سرویس سینمایی هنرآنلاین: اسامی فیلمهای راهیافته به مرحله بعدی رایگیری برای انتخاب نامزدهای بخش فیلم خارجیزبان جوایز اسکار 2018، بامداد جمعه به وقت ایران اعلام شد.
"نفس" به کارگردانی نرگس آبیار که به نمایندگی از ایران برای رقابت در این بخش معرفی شده بود موفق نشد به فهرست کوتاه راه پیدا کند.
نادیده گرفته شدن "اول پدرم را کشتند" تازهترین تجربه کارگردانی آنجلینا جولی بازیگر و کارگردان آمریکایی که نماینده کامبوج در بخش فیلم خارجیزبان بود، یکی از شگفتیهای این فهرست است. همچنین "120 ضربان در دقیقه" به کارگردانی رابین کامپیو از فرانسه که یکی از فیلمهای مطرح فصل جوایز است، از فهرست کوتاه جا ماند. "پایان خوش" به کارگردانی میشائیل هانکه از اتریش یکی دیگر از رقبای جدی بود که نتوانست به مرحله بعد برود.
امسال 92 کشور نمایندگان خود را برای رقابت در بخش فیلم خارجیزبان نودمین دوره جوایز اسکار معرفی کردند که یک رکورد جدید است.
فهرست کوتاه نامزدهای بخش فیلم خارجیزبان به این شرح است:
شیلی، "یک زن شگفتانگیز" (A Fantastic Woman)، سباستین للیو
آلمان، "محوشدگی" (In the Fade)، فاتح آکین
مجارستان، "بر جسم و روح" (On Body and Soul)، ایلدیکو انیدی
اسرائیل، "فوکستروت" (Foxtrot)، ساموئل مائوز
لبنان، "توهین" (The Insult)، زیاد دویری
روسیه، "بدون عشق" (Loveless)، آندری زویاگینتسف
سنگال، "فلیسیته" (Félicité)، آلن گومیس
آفریقای جنوبی، "زخم" (The Wound)، جان ترنگوو
سوئد، "مربع" ("میدان" / The Square)، روبن اوستلوند
نگاهی به 9 فیلم فهرست کوتاه
فهرست کوتاه نامزدهای بخش فیلم خارجیزبان شامل فیلمهایی است که پیش از این جوایز اصلی جشنواره کن، برلین یا ونیز را از آن خود کردهاند و در فصل جوایز سینمایی نیز موفق بودهاند.
"مربع" ("میدان") به کارگردانی روبن اوستلوند از سوئد یکی از این فیلمهاست. این فیلم که دنیای هنر را هجو میکند، مه پیش جایزه نخل طلای هفتادمین جشنواره فیلم کن را دریافت کرد و به تازگی با دریافت شش جایزه از جمله جایزه بهترین فیلم اروپا در سال 2017، فاتح سیامین دوره جوایز فیلم اروپا شد. کلاس بانگ، الیزابت ماس، دامینیک وست و تری نوتاری در "مربع" بازی میکنند. داستان درباره کیوریتور اصلی یک موزه هنری است که نقشههایش برای تبلیغ یک نمایشگاه از کنترل خارج میشود. پیش از این دو فیلم دیگر اوستلوند نماینده سوئد در اسکار بودند: "غیرعمدی" در 2009 و "فورس ماژور" در 2014 که فیلم دوم هرچند به فهرست کوتاه نامزدهای اسکار راه پیدا کرد، اما در نهایت نامزد اسکار فیلم خارجیزبان نشد.
"بر جسم و روح"
"بر جسم و روح" به کارگردانی ایلدیکو انیدی از مجارستان فوریه پیش برنده جایزه خرس طلای شصت و هفتمین جشنواره فیلم برلین شد. داستان این کمدی رمانتیک در یک کشتارگاه در بوداپست روی میدهد و درباره زنی به لحاظ اجتماعی، گوشهگیر است که بالاخره عشق را پیدا میکند. مجارستان دو سال پیش با درام هولوکاستی "پسر شائول" به کارگردانی لاسلو نمش اسکار بهترین فیلم خارجیزبان را دریافت کرد.
"بدون عشق" به کارگردانی آندری زویاگینتسف از روسیه نیز اولین بار در دنیا امسال در بخش رسمی جشنواره کن روی پرده رفت و جایزه هیئت داوران را گرفت. "بدون عشق" داستان زن و شوهری است که میخواهند از هم جدا شوند. وقتی پسر 12 ساله آنها در یکی از مشاجرههای این زوج ناپدید میشود، آنها باید برای پیدا کردن او با هم همراه شوند.
زویاگینتسف در 2014 با فیلم "لویاتان" در جشنواره کن برنده جایزه بهترین فیلمنامه شد و فیلمش بعدها به عنوان نماینده روسیه به اسکار معرفی شد و به فهرست نامزدهای جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان راه پیدا کرد. "تبعید" (2007) و "النا" (2011) از دیگر فیلمهای اوست. فیلم دوم جایزه ویژه داوران بخش نوعی نگاه جشنواره کن را برد.
سنگال با "فلیسیته" به کارگردانی آلن گومیس فیلمساز سنگالی/فرانسوی برای اولین بار وارد رقابت اسکار شده است. این فیلم سال گذشته در جشنواره برلین جایزه بزرگ هیئت داوران را دریافت کرد. "فلیسیته" داستان زنی مغرور و مستقل است که به عنوان خواننده در یک بار در کینشاسا کار میکند. زندگی او زمانی به هم میریزد که پسرش در یک تصادف هولناک در بیمارستان بستری میشود و...
