سرویس سینمایی هنرآنلاین: سید عباس صالحی با گرامیداشت یاد هفته دفاع مقدس و زنده نگهداشتن یاد محرم حسینی در ابتدای سخنان خود گفت: به اعتقاد من رسانه بهعنوان رکن چهارم دموکراسی قرار دارد و مسئولان موظف هستند، بگویند چه کردهاند تا در معرض داوری قرار بگیرند. رسانه چشم بیدار و ناظر هوشیار مسئولان است و ما هر چه خود را در معرض این قضاوت قرار دهیم بهره میبریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در اینیک ماهی که بهعنوان وزیر ارشاد انتخاب شدم، فصل اول کارهایم معطوف به برنامهای بود که به مجلس ارائه دادم. که به دو گونه میتوان با آن مواجه شد. نگاه اول برای گرفتن رأی اعتماد از نمایندگان مجلس و شیوه دوم برای اینکه به این برنامهها عمل شود. نگاه من بر مبنای رأی اعتماد بر مبنای یک معاهده است که باید به آن عمل شود. بعد از رأی اعتماد در مرحله اول نظرات اصلاحی که میتوانست مکمل باشد بدون تغییر روح برنامه که از مجموعههای مختلف دریافت کردم و ویرایش نهایی شده است شکل گرفت.
وی با تشریح این برنامهها اظهار کرد: برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای عمل به سه هدف، ۹ مسئله و ۴۰ برنامه در دولت دوازدهم شکلگرفته که با شعار "گفتوگو، حقوق و هویت فرهنگی" در سه بسته قرارگرفته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اولین برنامه "هویت ایرانی - اسلامی" است که در دو مسئله و ۹ برنامه قرار دارد، دومین برنامه تولید و مصرف فرهنگی است که چهار مسئله و ۱۹ برنامه دارد و سوم مناسبات فرهنگی، هنری و رسانهای بینالملل است که سه مسئله و ۱۲ برنامه دارد. این سه بسته با ۴۰ برنامه در فضای وزارت فرهنگ کلید خورده است. همچنین به معاونتها، سازمانها و مدیریتهای این وزارتخانه، نامههایی در این زمینه ارسالشده تا مدیران، مسئولیتهای ستارهداری که مشخصشدهاند را متناسب با این ۴۰ برنامه ارائه کنند.
صالحی اظهار امیدواری کرد: از این مسیری که در دولت دوازدهم طی میکنیم باید به سه تا پنج اقدام اساسی در دوره چهارساله برسیم زیرا پارهای از این اقدامات به شکل ستارهدار مشخصشدهاند که مهم و جاری و روزآمد هستند. امیدوارم تا پایان مهرماه این بسته و برنامه و اقدامات ما کامل شده باشد و عملاً ۴۰ برنامه با اقداماتی که در دولت دوازدهم شکلگرفته مشخص شود.
او ادامه داد: در اینیک ماه گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه ۱۰۰ روزهای را در نظر گرفت زیرا آقای روحانی رئیسجمهور در دولت یازدهم و دوازدهم تأکید داشتند که هر وزارتخانه برنامه ۱۰۰ روزهای را در نظر بگیرد که قرار است در این مدت چه اقداماتی انجام دهد. بسته ۱۰۰ روزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در چند حوزه ارائهشده که به بهبود فضای کسبوکار، فضای فرهنگی، هنری و رسانهای که در حال انجام است، منجر شود. برای مثال شناسایی قوانین، مقررات و ساختارهایی که مانع بهبود کسبوکار هستند و همچنین شناسایی نقاطی که ایجاد اختلال میکنند، یکی از آنهاست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: بخش دیگر مربوط به شفافسازی میشود. اقداماتی پیشبینیشده که دراینباره به دو اقدام اکتفا میکنم؛ یکی فراهم کردن امکان انتشار قراردادهای وزارت فرهنگ و نهادهای وابسته در وزارتخانه است و ما سعی میکنیم در این زمینه قرارداد مخفی نداشته باشیم. دیگری انتشار تمام هزینههایی که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت میگیرد. مردم حقدارند بدانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با چه کسانی ارتباط حمایتی و کاری دارد. بحث دیگر گفتوگوی فرهنگی و هنری است که بخشی از شعار اخیر این وزارتخانه محسوب میشود. دبیرخانه گفتوگوی فرهنگی و هنری و رسانهای یکی از این اقدامات است زیرا ما گرفتار فقر گفتوگو هستیم. گفتوگو یک شعار محوری برای این دوره است.
