سرویس سینمایی هنرآنلاین: هیئت انتخاب سی و ششمین جشنواره فیلم فجر پس از تلاش شبانهروزی و دیدن 67 فیلم بلند سینمایی درنهایت 22 فیلم داستانی و دو فیلم مستند و یک فیلم انیمیشن را شایسته رقابت در این دوره از جشنواره دانستند که در ادامه نگاهی به این فیلمها خواهیم داشت.
"اتاق تاریک"
"اتاق تاریک" پنجمین ساخته روحالله حجازی پس از فیلمهای "در میان ابرها"، "زندگی خصوصی آقا و خانم میم"، "زندگی مشترک آقای محمودی و بانو" و "مرگ ماهی" در مقام کارگردان است.
حضور حجازی در دورههای مختلف فجر همواره با حواشی و اتفاقاتی همراه بوده است. "در میان ابرها" نخستین ساخته او در بیست و ششمین جشنواره فجر سیمرغ بهترین فیلم اول را دریافت کرد اما دو فیلم بعدیاش "زندگی خصوصی آقا و خانوم میم" و "زندگی مشترک آقای محمودی و بانو" هردو به دلیل ممیزی از جشنواره فجر کنار گذاشته شدند و "زندگی مشترک..." بعد از دو سال توقیف و به دلیل حضور در جشنوارههای خارجی فقط چند نمایش محدود در بخش خارج از مسابقه جشنواره داشت.
حجازی سه سال بعد از آخرین ساختهاش یعنی "مرگ ماهی" به جشنواره فجر میآید. ساره بیات، ساعد سهیلی، محمد امامی، امیررضا رنجبران، مروارید کاشیان، ژیلا دایی، رضا احمدی با معرفی بازیگر خردسال؛ سید علیرضا میر سالاری بازیگران "اتاق تاریک" هستند. در خلاصه داستان فیلم آمده است: فرهاد و هاله فصل جدید زندگی خود را آغاز کردهاند و این سرآغاز تغییرات دیگری است که آنها را در مواجهه با مسائل جدیدی قرار میدهد.
"امپراتور جهنم"
فیلم پرحاشیه پرویز شیخ طادی در مقام کارگردان و محمد خزاعی در مقام تهیهکننده است که سال گذشته از دور رقابتها خارج شد. سازندگان فیلم امسال بار دیگر تقاضای حضور در جشنواره را داشتند که در نهایت هیئت انتخاب نظر مثبت خود را برای حضور این فیلم در بخش مسابقه اعلام کرد. علی نصیریان، فرخ نعمتی، علیرام نورایی، صبا کمالی، سعید راد و کوروش زارعی بازیگران "امپراتور جهنم" هستند که فیلمی درباره تروریستها و داعش است.
"امیر"
به تهیهکنندگی سید ضیاء هاشمی و نویسندگی و کارگردانی نیما اقلیما که در ژانر اجتماعی ساختهشده است. در خلاصه داستان "امیر" آمده: یکی باکار، یکی با پول، یکی بازندگی، یکی هم با سیگار. همه خودشونو میکشن. فقط راه هاشون فرق میکنه. میلاد کی مرام، هادی کاظمی، مصطفی قدیری، بهدخت ولیان، روشنک سه قلعه گی، وحید منافی، مهدی عامل هاشمی و سحر دولتشاهی، بازیگر خردسال: آرتین گلچین، ترکیب بازیگران این فیلم را تشکیل میدهند.
"بمب"
پیمان معادی پس از ساخت فیلم "برف روی کاجها" بیشترین فعالیتش در حوزه بازیگری بود، اما امسال او علاوه بر بازی در مقام کارگردان فیلم "بمب" نیز در جشنواره حضور دارد. داستان این فیلم باحال و هوای موشکباران تهران در سال ١٣۶۶ روایت میشود و فیلمنامه آن همچون اثر قبلی این کارگردان توسط خود معادی نوشتهشده است. در این فیلم، پیمان معادی، لیلا حاتمی، حبیب رضایی، سیامک انصاری، سیامک صفری، بهادر مالکیپور، رامین پورایمان، معصومه قاسمیپور، صبا گرگینپور و شهروز آقاییپور ایفای نقش کردهاند. ارشیا عبداللهی، نیوشا جهانی و باران معادی هم بهعنوان بازیگران کودک این فیلم سینماییاند.
