به گزارش هنرآنلاین به نقل از  اداره‌کل روابط عمومی سازمان سینمایی کشور،  محمد خزاعی به همراه معاونین و مدیران این سازمان روز گذشته با حضور در گردهمایی استانها، چشم‌انداز برنامه‌های سال 1402 سازمان سینمایی را در حوزه سینمای استان‌ها تبیین  کردند.

رئیس سازمان سینمایی کشور ضمن تشکر از زحمات و تلاش‌های همه مدیران‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: سال 1401، سال سختی برای همه بوده است اما شما با تمام سختی‌های پیش‌رو مقابله کرده و با اجرای خوب برنامه‌ها، مانع از بروز خلاءهای موجود شده‌اید.

وی افزود: در سال گذشته برخی در صدد اهداف کشور ستیزی خود، به دنبال تعطیلی و خدشه‌دار کردن برنامه‌های فرهنگی همچون جشنواره فیلم فجر بوده‌اند که در زمان مناسب در خصوص این موضوعات صحبت خواهم کرد.

شناسایی نسل جدید فیلمسازی

خزاعی با اشاره به برنامه سفرهای استانی سازمان سینمایی و حضور در 18 استان در طول سال گذشته گفت: معتقدیم سفرهای استانی یکی از برکات دولت سیزدهم است که از طریق آن از نزدیک با امکانات و کمبودهای استان‌ها آشنا می‌شویم.

وی با بیان اینکه این برنامه در مسیر تحقق عدالت فرهنگی، استعدادیابی و کمک به ارتقای جایگاه اجتماعی سینما در سطح استان‌ها پیش‌بینی شده است، افزود: حضور میدانی در مناطق کم‌برخوردار، تبیین دستاوردهای سینمای ایران، ایجاد شورای استانی سینما، نشست‌‌های همگرایی و هم‌اندیشی با نخبگان فرهنگی و تشویق بخش‌های خصوصی و دستگاه‌های اجرایی استان در جهت توسعه و تکمیل زیرساخت‌ها،  سالن‌سازی و کمک به افزایش رویدادهای اجتماعی سینما، تجهیز و تقویت فناوری سینمایی از جمله دستاوردهای این برنامه بود.

وی ادامه داد: این سفرها و پیگیری مستمر اهداف طراحی شده کمک می‌کند تا رویدادهای مهم سینمایی در استان‌ها جدی‌تر گرفته شده و از تمرکز همه برنامه ‌ها در  در تهران جلوگیری شود.

ایجاد معاونت سینمایی در استان‌ها 

رئیس سازمان سینمایی ادامه داد: با موافقت وزیر محترم، معاونت سینمایی در ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها به منظور تسریع روند امور سینمایی، ایجاد خواهد شد و این موضوع از طریق سازمان امور استخدامی کشور در حال پیگیری است.

وی با اشاره به اینکه نتایج و دستاوردهای بسیاری از سفرها در استان‌ها تاکنون مثبت و نتیجه‌بخش بوده و بسیاری از پروژه‌های سینمایی در حوزه سالن‌سازی و تجهیز، افزایش تولید و برگزاری هفته‌های فیلم و عکس و جشنواره‌های سینمایی به ثمر نشسته است اشاره کرد: البته، در چند استان به دلیل ناهمراهی استانداران و مسئولان استانی، اجرای مفاد تفاهمنامه‌ها رضایت‌بخش نبود.

 

به گفته وی جذب امکانات و منابع مختلف و هم‌افزایی به منظور ایجاد شرایط کار و اشتغال سینماگران در استان و رونق تولید، از نیازهای امروز این حوزه است بنابراین لازم میدانیم با همت و همکاری همه دستگاه‌های اجرایی استان ضمن بهره‌مندی از توان تخصصی و کارکردهای سینماگران، زمینه اشتغال آن‌ها نیز فراهم شود.

سینما ابزاری در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی

خزاعی با بیان اینکه هنوز مسئولان متوجه کارکردهای سینما و تاثیرات داخلی و خارجی آن نشده اند، خاطرنشان کرد: متاسفانه اهمیت سینما در حد یک واژه و شعار باقی مانده است و حتی در چشم‌انداز بودجه، این بخش مظلوم و مهجور مانده است. نباید فراموش کنیم که اگر سینما تقویت شود بسیاری از حرف‌ها، نقدها و پرسشگری‌ها با زبان تصویر در فیلم‌ها بیان شده و از بسیاری از اتفاقات و آسیب‌ها پیشگیری می‌کند.