صالحی بیان کرد: تمرکززدایی دولتی و جغرافیایی در بسته ۱۰۰ روزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز دیدهشده به همین دلیل حضور جدی و قاطع نمایندگان صنوف در شوراهای سیاستگذاری در همه معاونتها و سازمانها و مدیریتهای فعال وزارتخانه در دستور کار است. همچنین استفاده از مراکز استانی و شهرستانی در تصمیمگیریها ازجمله برنامههای این وزارتخانه است. دخیل کردن استانهای کشور در تصمیمگیریهای ملی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به برنامه ما کمک میکند تا اولین پایهریزیها را برای اتفاقات جدیتر جلو ببریم و نسبت به آن امیدوارتر فکر کنیم. در اینیک ماه سعی شده مشورت کنیم و تلاش کردم بیشتر بشنوم زیرا شنیدن به ما برای اداره کشور کمک میکند.
او بابیان اینکه در همه حوزههای فرهنگ و رسانه بین پنجتا هفت نفر از شاخصهای هر حوزه را استقراء کردیم تا دوستان با آنها مصاحبههای انفرادی انجام دهند، گفت: این کار در حوزه نقاشی و موسیقی با پنجتا شش نفر از بزرگان و انجامشده و سعی شده در حوزههای دیگر ازجمله سینما و تجسمی با مجموعهای از افراد پیشکسوت صحبت شود تا بهعنوان گام اول اگر حرف خاصی دارند که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی باید آن را بشنود، بیان کنند. اقدام دیگری که در اینیک ماه انجامشده انسجام گرایی درونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: این وزارتخانه ۱۰ حوزه فعالیتی دارد که در هر بخش معاونتها و سازمانهایی مشغول به کار هستند. در درون این ۱۰ حوزه مناسبات همافزایی و در سطح بالاتر انسجام فراگشتهای کم است. برای مثال وقتیکه میخواهند در اقتصاد فرهنگ فعال باشند انسجام درون، میان و فرا حوزهای کم دارند، بگذریم که انسجام وزارت ارشاد با دیگر نهادها بحث خودش را دارد. به همین منظور نسبت به این ۱۰ موضوع کارگروه داخلی نیز شروع به کارکرده است.
صالحی بابیان اینکه نگاه بنده این است که ماه اول را به شناسایی، تدوین و تنبیه برنامهها و ماه دوم را برای استقرار معاونتها، مدیریت و مجموعهها که هرکدام دو رویکرد و ادله خودشان رادارند، اختصاص بدهیم، گفت: من میتوانم افرادی را انتخاب کنم تا برنامههایشان را ارائه دهند اما رویکردی که بیشتر میپسندم این است که بیشتر درباره بخشهای مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بدانم. گرچه چهار سال در معاونت فرهنگی حضور داشتم اما نیاز دارم که این وزارتخانه را بیشتر بشناسم و از مشورت دیگران برای شناخت آن استفاده کنم. اول باید برنامهای که مشخص است را انتخاب کنم و سپس به سراغ این بروم که برای این برنامه چه افرادی مناسبتر هستند، طبیعی است که نگاه من تغییر بر رسالت نیست زیرا معتقدم نه تغییر ارزش است و نه ثبات بلکه برنامه و کارکرد ارزش است.
او اضافه کرد: شاید در این برنامه و کارکرد، افراد جدیدی بیایند و شاید هم افراد قبلی که حضورداشتهاند و به رویکردها نزدیک هستند باانرژی تازهای ادامه دهند. بنده تا این مرحله صرفاً در این مسیر کارکردم و تلاش دارم صادق باشم، حرف نادرست نزنم، صداقت را فدای سیاست نکنم و با این نگاه حرکت کنم. برخی گمانهزنیهایی دارند اما تنها گمانهزنی محسوب میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خطاب به اهالی رسانه بیان کرد: من شمارا دوستان خوب خودم میدانم. درست است که شما کارمند وزارت ارشاد نیستید اما به نحوی اکتشاف شما مکمل قاطع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
در ادامه این نشست اصحاب رسانه سوالات خود را از وزیر پرسیدند.