"بهوقت شام"
تازهترین ساخته ابراهیم حاتمی کیا پس از فیلم "بادیگارد" است. حاتمی کیا و دیگر صاحبان اثر بسیار امیدوار هستند که این فیلم یک اتفاق نو در سینمای ایران و اولین فیلم جدی بینالمللی باشد، از همین رو سازمان اوج سرمایهگذار "بهوقت شام" مشغول برنامهریزی و رایزنی برای اکران خارجی این اثر است.
"بهوقت شام" دیگر فیلم حاضر در جشنواره است که درباره داعش ساختهشده است. فیلمبرداری فیلم بر عهده مهدی جعفری بود و هادی حجازی فر و بابک حمیدیان از بازیگران ایرانی فیلم هستند. جمعی از بازیگران سوری و لبنانی نیز در این فیلم به ایفای نقش میپردازند.
"تنگه ابوقریب"
بهرام توکلی نویسنده و کارگردان این فیلم است که پس از ساخت فیلم "برف سرخ" تازهترین اثر او محسوب میشود. جواد عزتی، امیر جدیدی، حمیدرضا آذرنگ، علی سلیمانی، قربان نجفی و مهدی قربانی ازجمله بازیگرانی هستند که جلوی دوربین "تنگه ابوقریب" رفتهاند و حمید خضوعی ابیانه نیز مدیریت فیلمبرداری کار را بر عهده دارد. در خلاصه فیلم سینمایی "تنگه ابوقریب " چنین آمده است: در ٢١ تیرماه ١٣۶٧، حمله وسیعی سراسر جبهه جنوب را درگیر میکند، یکی از نقاط حساسی که دشمن قصد عبور از آن و رسیدن به شهرها و جادههای کلیدی ایران را دارد تنگه ابوقریب است، تنگهای که نام و خاطرهاش در میانه تاریخ رسمی روزهای پایانی جنگ گمشده ... تنگهای که محل مقاومت افراد گردان عمار بود ... .
"جاده قدیم"
منیژه حکمت پس از ساخت فیلم "زندان زنان" و "سه زن" فیلم جدیدش را در سکوت خبری در تهران جلوی دوربین برد. این فیلم با موضوع زن، اجتماع، خانواده جلوی دوربین رفته است. "جاده قدیم" داستان زنی کارمند را روایت میکند که شب عید نوروز با مشکلاتی مواجه میشود. نقش اصلی این فیلم بر عهده مهتاب کرامتی است. "جاده قدیم" با نگاهی به مشکلات زنان در راستای کارهای قبلی فیلمساز روایت میشود. در این فیلم علاوه بر مهتاب کرامتی، آتیلا پسیانی و پرویز پور حسینی نیز به ایفای نقش میپردازند.
"جشن دلتنگی"
ساخته پوریا آذربایجانی است و درباره رابطه واقعی آدمها و گره خوردن آن با فضای مجازی است. بابک حمیدیان، محسن کیایی، بهنام تشکر، مینا ساداتی، پانته آ پناهی ها، ساغر قناعت بهعنوان بازیگران فیلم "جشن دلتنگی" هستند.
"چهارراه استانبول"
تازهترین ساخته مصطفی کیایی است که به موضوع ساختمان پلاسکو میپردازد. "بارکد"، "عصر یخبندان"، "خط ویژه"، "ضدگلوله"، "بعدازظهر سگی" ازجمله آثار این کارگردان جوان است.
بهرام رادان، محسن کیایی، سحر دولتشاهی، رعنا آزادی ور، ماهور الوند، مهدی پاکدل، سعید چنگیزیان، پوریا رحیمی سام، بابک بهشاد، خسرو احمدی، تینو صالحی، حسین امیدی و با هنرمندی مسعود کرامتی و بازیگران خردسال: کارن کیایی و باران صوفی گروه بازیگران "چهارراه استانبول " را تشکیل میدهند.
