سرویس سینمایی هنرآنلاین: "به بشقاب من زل نزن" (Quit Staring at My Plate) اولین فیلم بلند داستانی هانا یوسیچ به نمایندگی از کرواسی برای رقابت در بخش فیلم خارجیزبان جوایز اسکار 2018 به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی معرفی شد.
داستان فیلم درباره زنی به نام ماریانا (میا پتریسویچ) است که زندگیاش حول خانوادهاش جریان دارد. آنها در یکی از آپارتمانهای کوچک شهر زندگی میکنند. بعد پدر ماریانا که همه چیز را تحت کنترل دارد سکته مغزی میکند و کاملاً زمینگیر میشود و ماریانا به عنوان رئیس طایفه جای او را میگیرد.
"به بشقاب من زل نزن" اولین بار در دنیا سال گذشته در بخش روزهای ونیز جشنواره فیلم ونیز نمایش داده شد و از آن زمان تاکنون در جشنوارههای مختلف مانند جشنواره والائولید، ریکیاویک، ورشو، توکیو، استکهلم، بلگراد، کارلووی واری و سارایوو روی پرده رفته است.
گرجستان با تریلر روانشناختی "مادر ترسناک" (Scary Mother) به کارگردانی آنا اوروشادزه در بخش اسکار فیلم خارجیزبان حضور دارد. این فیلم درباره زنی میانسال است که از طریق ادبیات میکوشد خود را نجات بدهد. "مادر ترسناک" ماه پیش در جشنواره فیلم سارایوو جایزه بهترین فیلم را برد. اولین نمایش فیلم در سطح بینالمللی در جشنواره فیلم لوکارنو بود که در آنجا جایزه بهترین فیلم اول را دریافت کرد.
اوروشادزه دختر زازا اوروشادزه فیلمساز تحسینشده گرجستانی است که در 2013 فیلم "نارنگیها" به کارگردانی او توانست به نمایندگی از استونی نامزد اسکار بهترین فیلم خارجیزبان شود. "مادر ترسناک" مانند "نارنگیها" تولید مشترک گرجستان و استونی است.
گرجستان از 2008 تاکنون هر سال فیلم به آکادمی معرفی میکند. در 2013 فیلم "جزیره ذرت" به کارگردانی گیورگی اواشویلی توانست به فهرست کوتاه راه پیدا کند.
"واجب" (Wajib) به کارگردانی آن ماری جاسر نماینده فلسطین در اسکار خواهد بود. این فیلم اولین بار در دنیا در بخش رسمی جشنواره لوکارنو روی پرده رفت و سه جایزه مستقل دریافت کرد.
تیم پدر و پسر محمد بکری و صالح بکری، دو بازیگر معروف فلسطینی برای اولین بار در فیلم کمدی جادهای "واجب" کنار هم قرار گرفتهاند. داستان فیلم در بحبوحه تدارک یک عروسی در روزهای نزدیک به کریسمس در ناصره روی میدهد. این فیلم به زودی در جشنواره تورنتو نمایش داده میشود.
سومین همکاری جاسر و صالح بکری همچنین بعد از "نمک دریا" (2008) و "وقتی تو را دیدم" (2012) سومین فیلم این کارگردان است که به نمایندگی از فلسطین به آکادمی معرفی میشود.
فلسطین عملکرد خوبی در جوایز اسکار داشته است. "اینک بهشت" (2005) و "عمر" (2013) هر دو به کارگردانی هانی ابو اسعد در بخش فیلم خارجیزبان و "5 دوربین شکسته" (2013) در بخش مستند نامزد اسکار شدند.
"وقتی هوا تاریک شد"
فیلم "وقتی هوا تاریک شد" (By the Time It Gets Dark) به کارگردانی آنوشا سوویشاکورنپونگ نماینده تایلند در بخش فیلم خارجیزبان است. این کارگردان زن قبلاً فیلم "تاریخ عادی" را کارگردانی کرد و تهیهکننده فیلم "چگونه در چکرز برنده شویم" بود.
"وقتی هوا تاریک شد" تا حدی با الهام از قتل عام دانشجویان دانشگاه تاماسات در 1976 که توسط نیروهای دولتی و شبهنظامیان راستگرا صورت گرفت، ساخته شده است. در فیلم یک کارگردان میکوشد با کمک منبع الهام خود که در دهه 1970 یک فعال دانشجویی بود، فیلمی درباره قتل عام بسازد. یک پیشخدمت که دائم شغلش را عوض میکند و یک بازیگر مرد و یک بازیگر زن، دیگر داستانهای فیلم را تشکیل میدهند.
"وقتی هوا تاریک شد" اولین بار در دنیا سال پیش در بخش مسابقه جشنواره فیلم لوکارنو روی پرده رفت و بعد در جشنوارههای سینمایی از جمله اوساکا و روتردام حضوری موفق داشت. فیلم همچنین در جوایز انجمن ملی فیلم تایلند برنده سه جایزه بهترین فیلم، بهترین کارگردان و بهترین تدوین شد.
"ال اینکا" (El Inca) به کارگردانی ایگناسیو کاستیو کاتین به نمایندگی از ونزوئلا به آکادمی معرفی شد. این فیلم یک داستان عاشقانه تراژیک درباره زندگی ادوین "ال اینکا" والرو، بوکسور بزرگ آمریکای لاتین است. تنها مبارزهای که او باخت مبارزه با خودش بود. ونزوئلا تاکنون 26 فیلم به آکادمی معرفی کرده است، اما هنوز نامزد اسکار فیلم خارجیزبان نشده است.
نودمین دوره جوایز اسکار یکشنبه چهارم مارس 2018 (بامداد دوشنبه 14 اسفند به وقت ایران) برگزار میشود.
آخرین مهلت معرفی فیلمهای خارجیزبان به آکادمی دوم اکتبر 2017 (10 مهر) است. رأیگیری برای انتخاب نامزدهای اسکار فیلم خارجیزبان در دو مرحله انجام میشود. ابتدا 9 فیلم به فهرست کوتاه راه پیدا میکنند و در نهایت پنج فیلم به عنوان نامزدهای نهایی معرفی میشوند که اسامی آنها 23 ژانویه 2018 (3 بهمن) همراه نامزدهای دیگر بخشهای جوایز اسکار اعلام خواهد شد.
سال گذشته 85 کشور نمایندگان خود را به اسکار فرستادند که یک رکورد بود و در نهایت جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان به "فروشنده" به کارگردانی اصغر فرهادی از ایران رسید.