رئیس سازمان سینمایی از تجهیز سالن‌های سینما و بازسازی آنها در استان‌ها خبر داد و افزود: استان‌ها دغدغه جدی سازما سینمایی است و تا روز آخر حضور ما در دولت، این نگاه ادامه داشته و آن را تقویت خواهیم کرد.

تشکیل شورای سینمای استان‌ها

خزاعی با اشاره به فعال کردن شورای سینما در استان‌ها با حضور مدیران فرهنگی و اجتماعی و شخص استاندار، گفت: اگر این شوراها در استان‌ها با حضور بالاترین سطح مدیران تشکیل شود، مصوبات آن رسمیت پیدا کرده و بسیاری از مشکلات سینمای استان حل خواهد شد.

وی افزود: فعال کردن شورای سینمای استان‌ها ظرفیتی جدید و مضاعف برای احیاء، رشد و بالندگی سینمای استان خواهد بود.

مسکن و معیشت سینماگران

وی توجه به مسکن و معیشت سینماگران را امری مهم دانست و عنوان کرد:خان سینما در تهران مسئول شده است تا اسامی سینماگران فاقد مسکن را جمع‌آوری کرده و در اختیار ما قرار دهد تا بتوانیم با اختصاص تسهیلات و حمایت‌های مشخص به خانه‌دار شدن آنها کمک کنیم.

خزاعی ادامه داد: شما نیز می‌توانید اسامی سینماگران استانی فاقد مسکن را به صورت تفکیک شده تهیه کنید تا آنها نیز مشمول این حمایت‌ها شوند.

سینما در مسیر تحقق عدالت فرهنگی

رئیس سازمان سینمایی با تاکید بر اهمیت عدالت فرهنگی، ادامه داد:‌ ما به دنبال توزیع عادلانه امکانات و فرصت‌ها در کل کشور هستیم تا از تمرکز  همه فرصت‌ها در تهران جلوگیری شده و استعدادها در شهرستان ها فرصت ظهور و بروز داشته باشند.

«نگاه ملی» در سینمای ما تحقق پیدا نکرده است

خزاعی با اشاره به اینکه متاسفانه در بحث تولید فیلم‌ها سینمای ملی داریم اما نگاه ملی نداریم گفت: بیشتر فیلم‌هایی که تولید می‌شود در تهران ساخته شده و ما روی پرده‌های سینما کمتر تصویری از استان‌ها و مناطق مختلف کشور با تنوع آئین‌ها، زبان، قومیت و خرده فرهنگ‌ها و جغرافیای زیبا را می‌بینیم چرا که بیشتر قصه‌ها محدود به پایتخت و در چارچوب زندگی طبقه‌ای خاص با مشکلات خاص است.

وی با بیان اینکه افزایش تولیدات سینما در استان‌ها با هدف نگاه ملی به سینما جزء اهداف و برنامه‌ریزی‌های ماست، تصریح کرد: سینمای ملی باید دغدغه های ملی و نگاه فرا پایتختی داشته باشد وبه همه دغدغه‌های مردم در مناطق مختلف کشور توجه کند. از سیستان و بلوچستان تا خراسان، یزد، خوزستان، آذربایجان و لرستان و جای جای این سرزمین پهناور.

سازمان1

لزوم بسترسازی برای افزایش مخاطب

خزاعی بر لزوم افزایش مخاطبان سالن‌های سینما در استان‌ها تاکید کرد و افزود: در بین همه استان‌ها فقط پنج یا شش استان هستند که آمار مخاطبان سینماهای آنها قابل قبول است و مابقی استان‌ها با حداقل مخاطبان مواجهه شده است بنابراین لازم است راهکارها و روش‌های مناسب و موثری را برای رونق سالن‌های سینما در استان‌ها پیدا کنیم.

وی با اشاره به اینکه مردم به فیلم دیدن و سینما رفتن علاقه دارند گفت: یکی از راهکارهای افزایش مخاطب، شناور کردن قیمت بلیت سینماهاست. امروز سالن‌های سینما در شهرستان‌ها این اختیار را دارند تا با تعیین قیمت بلیت بر اساس شرایط استان، زمینه را برای حضور بیشتر مردم فراهم کنند.

خزاعی ادامه داد: یکی از برنامه‌های ما برای عدالت فرهنگی، صدور مجوز برای کارگردان اولی‌هاست که در حال حاضر بیش از 500 نفر از فیلمسازان شهرستانی در سامانه باشگاه فیلم‌اولی‌ها ثبت نام کرده که از این تعداد 80 نفر بعد از بررسی آثار و در مصاحبه حضوری انتخاب شدند که حدود 60 نفر از آنها فیلم‌ساز استانی بوده‌اند.

