به گزارش هنرآنلاین، آیین اختتامیه پنجمین هفته هنر انقلاب با معرفی چهره هنر انقلاب و رویداد شاخص این حوزه دوشنبه 26 فروردین در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد.
بعد از قرائت قرآن کریم و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران، رسالت بوذری برای تقدیر از هوشنگ جاوید موسیقیدان و پژوهشگر برجسته موسیقی نواحی و بومی ایران، دعوت به حضور روی سن کرد. در این تقدیر حمید شاهآبادی معاون صدا، علیرضا معین بخش مدیر کل امور مالی حوزه هنری و محمد میرزمانی آهنگساز حضور داشتند.
در ادامه نامزدهای چهره هنر انقلاب در سال 97 معرفی و علت انتخاب آنها بیان شد. رضا امیرخانی، هدایت الله بهبودی، ابراهیم حاتمی کیا، مسعود نجابتی و مهدی نقویان 5 نامزد نهایی دریافت این نشان بودند.
مومنی شریف: در 40 سالگی انقلاب نگاهمان به افقهای روشن است
محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری در ادامه با حضور روی سن گفت: اگر بنا بر تشکر باشد باید از همه دست اندرکارانی که اهتمام به برگزاری هفت هنر انقلاب داشتند، تشکر کنم. به دلیل وقوع سیل کاممان تلخ است؛ زیرا سیل بسیاری از هموطنانمان را به داغ نشاند و امیدوارمان ملت و دولت همچون همیشه روح ایرانی و مسلمان خود را ثابت کنند.
وی افزود: هفته هنر انقلاب اسلامی فرصتی برای نگاه به کارنامه یک سال گذشته مان است. سالی که گذشت سال خوبی بود. انتخاب های 14 کاندید چهره هنر انقلاب و 6 رویداد شاخص تنوعی را از نظر حوزههای موضوعی ثابت میکنند. در حوزه کتاب و ادبیات علیرغم بحرانی که در چاپ و نشر سال قبل پیش آمد و جناب وزیر پیگیر آن هستند، ما شاهد انتشار کتاب "خاطرات سفیر" بودیم که 100 هزار نسخه نوشته نیلوفر شادمهری به نام به فروش رفت. یا کتاب رضا امیرخانی هم به چنین دستاوردی رسید. کتاب شعر فاضل نظری نیز در کمتر از 10 سال به فروش نیم میلیون رسید.
وی ادامه داد: در هنرهای تجسمی به جز اوایل انقلاب که هنرمندان آن واکنشی نسبت به مسائل اجتماعی و رویدادهای روز نداشتند. همیشه شاهد واکنشهای به موقع نسبت به رویدادها در این حوزه هستیم. امروزه اولین بخشی که به این اتفاقات واکنش نشان میدهد حوزه تجسمی است. در حوزه هنرهای نمایشی، سال گذشته نمایشگاه و جشنواره هنر مقاومت را در حوزه هنری برگزار کردیم و با ظرفیتهای خوبی در این حوزه آشنا شدیم. تئاتر مساجد فعال شده است و آینده خوبی را نوید میدهد. همچنین نمایشی در سوریه به کارگردانی کوروش زارعی در مناطق تازه آزاد شده اجرا شد. همچنین در تاریخ نگاری و تاریخ شفاهی سال گذشته رشد و بلوغی را تجربه کردیم که در کتاب نقاشی قهوه خانه آقای کاظمی و کتاب هدایت الله بهبودی آن را برجسته دیدیم.
