به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی نخستین جایزه هنری قلب تهران، ابراهیم صافی؛ رییس هیئت مدیره انجمن عکاسان میراث فرهنگی با اشاره به اینکه بافتهای تاریخی تهران و هویت این شهر به ویژه در مناطقی همچون 12 به سرعت در حال تخریب است گفت: امیدوارم رویدادهای هنری مانند جایزه قلب تهران به بازگرداندن حیات به این منطقه که به واقع مرکز حیاتی شهر است کمک کند.
صافی با بیان اینکه وقتی صحبت از قلب شهری میشود همانطور که از نامش پیداست مرکز احساسی و عاطفی است که شریان اصلی شهر از آنجا منشأ میگیرد و هویت شهر نیز محسوب میشود ادامه داد: در تمام شهرهای بزرگ دنیا در کشورهای مختلف مرسوم است که بافتهای تاریخی محافظت و مرمت میشوند و بافتهای قدیمی از نقاط گران شهر محسوب میشوند و در بسیاری موارد حتی در مالکیت مدیریت شهری قرار میگیرد.
او تصریح کرد: در این مناطق اجازه دخل و تصرف در ظاهر بناها حتی به مالک هم داده نمیشود و تمام ساختمانها شناسنامه دارند، این در حالی است که تهران قدمت هفت هزار ساله و سابقه پایتختی به مدت 230 سال را دارد، بخشهای مهمی از قلب اقتصادی کشور، بافتهای فرهنگی مهم و بناهای حیاتی مانند مجلس و دادگستری در این فضاها قراردارند و بسیار استراتژیک است ولی هیچ یک از استانداردهای حفاظت از بافتهای تاریخی مهم را دارا نیست.
صافی با اشاره به برگزاری جایزه هنری قلب تهران در منطقه 12 افزود: چنین جشنوارههایی میتواند انسان را حساس و متوجه این ثروت ملی کند امروز میبینیم بافت تاریخی تهران به جای احیا و مرمت، نوسازی میشود که نوسازی نه تنها هیچ کمکی به این مناطق نمیکند بلکه چهره شهر را از بین میبرد.
این عکاس ادامه داد: بسیاری از ساکنان این منطقه در دوره پهلوی دوم به مناطق شمالی شهر کوچ کردند و زمانی که منطقهای خالی از سکنه شود فرسوده میشود، این روند در سالهای بعد هم ادامه پیدا کرد و منطقه نیز دچار آسیبهای جدی شد.
او تاکید کرد: میتوان با آگاهسازی و حساس کردن مردم نسبت به منطقه حیات را به آن بازگرداند، منطقه 12 پتانسیل خوبی برای جذب گردشگر دارد و میتوان با ایجاد فضاهای فرهنگی و هنری به آن رونق بخشید، با از بین رفتن حیات در این منطقه، فضاهای امنی برای بزهکاران ایجاد شد که بسیاری از ساکنان باقیمانده را نیز مجبور به کوچ کرد. هرچقدر فضا برای زندگی در این منطقه مناسب شود موجب خواهد شد ساکنانش به منطقه بازگردند.
صافی ادامه داد: علاوه بر کمک هنر برای آگاه سازی نسبت به این منطقه، همراهی هنرمندان و برپایی کارگاههایی برای احیای فضا بسیار مؤثر خواهد بود و میتوان از ظرفیت هنرمندان، طراحان و معماران برای حفظ منطقه کمک گرفت.
داور رشته عکس نخستین جایزه هنری قلب تهران در مورد شاخصهای ارزیابی آثار هنری در این جایزه گفت: علاوه بر معیارهای عکاسی و فاکتورهای تولید عکس خوب، نگاه ویژه عکاس پیرامون موضوع اهمیت دارد. باید عکاس نسبت به موضوع شناخت پیدا کند و مطالعه کرده باشد. وقتی حرف از بازار تهران میزنیم که شریان اقتصادی کشور است باید عکاس در مورد ابعاد مختلف آن مطالعه کند، به معضلات و مشکلات توجه کند، هدفمند عکاسی کند و به نوعی عکس دارای هویت باشد.
صافی ادامه داد: همچنین باید عکاس به شکل هدفمند با ارائه مفاهیم در کنار هم، موضوع را کارگردانی کند و چرخه کامل شود. متاسفانه در این جشنوارهها تورهای یک روزه گذاشته میشود تا عکاس در فضا قرار گیرد و عکاسی کند در حالی که این زمان کافی نیست و اثر تولید شده مقطعی خواهد بود، باید عکاس چند روزی در این فضا زندگی کنند.
او در مورد استمرار رویدادهای هنری شهری افزود: مناطقی دیگری از تهران هستند که اگرچه به شکل پراکندهاند ولی ظرفیت خوبی دارند که با برگزاری جشنوارهها و مسابقههای هنری به آنها پرداخته شود جشنوارههای خوبی با این مضمون پیش از این نیز برگزار شده که به دلیل تغییر مدیران مسکوت ماندند، باید توجه داشت که چنین رویدادهای هنری در صورت استمرار نتیجه خواهند داشت.
صافی تصریح کرد: منطقه 12 چه در تهران و حتی در بعد ملی جایگاه ویژهای دارد و امیدواریم توجه هنری به این فضا ادامه دار باشد تا از این منطقه که با سرعت زیادی در حال تخریب است محافظت شود.
نخستین جایزه هنری قلب تهران در رشتههای عکاسی، آگهی دیواری(پوستر)، تصویرگری و کارتون خرداد ماه امسال برگزار خواهد شد و علاقه مندان و هنرمندان میتوانند تا 8 صبح 23 اردیبهشت ماه با مراجعه به سایت جایزه به نشانی www.tehranfestival.com ثبت نام کنند و آثار خود را بفرستند.
شهرداری منطقه ۱۲ تهران نخستین جایزه هنری قلب تهران را به مناسبت دویست و سی امین سال پایتختی تهران در دو بخش اصلی و ویژه برگزار میکند. بخش اصلی با عنوان قلب تهران و با موضوعات گردشگری، بازار (بافت تاریخی و قطب اقتصادی)، منطقه ۱۲؛ محور ادیان و سنتهای آیینی، منطقه ۱۲ در آیینه تاریخ (به تصویر کشیدن وقایع و روایتهای تاریخی قلب تهران) برگزار میشود. بخش ویژه با عنوان نام آوران قلب تهران است که در این دوره و در واکنش به رویداد و حادثهی تلخ "ساختمان پلاسکو" و ابراز رشادت جمعی از جانفشانان به موضوع «آتش نشانان» اختصاص دارد.