"گروه سینما و تئاتر هنرآنلاین": «وطن پرستی» کلید واژه ای که چند وقتی است نقطه "ثقل"برخی اجرای های نمایشی قرار گرفته است. با یک بررسی در فرم و محتوا تئاتر هایی که روی صحنه است، متوجه خواهیم شد که متاسفانه بسیاری از آثار با موضوعات درام اجتماعی،عاشقانه و ... است؛شاید کمتر نمایشی با موضوع تاریخ، آن هم تاریخ این سرزمین مد نظر اهالی تئاتر باشد.اما این روزها نمایشی با همین محوریت وطن و وطن پرستی در یکی از تالارهای نمایشی مهم پایتخت روی صحنه می رود؛"کلنل" نمایشی که توسط محمد نقایی نگاشته شده و روایتی از زندگی و زمانه محمدتقی خان پسیان و عاشقانه‌ای گمشده در تاریخ معاصر ایران است، محمد معتمدی خواننده شناخته شده موسیقی ایران در نقش عارف قزوینی، کاظم سیاحی در نقش کلنل محمدتقی پسیان، نازنین بیاتی در نقش‌های ایرنه و آموزگار، رحیم نوروزی در نقش‌های افسر آلمانی، پریداکس و ژنرال گلروپ و سیامک صفری در نقش‌های قوام‌السلطنه و ملک‌الشعرای بهار، به ایفای نقش می‌پردازند.

14020814000233_Test_NewPhotoFree

میزانسن همراه با مخاطب در صحنه

یکی از قسمت‌های جذاب نمایش "کلنل" با بازی سیامک صفری و کاظم سیاحی. کاگردان با تیزهوشی این اکت بسیار مهم را تنها با یک صندلی و نوری بر روی دیوار انتهایی صحنه که پره‌های یک هواکش است، نشان می‌دهد. و همه این‌ها شده است یکی از قسمت‌های مهم و پیش‌برنده داستان «کلنل»!

این سادگی باعث نشده که از برخی قاب‌هایش به راحتی بگذرد. حضور اسب‌هایی با شکل‌های عجیب، دیدن خواب عزت خانم، حضور پریداکس در ژاندارمری، پایان‌بندی و... از جمله قسمت‌هایی است که هیجان درونی برای مخاطب به وجود می‌آورد. کارگردان برای دیگر اکت‌هایش از ویدئو‌های که در انتهای صحنه بر روی دکور نقش بسته، موسیقی زنده و... نیز استفاده‌ کرده است. زمان‌بندی اجرای تصنیف‌ها با توجه به زمان نمایش در جای درستی از اثر قرار گرفته است.

در نمایش با  مخاطبی روبه‌رو می‌شویم که آگاهی مناسبی نسبت به «کلنل محمد تقی خان پسیان» دارد.اولین خلبان ایرانی که بسیار وطن دوست و مردم دار است، موسیقی می‌داند، ترجمه، ریاضی و... و در راه آرمان‌‌ش که وطنی آباد و آرامش مردم است، جان خود را از دست می‌دهد.

در مسیر کارگردانی کلنل، طراحی صحنه به خوبی نمود پیدا کرده است. زمان‌بندی استفاده از درهای دکور در اکت حضور ملاک‌ها، مرد آشفته‌حالی که با فرشی کوچک روی صحنه می‌آید و ورود عارف قزوینی از در دیگری از صحنه. این‌ها نشان از این دارد بشیری و مهدی‌زاده هماهنگی زیادی با یکدیگر داشته‌اند.

14020814000237_Test_PhotoN

تلفیقی از شرافت و وطن پرستی

کلنل، دوازده بازیگر دارد که ایفا کننده نقش‌های متعدد هستند. قبل از دیدن نمایش، تصور کاظم سیاحی در قامت کلنل محمد تقی خان پسیان برایم بسیار دشوار بود. اما سیاحی به خوبی از پس این نقش برآمده، نه دچار کلیشه‌های مرسوم در ایفای این چنین نقش‌های می‌شود و نه ساده‌انگارانه از آن عبور کرده است. مخاطب در لحظات مختلف خیلی خوب کلنل را درک می‌کند و این گویای اشراف کاظم سیاحی بر نقش است. حال می توان گفت که "کلنل" تلفیقی از شرافت و وطن پرستی را به روی صحنه می برد. " کنل" به خوبی این مسئله را به مخاطب القا می کند که وطن و وطن پرستی بر همه چیز ارجحیت و اولویت دارد؛ حتی عشق و عاشقی.موضوعی که نویسنده و کارگردان نمایش توانستند در کار به منصه ظهور برسانند.

محمدعلی میرزایی