"خجالت نکش"
عنوان اولین فیلم سینمایی رضا مقصودی، فیلمنامهنویس سینما و تلویزیون است. احمد مهران فر و شبنم مقدمی بازیگران اصلی این فیلم سینمایی هستند. در کنار این دو، چندین بازیگر فرعی دیگر نیز در فیلم به ایفای نقش میپردازند. "خجالت نکش" با مضمونی کمدی داستان زندگی زنوشوهری را روایت میکند که با داشتن عروس، داماد و نوه، در سن میانسالی بچهدار میشوند. این اتفاق آنهم در روستایی کوچک که هیچچیز از دید اهالی پنهان نمیماند، زن و شوهر را دچار اتفاقاتی کمیک و بامزه میکند. اتفاقاتی که درنهایت باعث جدال این دو با یکدیگر میشود و…. مقصودی در کارنامه خود نگارش فیلمنامه فیلمهای سینمایی "من سالوادور نیستم"، "اخلاقتو خوب کن"، "از رئیسجمهور پاداش نگیرید"، "همیشه پای یک زن در میان است"، "زخم زیتون"، "شیدا"، "مهر مادری"، "لیلی با من است" و "کوچه و موزه" را بر عهده داشته است.
"دارکوب"
به کارگردانی بهروز شعیبی و تهیهکنندگی سید محمود رضوی، داستانِ اجتماعیِ روابط انسانی افراد جامعه را در رودررویی با معضلات اجتماعی و اعتیاد، با نگاهی متفاوت روایت میکند. مهناز افشار، سارا بهرامی، جمشید هاشمپور، هادی حجازی فر، طوفان مهردادیان، نگار عابدی، شادی کرمرودی، ثریا حلی، آتیه جاوید، علیرضا کیمنش، ندا عقیقی و امین حیایی از بازیگران این فیلم سینمایی هستند. از فیلمهای سینمایی که بهروز شعیبی کارگردانی آنها را بر عهده داشته است میتوان به فیلمهای: "سیانور"، "دهلیز"، "باغ آلوچه"، بالهای خوشبختی "جامانده"، "میان ماندن و رفتن" و پیش خواهد آمد اشاره کرد.
"سرو زیر آب"
به کارگردانی و نویسندگی محمدعلی باشه آهنگر تولیدشده است. در خلاصه داستان فیلم آمده: راز جهانبخش کرامت فاش میشود؟ این راز خواب چیستا، ماهرو، گودرز، بهرام، جهانگیر و سرگرد پوشیاس را آشفته خواهد کرد. جهانبخش برای اثبات بی گناهیش و بازگشت آرامش سفربلندی را آغاز میکند؛ سفری که پایانش زندگی بسیاری از آنها را تغییر میدهد... در این فیلم بابک حمیدیان، مسعود رایگان، رضا بهبودی، مینا ساداتی، همایون ارشادی، مهتاب نصیر پور، هومن برقنورد، ستاره اسکندری، شهرام حقیقت دوست، فرخ نعمتی، هادی قمیشی، سیاوش چراغی پور، حسن نجاریان، حسین فلاح و امیر دلفانی نقشآفرینی میکنند.
"سوءتفاهم"
"سوءتفاهم" به کارگردانی احمدرضا معتمدی تازهترین فیلم سینمایی سازمان هنری رسانهای اوج است که مضمونی اجتماعی دارد. مریلا زارعی، اکبر عبدی، هانیه توسلی، کامبیز دیرباز و پژمان جمشیدی ترکیب اصلی بازیگران این فیلم را تشکیل میدهند.
"شعلهور"
فیلمی به کارگردانی حمید نعمت اله و تهیهکنندگی محمد شفیعی که سال گذشته به دلیل عدم آمادگی لازم از دور رقابت خارج شد و امسال با نظر هیئت انتخاب در بخش مسابقه جشنواره حضور دارد.
امین حیایی، زری خوشکام، بهمن پرورش، فرید قبادی، دارا حیایی، مژگان صابری، پانتهآ مهدی نیا بازیگران این فیلم سینمایی هستند. فیلمنامه "شعلهور" بهطور مشترک توسط هادی مقدم دوست و حمید نعمتالله به نگارش درآمده است و مضمونی اجتماعی دارد. این فیلم زندگی مردی را روایت میکند که احساس میکند عددی نشده است و این احساس او و همه زندگیاش را تحت تأثیر قرار میدهد.
"عرق سرد"
دومین ساخته سینمایی سهیل بیرقی است. یکی از نکات جالبتوجه فیلم حضور باران کوثری در نقش یک فوتبالیست است. کوثری برای بازی در این نقش تمرینات بسیار سخت و تخصصی رشته فوتبال را پشت سر گذاشته است. باران کوثری، امیر جدیدی، لیلی رشیدی، هدی زینالعابدین و سحر دولتشاهی بازیگران اصلی "عرق سرد" هستند.
