سرویس استانهای هنرآنلاین: سیدرضا صالحی امیری در حاشیه نشست "چشمانداز تئاتر استانها" که در تماشاخانه سنگلج برگزار شد در پاسخ به سوالی در خصوص چگونگی برخورد با عرضه کتابهای غیراخلاقی به صورت علنی در دستفروشیها، با بیان اینکه تئاتر باید به موضوعات اجتماعی ورود بکند، گفت: امروز باید تئاتر پاسخگو مسائل اجتماعی ایران باشد. من مسائل اجتماعی ایران را در ده مورد در این نشست بر شمردم که مهمترین آنها، بحث اخلاق اجتماعی، امنیت اجتماعی، سبک زندگی، سازگاری اجتماعی و انسجام اجتماعی است؛ در مجموع جهتگیری تئاتر باید به سمت پاسخ به موضوعات اجتماعی باشد.
او ادامه داد: یکی از نکاتی که به نظر من بسیار مهم است، بحث سازگاری اجتماعی است. شما خشونت را میبیند که از نقاط مختلف ایران گزارش میشود. افول اخلاق و فریاد مظلومیت "آتنا" تا "ستایش" پیامهای تلخی در جامعه اسلامی است. من معتقدم سینما و تئاتر، شعر، ادبیات و کتاب ما باید در این عرصهها وارد شوند و در جهت کاهش آسیبهای اجتماعی کمک کنند.
ویر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه در وزارتخانه ستادی را برای این کار تعریف کردهام، بیان کرد: بنده به عنوان عضو شورای عالی اجتماعی کشور مسئولیت دارم که از منظر فرهنگی در جهت آسیبشناسی فعالیت کنیم. خوشبختانه این ستاد فعال شده است و اقدامات جدی انجام داده و ما با مدیران برای پیدا کردن راهحل گفتوگوهایی داشتیم.
صالحی امیری با بیان اینکه به اعتقاد من، در حوزه نشر کتاب در بهترین وضعیت بعد از انقلاب به سر میبریم، گفت: به 83 هزار عنوان کتاب مجوز نشر داده شده است. خوشبختانه مجموعه مؤلفین نسبت به خطوط زرد و قرمز نظام واقف هستند و یک هماهنگی ذهنی و فکری شکل گرفته و ما ضمن اینکه آزادی نشر، قلم و بیان را قبول داریم، موظف به ایجاد فضای لازم برای نشر و قلم هستیم ولی باید چارچوبهای ارزشی-فرهنگی نظام را رعایت کنیم و در این خصوص تعارف هم نداریم. ممکن است در این 83 هزار مجوز هم چند مورد مشکل داشته باشند که آنها را نیز رفع خواهیم کرد.
او ادامه داد: کتابهایی که شما از آنها نام بردید، حتما غیر قانونی است و کتابهای بدون مجوز و غیر قانونی را با هماهنگی که با قوه قضایی و نیروی انتظامی داشتیم، با مداخله جدی آنها به سرعت در یک سال اخیر کاهش دادهایم. اگر امروز گزارشی به همکاران ما داده شود ظرف کمتر از 2 یا 3 روز نیروی انتظامی اقدام قانونی انجام خواهد داد.
صالحی امیری در پاسخ به سوالی در خصوص یکی دو فیلمی که اخیرا حواشی برای اکران آنها به وجود آمده، نیز افزود: نظام پروانه ساخت و نمایش و اکران، یک نظام قانونمندی است که روال جاری دارد، هیچکس در آن مداخلهای ندارد. اعضایی که برای شورای ساخت و نمایش انتخاب شدهاند از بهترینهای حوزه فرهنگ هستند و صاحب صلاحیت هستند و هیچکس در صلاحیت حرفهای و اخلاقی آنها شبههای ندارد. یک روحانی هم در این جمع برای نظارتهای دینی و فقهی حضور دارد، در مجموع سالیانه در سازمان سینمایی صدها مورد فیلم کوتاه و بلند را مجوز میدهیم و بعضی از این فیلمها نیز از طرف سازمان مجوز نمیگیرند. سیاست سازمان سینمایی ما این است که اصلاحات را اعلام میکند و در صورت انجام اصلاحات دوباره برای پروانه نمایش بررسی میشود و در نهایت تایید خواهد شد.
او ادامه داد: ما میخواستیم یک بار برای همیشه این مفهوم توقیف را از اذهان پاک کنیم. فیلم یا مجوز میگیرد یا نمیگیرد. چیزی به اسم توقیف در ادبیات نمایشی غلط است. اکثریت قریب به اتفاق فیلمها مجوز میگیرند و بقیه نیز که نمیگیرند باید اصلاحات را اجرا کنند. مثلا یکی از فیلمها تهیهکننده و کارگردان تمایلی به اصلاح ندارد به همین دلیل به نظر ما این فیلم قابلیت اکران نیز نخواهد داشت.
وزیر ارشاد با اشاره به برخی حواشی ادامه داد: اما به جای قضاوت عجوله این کار را به نظامهای تخصصی بسپارید. حوزه سینمایی از یک نظام استاندارد برخوردار است و مطابق آن عمل میکند و همه ملاحظات اقتصادی و اجتماعی فرهنگی و هنجارهای لازم را توجه میکند و چنان چه چالشی در این خصوص باشد باید گزارش کنند و بر اساس آن در همان شورا باید مجددا به تصمیم برسد.
صالحی امیری در پایان گفت: در فرایند مجوز فیلمها نه وزیر و نه رئیس سازمان سینمایی و نه هیچ سازمان دیگر مداخله ندارد بلکه در روند قانونی خودش بررسی میشود. ما در دولت آقای روحانی گفتیم که گوش شنوایی داریم و معتقد هستیم که حتما باید نقد را بشنویم و به آن پاسخ دهیم و همچنین باید حساسیت لازم نسبت به حساسیتهای دینی داشته باشیم و فیلمها حتما باید ارزشهای دینی و اخلاقی را تبلیغ کنند.