به گزارش هنرآنلاین، نمایش «دلاور سرزمین غرب» به نویسندگی «جان میلینگتون سینگ»،کارگردانی «رضا ساغری» و تهیهکنندگی «امیرمسعود هیدارن»، چهارشنبه 13 دیماه در عمارت نوفللوشاتو میزبان دکتر «قطبالدین صادقی» بود.
صادقی پیش از شروع نمایش گفت:«مایه مباهات بنده است که در شب گشایش این نمایش، به تماشای آن بنشینم و خوشحالم که چراغ این تماشاخانه خاموش نیست. یکی از نشانههای بارز جامعه مدنی و پیشرفته و جامعهای که از زندگی غریزی دور است، برخورداری از تئاترهای فراوان است. از یونان باستان تا امروز، این الگوییست برای داشتنِ یک فرهنگ والا و مدنیت پیشرفته. در همه جهان یکی از پایگاههای فکری و فرهنگی که در آن مثل ذرهبین هم روی مسائل زوم و تحلیل میکنند یا برخورد و نقد میکنند و هم اینکه احساسات بزرگ بشری را یک بار دیگر با یک نگرش تازه و تعمیق دوباره در پیش چشم شهروندان میگشایند تا انسان بتواند به مدارج بهتری از اندیشه و احساسات ژرفتری از عواطف خود دست پیدا بکند».
این کارگردان تئاتر ادامه داد:«تمام این موارد باعث میشود ما با هم کمی مهربانتر باشیم و انسانیتر رفتار بکنیم و از همه مهمتر چیزی که یونانیان کشف کردند و هرچند دیر اما خوشبختانه به ما هم رسیده، اینست که یاد بگیریم دیالوگ داشته باشیم. اساس درام دیالوگ است. دیالوگ یعنی دو سوی یک مجادله، یک دعوا و درگیری که به یک اندازه حق ابراز وجود دارند، یعنی همانقدر که شما حق دارید سخنتان را به میان بیاورید و از نقطهنظرات خودتان دفاع بکنید، به همان اندازه باید به مخالفتان میدان بدهید تا از نقطهنظرات و بیانات و مکنونات دلش دفاع بکند. به قول ناصرخسرو در دو جای دنیا هنر انسانی، شلاق یا تازیانه عقیده است. ما باید از این تازیانه عقیده برای بیان مسائل و درگیریهای اجتماعیمان یا احساسات نیکی که به آن نیاز داریم تا یک جامعه خوب داشته باشیم، دفاع بکنیم و به معرض تماشا بگذاریم».
دکتر صادقی افزود:«تئاتر فقط سرگرمی نیست، بلکه هم گستره اندیشه را در بر میگیرد و هم گسترشدادن عواطف و احساسات بزرگ انسانی را. امیدوارم نمایش «دلاور سرزمین غرب» در این راستا و تماشاخانه «نوفللوشاتو» در این سمتوسو حرکت بکنند و به ما بیش از آنچه میدانیم، چیزی بیاموزند. ما برای همین آمدهایم».
همچنین قطبالدین صادقی در پایان اجرا، درباره نمایشی که دیده بود،گفت:«مفهوم پدرکشی در فرهنگ غرب گناه نیست. من سالها ادبیات تطبیقی درس دادم. ما در جهان 83 قصه داریم مثل «رستم و سهراب» که مربوط به جنگ پدر و پسر است و در اغلبشان به کشتن پدر منجر میشود، مثل «ادیپ» اما در شرق اینگونه نیست. اینجا در واقع پسر کشته میشود! جهت نگرش تاریخی و فلسفی در غرب رو به جلوست و نگرش ما رو به عقب، یعنی هر چیزی کهنتر است، برای ما مقدستر است، ولی برای آنها هر چیزی جدیدتر باشد، مبارک است. نمایشنامه «دلاور سرزمین غرب» به این موضوع میپرداخت و پروژه ناتمام کشتن پدر را در صحنه پایانی به سرانجام رساند. آن جشن شبیه به گروتسک جمع که قاتلی را تقدیس میکنند،کمی با فرهنگ ما متفاوت است. اگر اینگونه باشد، باید از زاویه نقد و تمسخر و خنده با آن روبهرو بشویم که دوستان در این کار، لحن جدی نمایش را به لحن کمیک برگرداندهاند که شاید به این طریق فاصلهای انتقادی بگیرند از موضوع تا به این مساله بخندند، چون برای ما همیشه پدران و پدرانشان مقدس بودهاند. خسته نباشید و دستمریزاد میگویم به این گروه که در یک کار هماهنگ خیلی تلاش کرده بودند. همینکه یک گروه دور هم جمع شده و توانستهاند با تبادل احساسات و اندیشه و تکنیک چنین نمایشی را به سرانجام برسانند، در جای خودش قابل تحسین است».
گفتنی است در پایان نخستین اجرای نمایش «دلاور سرزمین غرب»، با پخش ویدیویی از زندهیاد «محمدمعین هیدارن» (فرزند امیرمسعود هیدارن، تهیهکننده نمایش) یاد و نام آن مرحوم گرامی داشته شد. او در نمایش پیشین گروه، به عنوان طراح نور همکاری داشت. رضا ساغری ضمن ادای احترام به حضور دکتر صادقی در شب افتتاح نمایش، اجرای آغازین خود را به روح محمدمعین هیدارن تقدیم کرد.
همچنین «آتش تقیپور»، بازیگر قدیمی سینما، تئاتر و تلویزیون، جمعه شب (15 دیماه) مهمان ویژه اجرای این نمایش بود.
نمایش «دلاور سرزمین غرب»، استثناً امشب (شنبه 16 دیماه) نیز اجرا میشود.
در این نمایش، پویا جلالی، مبینا کلاته، راحله فاطمی، اشکان مهربخش، علی خالقی، امیرحسین زارعیان، مهدی اسکندری، حدیثه محموداُف، آویسا شریفی، آرینا دوده، ملینا مشایخی، جلال شهسواری، امیرحسین دهقان، مهدی مجنونی، فرهام محمدی و حسین شینی، ایفای نقش میکنند.
نمایش «دلاور سرزمین غرب» هر شب ساعت 21:15 در تماشاخانهی نوفلشاتو روی صحنه میرود. علاقهمندان برای رزرو بلیت میتوانند به سایت تیوال در نشانی https://www.tiwall.com/p/delavaran.gharb مراجعه بکنند.