستگی کرد.

فعالیت هنری پولانسکی در بیش از چهار دهه اخیر به خاطر محکومیت او در یک پرونده ارتباط جنسی غیرقانونی همواره زیر ذره‌بین بوده است. کارگردان برنده اسکار در 1977 در پرونده ارتباط غیرقانونی با سامانتا گیمر که آن زمان 13 ساله بود در یک عکاسی مدلینگ، در آمریکا محکوم شد. او در 1978 پیش از اجرای حکم از این کشور گریخت و از آن زمان در تبعید زندگی می‌کند. آمریکا از سال‌ها پیش به دنبال استرداد پولانسکی است.

پولانسکی 86 ساله در مراسم اولین نمایش جهانی "یک افسر و یک جاسوس" در ونیز شرکت نکرد. در عوض تعدادی از بازیگران فیلم شامل ژان دوژاردن، لویی گارل و امانوئل سینیه همسر پولانسکی و تهیه‌کنندگان فیلم این پروژه را در لیدو معرفی کردند. جایزه پولانسکی در اختتامیه را نیز سینیه به نمایندگی از او دریافت کرد.

روی آندرشون کارگردان کهنه‌کار سوئدی برای "درباره بی‌پایانی" برنده شیر نقره‌ای بهترین کارگردان این دوره جشنواره ونیز شد.

آندرشون 76 ساله در 2014 با فیلم "یک کبوتر روی شاخه‌ای نشست و به هستی فکر کرد" جایزه شیر طلایی بهترین فیلم جشنواره ونیز را دریافت کرد. فیلم جدید او که تولید مشترک سوئد، آلمان و نروژ است، فیلمی به همان اندازه ابزورد است. "درباره بی‌پایانی" بازتابی از زندگی انسان با همه تمام زیبایی و قساوت، شکوه و پیش‌پاافتادگی آن است.

جایزه کوپا ولپی بهترین بازیگر مرد به لوکا مارینلی برای "مارتین ایدن" به کارگردانی پیترو مارچلو اعطاء شد که یکی از سه فیلم ایتالیایی بخش مسابقه بین‌الملل بود. "مارتین ایدن" اقتباسی از رمان جک لندن است، اما داستان و فضا و مکان فیلم به ناپل قرن بیستم منتقل شده است.

Luca Marinelli receives the Coppa Volpi for Best Actor Award for Martin Eden the Award Ceremony during the 76th Venice Film Festival

لوکا مارینلی

قصه فیلم درباره یک ملوان جوان به نام مارتین ایدن (با بازی مارینلی) است. بعد از این که مارتین یک روز به آرتورو، جوانی از یک خانواده‌ متوسط کمک می‌کند، به خانه پسر دعوت می‌شود. او در آنجا النا خواهر زیبای آرتورو را می‌بیند و با همان نگاه اول به او دل می‌بازد. زن جوان فرهیخته نه‌تنها مورد علاقه مارتین بلکه نمادی از طبقه اجتماعی است که مارتین سودای آن را دارد. او آرزو دارد یک نویسنده باشد و...

Ariane Ascaride (R) receives the Coppa Volpi for Best Actress Award for Gloria Mundi from Main Competition Jury Member Mary Harron

آریان آسکارید

آریان آسکارید برای "گلوریا موندی" به کارگردانی روبر گدیگیان سینماگر فرانسوی جایزه کوپا ولپی بهترین بازیگر زن را گرفت. داستان فیلم در مارسی روی می‌دهد و درباره خانواده‌ای است که به مناسبت تولد گلوریای کوچک دور هم جمع شده‌اند، اما با وجود این دلخوشی تازه، پدر و مادر جوان برای گذران زندگی روزگار سختی را می‌گذرانند، تا این که پدربزرگ بچه پس از آزادی از زندان به مارسی برمی‌گردد و...

جایزه مارچلو ماسترویانی بهترین بازیگر مرد یا زن جوان جشنواره به توبی والاس برای فیلم استرالیایی "دندان‌های شیری" به کارگردانی شانون مورفی رسید. این فیلم کمدی درباره زوجی است که دختر نوجوانِ بسیار مریض آن‌ها به شکلی دیوانه‌وار عاشق یک قاچاقچی مواد مخدر شده است.

یونفان کارگردان باسابقه هنگ کنگی برای "چری لین شماره 7" اولین فیلم انیمیشن خود جایزه بهترین فیلمنامه را برد. این فیلم داستان یک مثلث عاشقانه با حضور یک دانشجو، مادری مجرد و دختر نوجوان اوست.

Yonfan receives the Award for Best Screenplay for No.7 Cherry Lane during the Award Ceremony during the 76th Venice Film Festival

یونفان

جایزه ویژه هیئت داوران نیز به فیلم ایتالیایی "مافیا دیگر مانند سابق نیست" به کارگردانی فرانکو مارسکو فیلمساز اهل سیسیل رسید. این فیلم نگاهی گروتسک به پالرموِ دوران معاصر از منظر لتیتزیا باتایا عکاس معروف دارد که در دهه‌های 1970 و 1980 جنگ‌های مافیایی در پالرمو را به تصویر کشید.