رئیس حوزه هنری همچنین خاطر نشان کرد: علیرغم فیلمهایی که با شان ملت مغایرت دارد و امروزه اکران میشود، فیلمهایی نظیر به وقت شام حاتمی کیا به مسائلی اساسی میپردازند که هم در ایران هم در کشورهای همسایه با استقبال رو به رو شدند. همچنین در عرصه سینمای مستند نیز با شجاعت فیلمسازان و تعهد آنها در بیان مسائل مواجه هستیم. برای مثال آثار مهدی نقویان دارای قدرت اقناعی بالایی است. به ویژه آثاری از او نظیر "اولینها" و "ایران 20" که سال گذشته از تلویزیون پخش شد. در زمینه موسیقی نیز جوانان فعالی در کنار پیشکسوتان حرفهای نویی را مطرح میکنند. البته نگرانیهایی وجود دارد که همانا ورود سرمایههای مشکوک و شرکتهای اقتصادی نامربوط در حوزه فرهنگ و هنر است. اینها در هر جایی فساد ایجاد کردهاند و سر و کارشان یا دادگاه است یا کانادا! و باید مدیران دولتی نظارتی داشته باشند تا ادبیات انقلاب اسلامی آسیب نبیند.
وی با اشاره بر ضرورتهای هنر انقلاب در سال جاری بیان کرد: نگاهمان در 40 سالگی انقلاب اسلامی به افقهای روشن است. ملتی که آیندهای برایش ترسیم نشود، در کشاکش تاریخی دچار سردرگمی و بی آرمانی میشود و بازیچه دیگران خواهد بود. این وظیفه هنرمندان است که آینده سازی کنند. البته آینده مطلوب ما توسط مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم ترسیم شده است. سال گذشته بیشتر مردم بودند که درخشیدند و با هوشیاری دشمنان را پشت سر گذاشتند.
رسالت بوذری همچنین خبر داد فردا سه شنبه 27 اردیبهشت مراسم رونمایی از کتاب تقریظ شده "در کمین گل سرخ" روایتی از زندگی شهید صیاد شیرازی در قطعه 29 بهشت زهرا (س) بر سر مزار این شهید بزرگوار برگزار میشود.
وزیر ارشاد: هنر انقلاب با هنر استعلایی پیوند دارد
سید عباس صالحی نیز بیان کرد: انقلاب اسلامی ایران در هنر اتفاقات بزرگی را رقم زده است که برای ما که در متن آن بودیم، احساس این تحولات به شکل دانش مضاعف کمتر پدید آمده است. انقلاب اسلامی حضور زنان را در جامعه فعالتر کرد، به عدالت جنسیتی کمک کرد و اگر نبود گسستی جدی بین جامعه متدین و زنان بومی به وجود میآمد. همچنین در حوزه هنر نیز چنین گسستی در حال شکل گیری بود و اگر انقلاب نبود، بخش وسیعی از بدنه اجتماعی در بخشهای وسیعی از هنر یا حضور نداشتند یا دست کم زمینههای کار تخصصی و همه جانبه را در آن نمییافتند. در واقع انقلاب اسلامی فرصتی برای حضور همه جانبهتر فراهم کرد.
وی افزود: جامعه متدین با انقلاب حس کرد میتواند در فضای هنر فعالیت کند. هنر امروز اتفاقات بزرگی را رقم میزند و حضور وسیع جامعه دینی و سنتی را شاهد هستیم. همچنین در زمینه مناسبات هنر و انقلاب در 40 سالگی انقلاب باید به این اشاره کنیم که هنر همواره با خیال تعریف میشود و میتواند با دانایی و فرزانگی پیوند یابد. هنر وقتی به حکمت و دانایی وصل میشود، فرصت هنری استعلایی را پدید میآورد و انقلاب اسلامی به اعتبار وصل شدن به منابع وسیع حکمت فرصتهای متنوعی را برای رسیدن به هنر استعلایی پدید میآورد.
وزیر ارشاد خاطر نشان کرد: انقلاب اسلامی به دلیل اتصال به منابع حکمت فرصتهایی را برای هنر استعلایی در شاخههای مختلف هنر فراهم کرد. میتوان بر این نکات باز هم افزود اما انقلاب اسلامی فرصتی ایجاد کرد که هنر مقاومت هم در شاخههای مختلف هنری و هم در طرح لایههای مقاومت شایسته پیش برود. ملتی که در برابر تحریمهای سخت ایستادگی کرده توانسته در این 40 سال هنر انقلاب را در قالبهای مختلف و لایههای پرداخت به هنر مقاومت غنی و غنیتر سازد. اگرچه هنر مقاومت با تهاجم نیز مواجه بوده، اما این دوره 40 ساله خاص است. از این نظر که شاخههای هنری از شعر تا سینما، از نقاشی تا هنرهای نمایشی را بارور و پر ثمرتر کرده است.