رئیس سازمان سینمایی با اشاره به ورود فیلمسازان جدید به عرصه تولید و اهتمام مضاعف به سینماگران استانی اضافه کرد: در این دوره یکی از ماموریت‌های  بنیاد سینمایی فارابی معرفی استعدادهای جدید به بخش بازیگری و سینمای ایران  است.

قطب‌بندی فرهنگی در سراسر کشور

وی با اشاره به طراحی قطب بندی فرهنگی در سطح کشور برای بهره برداری بیشتر ظرفیت ها در مناطق مختلف گفت: در سفرهای استانی شاهد توانمندی فیلمسازان در حوزه های تخصصی مختلف بوده ایم. به عنوان مثال برخی استان‌ها در حوزه انیمیشن، مستند یا فیلم کوتاه از  ظرفیت ممتازی برخوردارند از این رو برنامه ریزی‌های لازم انجام شده تا بر اساس قطب بندی فرهنگی استان‌ها به ظرفیت‌ها و توانایی‌ها توجه و بودجه لازم به آن اختصاص داده شود.

خزاعی با اشاره به اینکه باور قلبی همه مدیران سازمان سینمایی تقویت هرچه بیشتر سینمای استان‌هاست، گفت: اگر می‌خواهیم رویه و ساختار سینمای کشور اعتلاء دهیم باید این جریان از استان‌ها آغاز شود.

احیای سینمای استانی

رئیس سازمان سینمایی با تاکید بر محورهای عدالت‌طلبی، زمینه‌سازی برای رویش و پرورش فیلمسازان جدید، بازاریابی داخلی و بین المللی محصولات سینمای ایران، توسعه زیرساخت سینمایی، اهتمام جدی به تحولات تکنولوژیک صنعت فیلمسازی و سینما به عنوان راهبردهای دوره جدید سازمان سینمایی، تصریح کرد: در این نقشه‌راه سازمان سینمایی احیای سینمای استان‌ها و توجه به معیشت و اشتغال 25 هزار عضو خانواده سینمای کشور یکی از مهم ترین رویکردها و ماموریت های ماست.

محمدرضا سوقندی، مدیرکل حقوقی و استان‌های سازمان سینمایی هدف از این گردهمایی را توجه مضاعف و اهمیت بخشی به استان‌ها  عنوان کرد و گفت: از زمان استقرار دولت جدید و حضور محمد خزاعی در سازمان سینمایی استان‌ها در تمام بخش‌های سازمان تبدیل به اولویت شده و این مهم در عرصه عمل و حضور میدانی نیز با اختصاص دادن بیشترین وقت رئیس سازمان و مدیران زیر مجموعه در سال 1401 به اثبات رسیده است

وی افزود:  یکی از مصوبات ما در بخش استانی که در تفاهم نامه‌ها هم آمده است و خوشبختانه معاون اول رئیس جمهور هم در جریان آن قرار دارد"شورای هماهنگی سینما در استان"با مدیریت استانداران است. شورای هماهنگی یعنی ارتقا دادن ادارات کل فرهنگ و ارشاد و جایگاه سینما در سطح عالی ترین مقام استان است.

در ادامه حبیب ایل بیگی معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی با نگاهی به شرح وظایف معاونت ارزشیابی و نظارت در سازمان سینمایی عمده ترین مساله در معاونت زیر مجموعه خود را بحث نظارت بر محتوای آثار سینمایی دانست  و عنوان کرد:  با توجه به اینکه طبق قوانین اختیار صدور مجوز برای فیلم های کوتاه، مستند و انیمیشن تا سقف 45 دقیقه به ادارات کل استان واگذار شده،  از مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان درخواست داریم  تا با هماهنگی و برنامه ریزی مناسب در این مورد خاص، در عرصه تولید آثار همکاری لازم را داشته باشند.

وی از شوراهای استانی صدور مجوز فیلم درخواست  کرد تا ضمن همراهی با معاونت ارزشیابی و نظارت و رعایت مسائل محتوایی که برای ساخت فیلم باید در نظر گرفته شود شاهد تولید فیلم های سالم تر باشیم.

در بخش بعدی این برنامه محمد حمیدی مقدم گفت : فعالیت های مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و پویانمایی غالبا در مرکز مستقر بوده است اما از اواخر سال 1400 با رویکرد جدید عدالت محور در حوزه فرهنگ و هنر فعالیت‌های مرکز در سطح کشور گسترش یافته و متعاقب آن معاونت امور استان ها نیز در مرکز گسنرش سینمای مستند و تجربی ایجاد شده است.

