گروه تلویزیون هنر آنلاین :سریال محبوبتترین ژانر برنامه سازی در شبکههای تلویزیونی است که حتی برخی اوقات ببننده سریالهای تلویزیونی از مسابقات فوتبال بین دو تیم مطرح و شناخته شده هم بیشتر است. علاوه بر این، مسئله سریالها به دلیل جنبه فرهنگ ساز و ترویج سبک زندگیهای خاص همواره در نظامهای فرهنگی و پیشبرد برنامههای فرهنگی جایگاه مهم و موثری دارند. جنبه سرگرمی سریالهای تلویزیونی هم که سر جای خود باقی است و امروزه با گسترش زندگی شهرنشینی در کشورمان این مسئله هم اهمیت وافری پیدا کرده است.
تلویزیون بعد از انقلاب اسلامی سریالهای مختلفی در فضا و ژانر های گوناگون تولید کرده که برخی از این سریالها تاریخی بوده و در قالب «الف ویژه» در فضای رسانهای شناخته میشود. معمولا در مورد سریالی این اصطلاح به کار میرود که اولا موضوع مهم و استراتژیکی را در برگیرد و ثانیا به همین دلیل منابع مالی بسیار بیشتری نسبت به سریالهای عادی نیاز دارد و به همین دلیل عنوان الف ویژه در ساختار اداری صداوسیما پیدا میکند تا این منابع تامین شود. البته طبیعی است که ساخت این نوع سریال ها هم زمان بیشتری از صداوسیما و عوامل سریال طلب میکند که خود همین مسئله هم چالش زا است چرا که دور هم جمع کردن یک تیم گسترده با بازیگران حرفهای در یک بازه زمانی طولانی دشوار و سخت است. آخرین سریال الف ویژه که از تلویزیون پخش شده سریال مختار است که سال 1389 پخش آن آغاز شده است یعنی حدود 13 سال است که سریال الف ویژه جدیدی در صداوسیما ساخته نشده است. قبل از این سریال هم سریال یوسف پیامبر ساخته مرحوم فرج الله سلحشور در سال 87 شروع به پخش کرد. این فواصل زمانی نشان میدهد که سازمان صداوسیما نتوانسته در مورد این سریالها رویه مشخص، ثابت و پایداری داشته باشد؛ به عبارت دیگر راهبرد مستمر و اثرگذار و جریان سازی در این زمینه دنبال نشده و فواصل زمانی زیاد و پراکنده کاری در این زمینه مانع اثرگذاری گسترده این راهبرد فرهنگی در کشور و فضای بینالملل شده است. این در حالی است که کشورهای مثل کره جنوبی و ترکیه با سریال سازی قدرت نرم خود را در کشورهای دیگر نشان دادند که ما هم در ایران بازتاب هر دو نوع سریال را در سالهای مختلف در کشور خودمان دیدم.
پیمان جبلی» رئیس سازمان صداوسیما اخیر در گفتگویی مسئله اصلی را نبود منابع مالی عنوان کرده است او با اشاره به ساخت سریال سلمان فارسی و حضرت موسی(ع) گفته که فیلمنامههای زیادی برای سریالهای الف ویژه داریم اما پول برای ساخت آنها موجود نیست در این زمینه باید به دو نکته اشاره کرد. اولا اینکه این نوع سریالها منابع مالی زیادی نیاز دارند و تامین این منابع به تنهایی از عهده سازمان صداوسیما برنمیآیند حرف درستی است و دیگرنهادهای فرهنگی کشور باید در این زمینه به کمک صدواسیما بشتابند
اما نکته دیگر این است که سازمان صداوسیما و دیگر نهادهای فرهنگی باید در هزینه کرد منابع مالی عرصه فرهنگ با دقت، ابتکار و هوشمندی و به دور از هدر رفت منابع عمل کنند. بررسی بودجههای فرهنگی کشور نشان میدهد که درست است که سهم آن به نسبت کل بودجه کشور پایین است اما با همین منابع مالی در صورت مدیریت درست و عدم گسترش بروکراسی نهادهای فرهنگی که منجر به بلعیدن بودجه این نهادها میشود میتوان فیلمهای خوبی ساخت. به عنوان مثال خود سازمان صداوسیما در این زمینه لازم است چابک شده و بخش عمده بودجه سازمان چه از کمک های دولتی چه از تبلیغات به بخش تولید تخصیص پیدا کند و صرف هزینه های جاری و حقوق و دستمزد نشود. در این صورت تولیدات کیفی و سریال های الف ویژه هم رونق خواهد گرفت. در ضمن صداوسیما همین دو سریال سلمان و حضرت موسی که بودجه مناسبی هم به آن ها اختصاص پیدا کرده را با قوت بسازند که در این عصر خالی بودن فضای رسانه ای کشور از سریال های فاخر خود غنیمتی گران قدر محسوب میشوند.