"یک زن شگفتانگیز" به کارگردانی سباستین للیو از شیلی اولین بار در دنیا فوریه پیش در بخش مسابقه بینالملل شصت و هفتمین جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمد و برنده جایزه خرس نقرهای بهترین فیلمنامه (سباستین للیو و گونزالو مازا) شد. دانیلا وگا بازیگر تئاتر و خواننده اپرا در "یک زن شگفتانگیز" نقش مارینا زنی ترنسجندر را بازی میکند که عاشق اورلاندو مردی خیلی مسنتر از خودش است، اما اورلاندو در شب تولد او میمیرد و در ادامه مارینا ناچار است برای شرکت در مراسم تدفین او مبارزه کند. للیو کارگردان فیلم تحسینشده "گلوریا" است که سال 2013 در جشنواره برلین برنده جایزه خرس نقرهای بهترین بازیگر زن شد. "گلوریا" آن سال نماینده شیلی در اسکار بود، اما نامزد نشد.
"محوشدگی" به کارگردانی فاتح آکین فیلمساز آلمانی-ترکیهای نماینده آلمان در اسکار است. این فیلم اولین بار در دنیا امسال در بخش مسابقه رسمی هفتادمین جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد و دایان کروگر بازیگر آلمانی-آمریکایی برنده جایزه بهترین بازیگر زن شد. داستان تریلر "محوشدگی" در هامبورگ روی میدهد و کروگر نقش زنی را بازی میکند که بعد از یک بمبگذاری که باعث کشته شدن همسر و پسرش میشود، به دنبال انتقام است. آلمان آخرین بار سال گذشته با کمدی سیاه "تونی اردمان" به کارگردانی مارن آده بخت دریافت جایزه را داشت.
دایان کروگر در فیلم "محوشدگی"
"توهین" به کارگردانی زیاد دویری از لبنان یکی از فیلمهای بخش مسابقه بینالملل جشنواره ونیز امسال بود. در خلاصه داستان فیلم آمده است: کریستین تونی مسیحی لبنانی و یاسر پناهجوی فلسطینی بعد از این که یاسر میکوشد لوله فاضلاب خانه تونی را درست کند، درگیری کلامی پیدا میکنند. این درگیری به خشونت و تقابل در دادگاه میکشد و در سطح ملی مورد توجه قرار میگیرد. لبنان تا پیش از این 13 بار فیلم به آکادمی معرفی کرده، اما هیچوقت نامزد نشده است.
"زخم" به کارگردانی جان ترنگوو از آفریقای جنوبی مکاشفهای درباره جنسیت، مردانگی و هویت فرهنگی است که داستان آن در پسزمینه مراسم سنتی هوسا روی میدهد. "زخم" اولین بار در دنیا اواخر سال گذشته در جشنواره ساندنس در بخش مسابقه فیلمهای داستانی سینمای جهان نمایش داده شد و بعد فیلم افتتاحیه بخش پانوراما جشنواره فیلم برلین بود.
"فوکستروت" به کارگردانی ساموئل مائوز از اسرائیل، امسال در جشنواره ونیز برنده جایزه بزرگ هیئت داوران شد. این فیلم که داستانی درباره غم، سرنوشت و فقدان است در جشنوارههای تلوراید و تورنتو هم نمایشی موفق داشت.
نحوه انتخاب نامزدها
نامزدهای بخش اسکار فیلم خارجیزبان در دو مرحله انتخاب میشوند. در مرحله اول اعضای داوطلب از همه شاخههای آکادمی، به عنوان اعضای کمیته عمومی بخش فیلم خارجیزبان، هر یک حدود 15 فیلم را میبینند و بر مبنای امتیاز 6 تا 10 به فیلمها نمره میدهند.
شش فیلمی که بالاترین امتیاز را توسط کمیته عمومی کسب کردهاند، به فهرست کوتاه نامزدهای بخش فیلم خارجیزبان راه پیدا میکنند. سپس یک کمیته اجرایی متشکل از 20 نفر (که مارک جانسن تهیهکننده و رئیس کمیته فیلم خارجیزبان آن را هدایت میکند) پس از اطلاع از شش فیلم انتخابشده، تشکیل جلسه میدهد و سه فیلم را دیگر انتخاب میکند. به این ترتیب 9 فیلم فهرست کوتاه انتخاب میشوند. در مرحله بعد، چهار کمیته ویژه در نیویورک، لس آنجلس، لندن و سان فرانسیسکو، فیلمهای فهرست کوتاه را میبیند و درباره پنج نامزد نهایی تصمیم میگیرد. در نهایت برنده اسکار فیلم خارجیزبان با رأی اعضای فعال و دائمی آکادمی انتخاب میشود.
اسامی نامزدهای این بخش 23 ژانویه 2018 (3 بهمن) همراه نامزدهای دیگر بخشهای جوایز اسکار اعلام خواهد شد. نودمین دوره جوایز اسکار یکشنبه چهارم مارس 2018 (بامداد دوشنبه 14 اسفند به وقت ایران) برگزار میشود.
سال گذشته جایزه اسکار فیلم خارجیزبان به "فروشنده" به کارگردانی اصغر فرهادی از ایران رسید.