وی افزود فعالیت ما در دو بخش مستند و انیمیشن تعریف شده است و کشف استعداد های جوان از اولویت های مهم ما در افق آینده مرکز است تا هیچ استعدادی مغفول نماند و از ادارات کل استانی تقاضا داریم ما را در ردیابی و کشف استعداد های سینمایی استان خود کمک کنند.

در ادامه مهدی آذر پندار مدیر عامل سینمای جوانان گفت : با توجه به اینکه تولیدات انجمن سینمای جوانان نیاز به مجوز ارشاد ندارند از مدیران کل ارشاد استان تقاضا داریم به تولید فیلم کوتاه کمک کنند.

وی با بیان اینکه 70 درصد بودجه انجمن محقق شده و از این مقدار 68 درصد از بودجه تولید به استان ها اختصاص پیدا کرده است و تقریبا 250 عنوان فیلم برای سینماگران استان ها مصوب شده است.

در ادامه  بهمن حبشی با توضیحاتی در روند تولید فیلم و آثار سینمایی بر 2 شاخصه اصلی قانون و اخلاق اجتماعی در روند تولید فیلم تاکید کرد.

حسین طلا بیگی نیز  ضمن ارائه توضیحاتی در خصوص صدور مجوز موسسات و ارزشیابی درجات هنری هنرمندان بر روند تسهیل صدور مجوز ها در این حوزه پرداخت . 

سازمان3

در بخش دوم این گردهمایی قادر آشنا معاون توسعه فناوری و مطالعات سینمایی با بیان اینکه در سوابق مدیریتی خود در هیچ مجموعه ای از حوزه فرهنگ و هنر شاهد این شکل از حضور و اراده برای عدالت فرهنگی نبوده است گفت : درهیچ دوره ای مشاهده نشده که سازمان سینمایی با تیم کامل مدیریتی در استان ها حضور میدانی داشته باشد و از نزدیک مسائل و مشکلات را بررسی کنند.

وی با بیان اینکه در حوزه پژوهش بر اساس  اولویت های موضوعی اعلام شده از پژوهشگران حوزه سینما حمایت می شود از مدیران کل فرهنگ و ارشاد استانی خواست تا از ظرفیت استان ها به دلیل وجود استعداد های درخشان و پژوهشگران خوب ،صاحب قلم و اندیشمند استفاده نمایند.

آشنا در ادامه افزود: در حوزه آموزش ما در قبال آموزشگاه های سینمایی مسئولیت داریم و با نظارت مستمر بر آموزشگاه ها در تهران و استان ها زمینه ساز رشد کیفی آن خواهیم شد.وی خاطر نشان کرد: برای اینکه بین ادارات کل فرهنگ و ارشاد استان با هنرمندان عرصه سینما و جلب مشارکت مسئولین استانی ارتباط مناسب برقرار کنیم  " مهر سینمای ایران" تعریف شد که سال گذشته با وجود شرایط خاص به خوبی برگزار شد و انشاالله امسال هم مرحله دوم سینمای مهر را با مشارکت استان ها  برگزار خواهیم کرد.

در ادامه محمدرضا فرجی مدیر کل دفتر توسعه فناوری سینمایی با بیان اینکه در حوزه فعالیت خود ارتباط بسیار خوب و بدون مشکلی با استان ها برقرار است گفت: مطابق قانون اعضای صنوف که مجوز فعالیت فنی و حرفه ای از ارشاد داشته باشند از پرداخت مالیات معاف هستند و از مدیران کل استانی خواست که در این مورد با اعضای صنوف همکاری کنند.

مهدی شفیعی مدیر مدیر کل دفتر مطالعات،توسعه دانش و مهارت های سینمایی با اشاره به 3 رویداد مهر سینما، جایزه پژوهش سینمایی سال و جشنواره آموزشگاه های آزاد سینمایی عنوان کرد: فعالیت در حوزه پژوهش نباید صرفا محدود به تهران باشد و در حال حاضر پژوهشگران شهرستانی در اولویت ما هستند.

شفیعی تاکید کرد در این زمینه پایان نامه های تخصصی دانشجویی با موضوع سینما در مقاطع ارشد و دکتری نیز مورد حمایت قرار می‌گیرد.

در این مراسم هاشم میرزاخانی مدیر عامل موسسه سینماشهر،  از تلاش برای  توسعه زیر ساخت سینمای ایران گفت و افزود : دولت سیزدهم در حوزه توسعه زیر ساخت سینمای ایران یک برنامه مدون دارد و در این مسیر بر اساس تفاهم نامه‌های سازمان سینمایی در حوزه زیرساخت و تجهیز سالن های سینما اقدام می کند .