"فیلشاه"
"فیلشاه" به کارگردانی هادی محمدیان و تهیهکنندگی حامد جعفری، انیمیشنی پر کاراکتری است که در تولید آن بیش از ۲۰۰ نفر مشارکت داشتهاند. داستان "فیلشاه" در جنگلی در آفریقا رقم میخورد. رئیس گله فیلها صاحب فرزندی میشود که همه انتظار دارند جانشین رئیس گله باشد، اما برخلاف تصور همه "شادفیل" بسیار دستوپا چلفتی است و هیکل گندهاش همیشه سبب تخریب و خرابکاری میشود.
"فیلشاه" بهعنوان محصول جدید گروه "هنر پویا" با سرمایهگذاری این گروه بهعنوان یک کمپانی خصوصی، بنیاد سینمایی فارابی و موسسه تصویر شهر تولیدشده است این گروه در اولین اقدام مشترک انیمیشن سینمایی "شاهزاده روم" را در سال 1394 با همین شعار در سینماهای کشور عرضه کرد و توانست با فروش 5 میلیارد تومانی، عنوان سومین فیلم پربیننده سال 94 را از آن خود سازد.
"کار کثیف"
به کارگردانی خسرو معصومی مضمونی اجتماعی دارد و به موضوع بیکاری و مهاجرت میپردازد.
پدرام شریفی، الهام نامی، شاهرخ فروتنیان، لوون هفتوان، رضا فیاضی، خیام وقار، مهران نائل، اکبر معززی، نیکان فهیم نیا، کامران فیوضات، مسعود فروتن، آروز ابی زاده، پیام احمدی نیا، ابراهیم عمادی، مهرداد فلاحتگر، حماسه دولتشاهی، رضا یوسفی، مهدی جمشیدی، سید مهدی میراکبری، علی محمدی، سیمون باغداساریان، حسین زمانی، وحید حبیبیان، علی بهمنش، مرجان نکویی، نیما مهتابی، ساجده مرادپور، امیر پاسبان، امیرحسین آصفی، بهادر اونلو بازیگران فیلم "کار کثیف" هستند.
"کامیون"
فیلمی به کارگردانی و نویسندگی کامبوزیا پرتوی است که پس از ساخت فیلم "پرده" در سال 91 تولیدشده است. در فیلم "کامیون"، سعید آقاخانی، نیکی کریمی، تروسکا جولا، رامین راستاد، یعقوب پرسا، نسرین مرادی و ... به ایفای نقش میپردازند. کامبوزیا پرتوی تاکنون فیلمهای سینمایی؛ "ماهی"، "گلنار"، "بازی بزرگان"، "کافه ترانزیت" و "پرده" را کارگردانی کرده و با این آثار جوایز متعدد داخلی و بینالمللی را از آن خودکرده و نویسندگی فیلمنامههای دیگری همچون؛ "محمد رسولالله"، "شیرک"، "دایره"، "ایستگاه متروک"، "هر شب تنهایی"، "دیشب باباتو دیدم آیدا"، "من ترانه 15 سال دارم"، "خیابانهای آرام" و ... را بر عهده داشته است.
"لاتاری"
محمدحسین مهدویان که پس از ساخت فیلمهای "ایستاده در غبار" و "ماجرای نیمروز" تبدیل به یکی از چهرههای شناختهشده عرصه سینما شد و هر دو اثر او با استقبال بسیار گسترده از سوی مخاطبان و منتقدان مواجه شد، "لاتاری" را روانه جشنواره سی وششم فجر کرده است. فیلمی که از ابتدا با حواشی همراه بود. در "لاتاری" جواد عزتی، هادی حجازی فر و ساعد سهیلی به ایفای نقش میپردازند.
"ماهورا"
ساخته حمیدرضا زرگرنژاد است و بازیگرانی چون ساعد سهیلی، بهاره کیان افشار، داریوش ارجمند، سعید آقاخانی، میترا حجار، علی اوسیوند، یوسف مرادیان و مالک سراج در این فیلم نقشآفرینی میکنند. در خلاصه داستان "ماهورا" آمده است: در روستایی مرزی زیباترین دختر بهعنوان عروس هور انتخاب میشود تا یک روز در هفته خود را به آب بسپارد و هور بارور شده و قهرش نگیرد، امین معروف به سمور قاچاقچی ایرانی، عروس هور به نام ماهور را می دزد.