قانون مبنای عمل همه است
صالحی در پاسخ به اینکه برای رفتارهای فراقانونی که در حوزه موسیقی رخ میدهد و از اجرای کنسرتها در شهرهایی مثل مشهد جلوگیری میشود چه برنامهای دارد؟ گفت: مسلما کشور را باید با قانون اداره کرد و قانون بد از بیقانونی بهتر است. این نگاه بنده است و با همین رویکرد در حال گفتوگو بودیم در اینیک ماه که علائم روشنی را در این مدت نشان داده و امیدواریم به اجماع برسیم تا قانون مبنای عمل همه باشد.
وزیر ارشاد درباره اینکه برنامهاش برای اینکه تحت تأثیر شانتاژ رسانهها در بخش موسیقی قرار نگیرد، چیست؟ پاسخ داد: ما برای هر موضوعی باید در اندازه و جایگاه خودش توجه کنیم. اغراق کردن درباره هر موضوعی اعتماد رسانهای ما را میتواند کاهش دهد. در این ایام مجوزهای زیادی در بخش موسیقی صادرشده و موارد لغو مجوز نسبت به آنها اندک بود. با توجه به اینکه این مسئله درست است قبول دارم که باید به هر موضوع بهدرستی پرداخت اما نکتهای که من دارم این است که حتی لغو یک مجوز هم غلط است چون مردم نظام و حاکمیت را میشناسد و وقتی چنین اتفاقاتی میافتد اختلال در نظام را میبیند. ما مسئولان باید خودمان مسائلمان را باهم حل کنیم و مردم را درگیر نکنیم.
تکلیف مکان برگزاری نمایشگاه کتاب تا پایان مهرماه مشخص میشود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه در پاسخ به سوالی دربارهی نمایشگاه کتاب بیان کرد: نمایشگاه در سال اول کمبودهایی داشت که با توجه به سرعت آمادگی قابل اغماض بود اما امسال شرایط زیرساختی "شهر آفتاب" مناسب نبود و این مسئله به مسئولان "شهرآفتاب" منتقل شده است. گفتهام که اگر تا پایان مهرماه اتفاقی برای زیرساختها رخ ندهد وزارت ارشاد حتما در برگزاری نمایشگاه در آنجا تجدیدنظر میکند و همین طور حداقل ۱۰ سالن باید احداث شود که قولهایی داده اند و امیدوارم تا پایان مهر درباره مکان نمایشگاه به نتیجه برسیم.
او در پاسخ به سوالی درباره اینکه در حوزه تئاتر وزیر قبلی و معاونت مربوطه فقط آمار دادهاند، چرا در نمایشنامهها سطح کیفی بالا نمیرود؟ گفت: فعالیتهای فرهنگی یک شاخص کالبدی دارد و یک شاخص نرمافزاری. اینکه در این فضا چقدر مطالعه نمایشنامهها اتفاق افتاده است و چقدر با تنوعی که حوزه تئاتر دارد تاثیر کنشی داشتهاند، در بخش شاخصگذاریهایش وارد نشدیم. تئاتر ما در کنار ادبیات باید قرار بگیرد و این نوع شاخصها سنجیده نمیشود که امیدوارم به سمت شاخصهای نرم افزاری حرکت کنیم.
صالحی همچنین درباره حکم معاونت فرهنگی و حضور نویسندگان در این معاونت، درباره تغییرات سخنی نگفت و فقط گفت: براساس برنامه با همین مدیران کارها را پیش میبرد.