وی در پایان یاد شهید سید مرتضی آوینی، سید شهیدان اهل قلم را گرامی داشت.
کوثری: امیدواریم هنر واقعیتهای سیاسی و اجتماعی را به جامعه جهانی معرفی کند
سردار محمد اسماعیل کوثری جانشین فرماندهی قرارگاه ثارالله با گرامیداشت یاد شهید مرتضی آوینی عنوان کرد: عدالت، امنیت و تعلیم و تعلم که از آموزه های امام علی (ع) است و تامین امنیت خود نوعی هنر است. بسیاری از کشورهای همسایه از ناامنی رنج میکشند اما کشور ما از موهبت امنیت برخوردار است و وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران، ارتش و مردم آن را برقرار کردهاند تا جامعه با آرامش مطلوبی به آینده خود امیدوار باشد.
وی افزود: جنگ خوب نیست اما وقتی تحمیلی باشد باید در برابر آن دفاع کرد و ما نیز نامش را دفاع مقدس گذاشتهایم. بعد از 200 سال از زمان قاجار اجازه ندادهایم حتی یک وجب از خاک کشورمان از دست برود.
کوثری با قدردانی از ابراهیم حاتمی کیا برای نمایش صحنههای عملکرد نیروهای نظامی و امنیتی در سینمای خود عنوان کرد: امیدواریم با هنرنمایی هنرمندان در قالبهای مختلف واقعیتهای سیاسی و اجتماعی نه تنها به جامعه ایران بلکه به جامعه جهانی معرفی و رسانده شود. کاری کنیم که کشوری نمونه و الگو با تفکر ایرانی و اسلامی به جهانیان عرضه کنیم.
امیرخانی: با شعر علی معلم دامغانی در حوزه هنری به ادبیات علاقه مند شدم
رضا امیرخانی نامزد چهره هنر انقلاب سال 97 بیان کرد: شخصیتهای دور از هم در حیات حوزه هنری کنار هم جمع میشدند و نوجوانی ما را رقم زدند. من با شعر علی معلم دامغانی به ادبیات علاقهمند شدم و در نمازخانه حوزه هنری که جای بزرگانی چون قیصر امین پور بود تا زمانی که تابوت شهید آوینی را از اینجا به سمت بهشت زهرا (س) بردند، با هنر و ادبیات زندگی کردم.
بهبودی: آمادهام به چهره هنر انقلاب تبریک بگویم
هدایت الله بهبودی نامزد چهره هنر انقلاب در سال 97 نیز عنوان کرد: من با آمادگی آمادهایم تا به برگزیده این دوره از چهره هنر انقلاب تبریک بگویم.
حاتمی کیا: حرفهایی دارم که به وقتش خواهم زد!
ابراهیم حاتمی کیا دیگر نامزد چهره هنر انقلاب نیز با حضور روی سن عنوان کرد: حوزه هنری برایم یادآور آقا مرتضی است و هر وقت به اینجا میآیم حال و هوایم عوض میشود. حرفهایی دارم که به وقتش خواهم زد!
نجابتی: خودم را لایق عنوان چهره هنر انقلاب نمیدانم
مسعود نجابتی نیز گفت: من خودم را لایق این عنوان نمیدانم. امروز مفتخرم که پاسخ نامهای که مجموعه عوامل جشنواره هنر مقاومت برای بازدید از یک نمایشگاه به مقام معظم رهبری نوشته بودند، میخوانم. در این نامه مقام معظم رهبری از عدم حضورشان در نمایشگاه جشنواره هنر مقاومت به دلیل مشغلههای مربوط به ایام پیروزی انقلاب اسلامی عذرخواهی کرده بودند.
نقویان: کوچکترین عضو از جمع هنرمندان انقلابی هستم
مهدی نقویان جوانترین نامزد چهره هنر انقلاب در سال 97 بیان کرد: خودم را کوچکترین این جمع هنرمندان انقلابی میدانم و خوشحالم از این که صنف مستندسازان نمایندهای در این جمع 5 نفره نامزدها دارد.