پیرس هندلینگ منتقد و مورخ فیلم کانادایی و مدیر اجرایی جشنواره بین‌المللی فیلم تورنتو، ماری هارون کارگردان کانادایی، استسی مارتن بازیگر زن فرانسوی، رودریگو پرییتو فیلمبردار مکزیکی، سینیا اسکاموتو فیلمساز و بازیگر ژاپنی و پائولو ویرتزی همکاران لوکرسیا مارتل در بخش مسابقه بین‌الملل (ونیز 76) بودند.

فیلم آمریکایی "به سوی ستاره‌ها" به کارگردانی جیمز گری با بازی برد پیت،  "اما" به کارگردانی پابلو لارین فیلمساز شیلیایی ("جکی") با بازی گائل گارسیا برنال، فیلم کانادایی "مهمان افتخاری" به کارگردانی آتوم اگویان فیلمساز کاناداییِ ارمنی‌تبار، فیلم آمریکایی "The Laundromat" به کارگردانی استیون سودربرگ با بازی مریل استریپ، گری اولدمن و آنتونیو باندراس، فیلم آمریکایی "داستان ازدواج" به کارگردانی نوا بامبک با بازی آدام درایور و اسکارلت جوهانسن، "حقیقت" ساخته هیروکازو کوره-ادا کارگردان ژاپنی که فیلم افتتاحیه جشنواره بود، فیلم ایتالیایی "در انتظار بربرها" به کارگردانی سیرو گرا کارگردان کلمبیایی با بازی جانی دپ ستاره آمریکایی، "شبکه زنبور" تازه‌ترین ساخته اولیویه آسایاس کارگردان فرانسوی با بازی پنه‌لوپه کروز، ادگار رامیرز و گائل گارسیا برنال، از دیگر فیلم‌های مطرح بخش مسابقه بین‌الملل بودند.

در مراسم اختتامیه همچنین برندگان بخش افق‌ها، بهترین فیلم اول، کلاسیک‌های ونیز و بخش واقعیت مجازی معرفی شدند. "متری شیش و نیم" به کارگردانی سعید روستایی از ایران یکی از 19 فیلم بخش افق‌ها بود، اما موفق به دریافت جایزه نشد.

هفتاد و ششمین جشنواره فیلم ونیز با نمایش تریلر هنری "The Burnt Orange Heresy" به کارگردانی جوزپه کاپوتوندی تولید مشترک بریتانیا و ایتالیا به کار خود پایان داد. این فیلم با بازی کِلِیس بَنگ، الیزابت دبیکی، دانلد ساترلند و میک جگر درباره یک دلال بلندپرواز آثار هنری است که اجیر می‌شود تا یک اثر نقاشی نایاب را از یکی از مرموزترین نقاشان تاریخ بدزد، اما نقشه از کنترل می‌شود و...

آخرین روز جشنواره فیلم ونیز با حضور صدها نفر از فعالان محیط زیست و تغییرات آب و هوایی روی فرش قرمز جشنواره همراه بود. معترضان خواهان توجه بیشتر مسئولان شهر به مسائل زیست‌محیطی و ممنوعیت تردد کشتی‌های تفریحی در ونیز هستند.

جشنواره فیلم ونیز که قدیمی‌ترین جشنواره سینمایی دنیاست، در سال‌های اخیر به ویترینی برای نمایش فیلم‌های مطرح در فصل جوایز سینمایی در هالیوود تبدیل شده است. "جاذبه"، "بردمن"، "لا لا لند"، "سه بیلبورد بیرون ابینگ، میزوری"، "رسیدن"، "سوگلی"، "شکل آب" و "ستاره‌ای متولد می‌شود" جزو فیلم‌هایی هستند که در سال‌های اخیر در جشنواره ونیز روی پرده رفتند و بعداً در فصل جوایز سینمایی موفق ظاهر شدند.

هفتاد و ششمین جشنواره فیلم ونیز 28 اوت تا 7 سپتامبر (6 تا 16 شهریور) برگزار ‌شد.

فهرست برندگان جشنواره فیلم ونیز 2019 به این شرح است:

بخش مسابقه بین‌الملل (ونیز 76)

شیر طلایی بهترین فیلم: "جوکر" (Joker) به کارگردانی تاد فیلیپس (آمریکا)

جایزه بزرگ هیئت داوران: "یک افسر و یک جاسوس" (An Officer and a Spy) به کارگردانی رومن پولانسکی (فرانسه/ایتالیا)

شیر نقره‌ای بهترین کارگردان: روی آندرشون برای "درباره بی‌پایانی" (About Endlessness) - (سوئد/آلمان/نروژ)

جایزه کوپا ولپی بهترین بازیگر مرد: لوکا مارینلی برای "مارتین ایدن" (Martin Eden) به کارگردانی پیترو مارچلو (ایتالیا/فرانسه)

جایزه کوپا ولپی بهترین بازیگر زن: آریان آسکارید برای "گلوریا موندی" (Gloria Mundi) به کارگردانی روبر گدیگیان (فرانسه/ایتالیا)