وی ادامه داد: همه پتانسیل مجموعه سازمان سینمایی با هم در خدمت استان ها قرار داده شده فرصتی است برای عزیزان ادارت کل ارشاد استانی است که بهترین دستاورد ها را از این شرایط استحصال کنند.

میرزا خانی از مدیران استانی ارشاد خواست تا برای ایجاد زیر ساخت سینما در استان ها از ظرفیت بخش خصوصی به نحو احسن استفاده کنند.

لادن طاهری مدیر فیلمخانه ملی ایران نیز در ادامه نقش و جایگاه فیلمخانه ملی ایران در حفظ و نگهداری میراث تصویری کشور از مدیران کل استانی حاضر در جلسه خواست در صورت وجود مجموعه های فیلم،عکس و پوستر سینمایی در استان های خود،  این مجموعه‌ها را شناسایی و اطلاع دهند.

وی گفت : این مجموعه ها با اطلاع به فیلمخانه ملی ایران برای نگهداری به مکان امنی سپرده می شود و برای سال‌های طولانی به بهترین شکل حفظ خواهد شد.

سازمان2

یزدان عشیری مشاور رئیس سازمان سینمایی و مدیرکل روابط عمومی با اشاره به جایگاه راهبردی روابط عمومی ها در سازمان ها عنوان کرد: برای رشد و تقویت سینما در استان ها نیاز است همه ظرفیت های بالقوه و بالفعل استان بکار گرفته شود.

وی افزود: در این راستا، ضروری است با هم‌افزایی نخبگان فرهنگی و اجتماعی استان، تقویت گفتمان سینما، بهره گیری از شبکه های اجتماعی بویژه در میان طیف های مختلف جامعه و هنچنین، پرسشگری و مطالبه از نمایندگان مجلس  و مسئولان استانی، مطالبات حوزه سینما در عرصه های توسعه زیرساخت، گسترش مخاطب، رشد تولید و ارتقای آموزش در مقیاس گسترده تری پیگیری شود.

در ادامه صادق موسوی مدیرکل دفتر جشنواره ها و همکاری های بین‌الملل سازمان سینمایی با اشاره به اینکه در حال حاضر برای هیچ جشنواره جدیدی در تهران مجوز برگزاری صادر نمی شود گفت: باور داریم برای محرومیت زدایی و عدالت گستری در حوزه فرهنگ و هنر با تقویت برگزاری  مراسم و رویداد های سینمایی در مناطقی غیر از پایتخت زمینه ساز رشد فرهنگ و هنر  و نشاط اجتماعی در آن مناطق باشیم.

وی همچنین با بیان اینکه بازار یابی بین المللی یکی از راهبردهای مهم این دوره از سازمان سینمایی است تصریح کرد: مناسبات در این حوزه بر اساس اولویت بندی با کشورهای همسو و برخوردار از اشتراکات آیینی آرمانی و دینی خواهد بود.

فارسی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان سینمایی نیز با تاکید بر اینکه همه برای توسعه کشور باید کمک کنیم گفت: در حوزه فرهنگ و هنر و به ویژه سینما اقدامات زیادی صورت گرفته و در حال انجام است که یکی از آنها انعقاد تفاهم نامه های همکاری با استان ها است. در سال 1401 سازمان سینمایی تلاش کرد به تمام تعهدات خود عمل کند و حتی مانده تعهدات سال قبل از آن هم پرداخت شد که البته شرط پرداخت آن عمل کردن استان ها به مفاد تفاهم‌نامه و فرستادن گزارش عملکرد تا 50 درصد تعهد سازمان سینمایی پرداخت شود.

وی افزود انشالله این موضوع برای 1402 نیز بر مبنای عملکرد استان با حدود 20 درصد افزایش اعتبار مد نظر قرار دارد.

فارسی در پایان خاطر نشان کرد جلسات شورای عالی سینما به ریاست دکتر مخبر معاون اول رئیس جمهوری تشکیل شده و مصوبات بسیار خوبی هم در این شورا تصویب شده است که یکی از آنها اعطای کمک 128 میلیاردی به سازمان سینمایی برای تجهیز و نوسازی دفاتر انجمن سینمای جوانان، مبلغ 24 میلیارد تومان برای هنرمندان و پیشکسوتان هنر در سراسر کشور و تخصیص  20 میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی کشور برای سینمای ایران است که در حال پیگیری است.