پیش از صحبتهای هر نامزد کلیپی درباره بیوگرافی و مجموعه فعالیتهای آنان که منجر به کاندید شدن شان برای دریافت عنوان چهره هنر انقلاب شده است، پخش شد.
پخش گزارشی از روند برگزاری پنجمین جشن هنر انقلاب در هفته گذشته از دیگر بخشهای این مراسم بود.
در ادامه وزیر ارشاد، حجت الاسلام و المسلمین محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، مومنی شریف، مرتضی سرهنگی، سید مسعود شجاعی طباطبایی رئیس مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری برای اهدای تندیس چهره هنر انقلاب به روی سن رفتند و آن را به ابراهیم حاتمی کیا اهدا کردند.
چهره هنر انقلاب در سال 97: تازه نفس های سینما نباید از راه بمانند
این هنرمند بعد از دریافت جایزهاش گفت: من به این لحظه بسیار افتخار میکنم. 38 سال است فیلم میسازم و این زمانی نزدیک به عمر انقلاب است. تا یادم میآید همیشه فراز وفرودهای زیادی برای فیلم ساختن داشتهام. گاهی احساس میکنم زیاد حرف میزنم؛ اما باید بگویم این راهی هموار برایمان نبوده است. ما راه را ساختیم و آنچه را در ابتدای انقلاب نسبت به هنرمتعهد، چه گفتن و چگونه گفتن مطرح بود مشخص کردیم.
وی افزود: گاهی به ما پروپاگاند گفته میشود. اگرچه در اوایل انقلاب آقا مرتضی آوینی بود و از او انرژی میگرفتیم اما مسیر هموار نبود. برای ساخت بیشتر فیلمهایم باید میجنگیدم. از وقتی جلوی فیلم "مهاجر" را میخواستند بگیرند برای این که فرمانده قصه نباید به نیروی خود سیلی بزند تا بعد از آن. انواع نیشها را در این 40 سال شنیدیم. این مقدمه را گفتم تا بگویم تازه نفسهایی که وارد فضای فیلمسازی میشوند تنها با چند انگ شنیدن، از این که نمیخواهند در این حوزه بمانند، میگویند. کسی که در اتوبان همت وارد میشود ساده نباید از مسیر بگذرد. باید تحمل کند. ما در این راه متلکها شنیدیم، گریهها کردیم، زخمها خوردیم. در حوزه هنری بارها گریه کردم از این که از سنگینی نگاههای حوزه روشنفکری و بهتر بگویم شبه روشنفکری. کسانی بودند که به ما صبوری آموختند و انتظار دارم که جوانان نیز از راه نمانند.
کارگردان "به وقت شام" ادامه داد: وقتی با نام شهید پا به عرصه سینما میگذاری، تعهدی داری که نباید به راحتی از آن دست بکشی. 40 سالگی انقلاب به تعبیر مقام معظم رهبری آغاز یک مسیر است. خوشحالم از دست عزیزی مثل آقای سرهنگی و همسنگرانم این جایزه را میگیرم. دعا کنیم از مسیر نیافتیم و همچنان پیش برویم.
در ادامه ضمن تقدیر از حجت الاسلام و المسلمین شهاب مرادی به دلیل مجموعه درسهایش، علی حیاتی بابت راه اندازی هیئت هنر و جریان سازی و پرداخت نوآورانه هیئت مذهبی و راه اندازی نشان موکب در بخش رویداد شاخص هنر انقلاب، این نشان به خانه طراحان انقلاب اسلامی تعلق گرفت. همچنین احسان محمدحسنی از دوستان حاتمی کیا در سالهای فیلمسازیاش، مجدالدین معلمی، محمد حمزه زاده معاون سینمایی حوزه هنری، معاون صدای رسانه ملی نیز به روی سن رفتند.
جشن هنر انقلاب 20 تا 26 فروردین ماه در حوزه هنری و سراسر کشور برگزار شد.