جایزه مارچلو ماسترویانی بهترین بازیگر مرد یا زن جوان جشنواره: توبی والاس برای "دندان‌های شیری" (Babyteeth) به کارگردانی شانون مورفی (استرالیا)

جایزه بهترین فیلمنامه: یونفان برای "چری لین شماره 7" (No.7 Cherry Lane) به کارگردانی خودش (هنگ کنگ)

جایزه ویژه هیئت داوران: "مافیا دیگر مانند سابق نیست" (The Mafia Is No Longer What It Used to Be) به کارگردانی فرانکو مارسکو (ایتالیا)

بخش مسابقه افق‌ها:

بهترین فیلم: "آتلانتیس" (Atlantis) به کارگردانی والنتین واسیانوویچ (اوکراین)

بهترین کارگردان: تیو کورت برای "سفید روی سفید" (White On White) – (اسپانیا/شیلی/فرانسه/آلمان)

جایزه ویژه هیئت داوران: "حکم دادگاه" (Verdict) به کارگردانی ریموند ریبای گوتیه‌رز (فیلیپین)

بهترین بازیگر مرد: سامی بوعجیله برای "یک پسر" (A Son) به کارگردانی مهدی البرساوی (تونس/فرانس/لبنان/قطر)

بهترین بازیگر زن: مارتا نیتو برای "مادر" (Madre) به کارگردانی رودریگو سوروگوین (اسپانیا/فرانسه)

بهترین فیلمنامه: جسیکا پالو و فیلیپ لیوره برای "Revenir" به کارگردانی جسیکا پالو (فرانسه)

بهترین فیلم‌ کوتاه: "عزیز" (Darling) به کارگردانی صائم صادق (پاکستان)

شیر آینده - جایزه لوییجی دی لورنتیس بهترین فیلم اول: "تو در 20 سالگی می‌میری" (You Will Die at 20) به کارگردانی امجد ابو العلاء (سودان/فرانسه/مصر/آلمان/نروژ)

کلاسیک‌های ونیز:

جایزه بهترین فیلم ترمیم‌شده‌: "سرخوشی" (Ecstasy) به کارگردانی گوستاوف ماخاتی (1933، چکسلواکی)

جایزه بهترین مستند درباره سینما: "بابنکو: بگو من کی می‌میرم" (Babenco: Tell Me When I Die) به کارگردانی باربارا پاز (برزیل)

بخش واقعیت مجازی

بهترین واقعیت مجازی (VR): "کلید" (The Key) به کارگردانی سلین تریکارت (آمریکا/عراق)

بهترین تجربه واقعیت مجازی  (VR): "A Linha" به کارگردانی ریکاردو لاگانارو (برزیل)

بهترین داستان واقعیت مجازی (VR): "دختران چیبوک" (Daughters of Chibok) به کارگردانی جوئل کاچی بنسن (نیجریه)

جوایز ویژه:

جایزه شیر طلایی یک عمر دستاورد: پدرو آلمودوار کارگردان اسپانیایی و جولی اندروز بازیگر بریتانیایی

جایزه یک عمر دستاورد "افتخار فیلمساز ژژر لوکولتر": کوستا-گاوراس کارگردان فرانسوی/یونانی

جایزه عشق به فیلم کامپاری: لوکا بیگاتزی فیلمبردار ایتالیایی برای "پاپ جدید" به کارگردانی پائولو سورنتینو (ایتالیا/اسپانیا/فرانسه)

برخی جوایز جنبی:

جایزه فیپرشی (انجمن منتقدان بین‌المللی):

بهترین فیلم بخش مسابقه بین‌الملل: "یک افسر و یک جاسوس" (An Officer and a Spy) به کارگردانی رومن پولانسکی (فرانسه/ایتالیا)

بهترین فیلم بخش افق‌ها و بخش‌های موازی: "سفید روی سفید" (White On White) به کارگردانی تیو کورت (اسپانیا/شیلی/فرانسه/آلمان)

هفته منتقدان فیلم بین‌المللی ونیز:

جایزه تماشاگران: "این همه پیروزی" (All This Victory) به کارگردانی احمد غصین (لبنان/فرانسه)

جایزه بزرگ هفته منتقدان فیلم بین‌المللی ونیز – SIAE:  "این همه پیروزی" (All This Victory) به کارگردانی احمد غصین (لبنان/فرانسه)

روزهای ونیز:

جایزه SIAE: مارکو بلوکیو برای "خائن" (The Traitor)، (ایتالیا/فرانسه/برزیل/آلمان)

جایزه SIGNIS (انجمن جهانی کاتولیک): "دندان‌های شیری" (Babyteeth) به کارگردانی شانون مورفی (استرالیا)

تقدیر: "در انتظار بربرها" (Waiting For The Barbarians) به کارگردانی سیرو گرا (ایتالیا)

جایزه سینماهای اروپا: "Corpus Christi" به کارگردانی یان کوماسا (لهستان)

جایزه اینترفیلم گفت‌وگوی تمدن‌ها: "یک پسر" (A Son) به کارگردانی مهدی البرساوی (تونس/فرانس/لبنان/قطر)

علی افتخاری