" مصادره"
این فیلم اولین تجربه مهران احمدی در مقام کارگردان است که به تهیهکنندگی محمدحسین قاسمی، با فیلمنامهای از علی فرقانی در لوکیشن کالیفرنیا جلوی دوربین مسعود سلامی رفته است.
در این فیلم کمدی، رضا عطاران، هومن سیدی، بابک حمیدیان، میر طاهر مظلومی، هادی کاظمی، مزدک میر عابدینی، سیامک صفری، لوسینه گیراگوسیان، میلنا واردانیان، آلیسا میلکستیان و مهران احمدی به همراه بازیگران کودک امیر صدرا حقانی و هارمیک سوقومونیان ایفای نقش میکنند. در خلاصه داستان فیلم آمده است: ایران خیلی بزرگه ولی ما هم خیلی بدشانسیم...
"مغزهای کوچک زنگزده"
تازهترین اثر هومن سیدی در مقام کارگردان است که سعید سعدی آن را تهیهکرده است. در این فیلم بازیگرانی چون نوید محمد زاده، فرید سجادی حسینی، علی علایی و فرهاد اصلانی در نقشهای اصلی و مرجان اتفاقیان، نوید پور فرج، هامون سیدی، لادن ژاوهوند، مهیار راحتطلب، مهرداد بهاالدینی، معین شاهچراغی، اشکان حسنپور، پیمان پازوکی، امید شیری، آرمین بهجت، تیام منیری، تبسم جمالی پور، منصوره ایلخانی، کامران دبیری، صفر محمدی، محمود کیان و نازنین بیاتی در سایر نقشها به ایفای نقش پرداختند. در خلاصه داستان "مغزهای کوچک زنگزده " آمده است: "داستان مغزهایی است که زنگزدهاند!"
"هایلایت"
به نویسندگی و کارگردانی اصغر نعیمی بعد از فیلمهایی چون "بیوفا"، "سلام بر عشق" و "سایههای موازی" چهارمین ساخته اوست که در آن درامی عاشقانه را با مضمون اجتماعی روایت میکند. پژمان بازغی، آزاده زارعی، سام قریبیان، مینا وحید، الهه حصاری، لیلی فرهاد پور، شیوا طاهری، یزدان فتوحی و جمشید هاشمپور از بازیگران اصلی این پروژه هستند.
"بانو قدس ایران"
به کارگردانی مصطفی رزاق کریمی است. "بانو قدس ایران" مستندی درباره زندگی همسر امام خمینی(ره) است که در موسسه فرهنگی و هنری عروج فیلم و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تهیه و تولید شده است.
در این مستند که در فضای خانه امام(ره) خمینی در جماران تهران - که به آن "بیت امام(ره) خمینی" - میگویند تصویربرداری شده است، روایات و خاطراتی را از زندگی بانو ثقفی توسط منسوبین نزدیک ایشان میشنویم. همسر امام(ره) خمینی که در سال ۱۳۸۸ از دنیا رفت، در این مستند حضور ندارد ولی به خاطر نحوه مهندسی و کارگردانی این مستند، نبود ایشان حس نمیشود و به نقل از کارگردان، بانو ثقفی، نهان خانه پنهان امام(ره) بودند و ترجیح این بوده که این حریم در فیلم هم حفظ شود و تصاویر و فیلم های کمی از ایشان پخش شود. این مستند ۸۰ دقیقهای ابتدا به درخواست تهیهکننده آن، "عروج فیلم"، از جشنواره حقیقت خارج شد و سپس در روزهای پایانی به نمایش درآمد و در نهایت در مراسم اختتامیه این جشنواره تندیس فیروزه را به عنوان بهترین فیلم دریافت کرد که البته جایزه نقدی این فیلم هم به هلال احمر جهت تهیه کانکس برای تعدادی از مردم زلزلهزده کرمانشاه اهدا شد.
"زنانی با گوشوارههای باروتی "
جدیدترین اثر رضا فرهمند است که در جشنواره سینما حقیقت نیز به نمایش درآمد. این مستند درباره خبرنگاری عراقی به نام نورا است که مشغول تهیه گزارش از نبرد با داعش است و به همین واسطه با زنان مختلف داعشی و غیر داعشی مواجه میشود.
سی و ششمین جشنواره فیلم فجر به دبیر ابراهیم داروغه زاده از 12 تا 22 بهمن برگزار خواهد شد.