او از حوزه های سینمایی و معاونت هنری و نیز حوزههای دیگر نیز با همین روال یاد کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اینکه چقدر با مدیران فعالی میتواند برنامههایش را اجرایی کند؟ بیان کرد: حتما هر کننده کاری از ذیلهای تحقق آن برنامه است و برداشت من این است که بخش نهفتهای از ظرفیتهای رها نشده در افراد داریم و در دوره قبل خودم در معاونت نخواستم این احساس پیش آید که اتوبوسی تغییر میدهیم. یک نکته هم در ساختار بروکراسی ما هست که از همه ظرفیت مدیران به خوبی استفاده نمیشود و اینکه همه مدیران باید تغییر کنند خیلی درست نیست، ضمن این که این دولت ادامه دولت یازدهم است.
او درباره اکران فیلمهای توقیفی هم گفت: گزارش کمیته آماده شده و آنچه در این کمیته بررسی شده اگر ایرادات رفع شده باشد، مشکلی نیست.
صالحی همچنین درباره اینکه تعیین تکلیف هفت فیلم توقیفی دیگر چه میشود؟ پاسخ داد: وزیر تصمیم گیرنده درباره محصولات فرهنگی تولید شده نیست و ساختار مشخص اینها طی میشود.
این عضو کابینه دولت دوازدهم درباره رویکرد وزیر گفت: در این دولت نگاه اعتدالی وجود دارد؛ به معنی اینکه از همه ظرفیتها بدون رانتهای گروهی و حزبی استفاده میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره حفظ میراث فرهنگی شهرمان همچون ساختمانهای تئاتر شهر و تالار وحدت نیز گفت: ما در تئاتر شهر و تالار وحدت نوستالژی داریم و اینکه این مکانها باید آبرومندانه مسیر حیات خود را ادامه دهند و دچار ویرانی تدریجی نشوند دغدغه درستی است. من هم مثل همه کسانی که با این محیطها زندگی کردهاند این مکانها برایم ارزشمند است و معتقدم آنها باید پابرجا و پررونق بمانند. برخی اتفاقها درباره این مکانها نگران کننده است ولی تلاش میکنم این جور مکانها شایسته اداره شوند.
صالحی درباره از سرگیری فعالیت برخی هنرمندان که بعد از انقلاب ممنوع الفعالیت شدهاند نیز بیان کرد: ما از ناحیه ارشاد هنرمند ممنوع الفعالیت نداریم و شاید از حوزه قضایی این اتفاق افتاده باشد ولی از سوی ارشاد هنرمند ممنوع الفعالیت وجود ندارد.
وی درباره همراه کردن تعدادی از هنرمندان با سیاستهای دولت گفت: راه حل را گفتگو و تحمل و مدارا می دانم. این گفتگو با تحمل میتواند ما را به نقطهای برساند که طرفین احساس بهتری داشته باشند.
حریم خصوصی افراد حفظ شود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره حفظ ساحت هنرمندان و حرفهای علی معلم دامغانی رئیس فرهنگستان هنر درباره مناقشه اخیر درباره ۵۰۰ تابلو نیز گفت: توصیه این است که کسانی که وارد حیطه حریم خصوصی هنرمندان میشوند با ادبیات متناسب با هنر صحبت کنند. باید از مسایلی که میتواند این تصویر را پدید بیاورد که حریم خصوصی افراد رعایت نشده است، پرهیز کرد.
صالحی درباره نگاه حمایتی نسبت به فعالیت نابینایان در زمینههای هنری گفت: ما نابینایان را با قدرت خلاقیت نهفتهای که در آنها است میبینیم و باید فضا برای فعالیت آنها فراهم شود.
فعلاً امکان اکران "رستاخیز" در ایران نیست
صالحی درباره سرنوشت فیلم "رستاخیز" و امکان رفع توقیف آن گفت: "رستاخیز" مربوط به دوره قبل میشود و از همان دوران گفتگوهایی با صاحبان فیلم شده و کارگردان و تهیه کننده به جمع بندی رسیده و مثل هر قراردادی طرفین با آن مبنا حرکت کردهاند. سازمان سینمایی با صاحبان آثار گفتگو داشته و به همین ترتیب خساراتی به تهیه کننده پرداخت شده و نمایش خارجی نیز انجام میشود، اما نمایش داخلی فعلاً انجام نمیشود.
امیر حسن بیگلر