سرویس تجسمی هنرآنلاین: مراسم افتتاحیه نمایشگاه آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر با عنوان "مسافران برلین و رم" عصر سهشنبه 17 اسفند با حضور مجید ملانوروزی مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی، علی زارع سرپرست موزه هنرهای معاصر و برخی از چهرههای هنری و ادبی از جمله محمود دولتآبادی، علی فرامرزی، غلامرضا نامی، مهدی حسینی، عباس مشهدیزاده، عینالدین صادقزاده و... برگزار شد.
امیدواریم این آثار تابستان آینده در برلین و رم به نمایش در بیاید
در ابتدای این مراسم مجید ملانوروزی مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی وزارت ارشاد گفت: امروز شاهد افتتاح نمایشگاهی هستیم که پیش از این قرار بود در برلین و پس از آن در رم برگزار شود، اما به جهاتی و بهخاطر حاشیههایی به تاخیر افتاد که امیدواریم این نمایشگاه تابستان سال آینده در برلین و بعد از آن در رم افتتاح شود.
او ادامه داد: ما این نمایشگاه را برپا کردیم تا هنرمندان ایرانی و علاقهمندان ببینند چه آثاری برای این نمایشگاه انتخاب شده بود. خیلیها میگفتند برخی از این آثار عوض شده یا به خارج از کشور رفته و برنگشته است. متاسفانه اینگونه حاشیهها در حوزه فرهنگ و هنر وجود دارد.
ملانوروزی گفت: تمام آثار گنجینه برای تهیه کتاب آثار عکسبرداری شده است اما متاسفانه صحافی تمام نشده و به همین دلیل رونمایی از این کتاب به بعد از تعطیلات نوروز موکول شد. روزی که من به موزه آمدم نمایشگاهی از آثار چاپ دستی گنجینه موزه هنرهای معاصر برگزار شد که کاتالوگ آن خیلی زود فروش رفت و ما تصمیم گرفتیم همه آثار چاپ دستی را در قالب یک کتاب چاپ کنیم.
او اظهار داشت: بنیاد لاجوردی که مسئول چاپ کاتالوگ آن نمایشگاه بود، در چاپ دوم کاتالوگ از همه آثار چاپ دستی عکسبرداری کرد تا امروز شاهد رونمایی کتاب این آثار که توسط بنیاد لاجوردی گردآوری شده، باشیم. این آثار حدود 1000 تابلوی چاپ دستی است که بخشی از گنجینه موزه هنرهای معاصر به شمار میرود. گرچه این کتاب در قطع کوچک چاپ شده اما به عنوان یک آرشیو از بخشی از موزه هنرهای معاصر حائز اهمیت است.
مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی گفت: متاسفانه به دلیل شرایط برخی از آثار ما مجبور شدیم تعدادی از آنها را با یک پوشه سانسور کنیم و بخشی از تابلو را به نمایش در بیاوریم.
ملانوروزی بیان کرد: امروز در این نمایشگاه آثار ایرانی و خارجی را میبینیم که خارجیها با همکاری رئیس موزه برلین و رئیس موزه رم انتخاب شده و کار انتخاب آثار ایرانی بر عهده مهدی حسینی بوده است.
امکان نمایش این آثار در برلین و رم وجود دارد
در بخش دیگری از این مراسم غلامرضا نامی دبیر نمایشگاه مسافران برلین و رم گفت: اگر نمایشگاه این آثار در برلین و رم برگزار میشد برای آنها و برای هنر ایرانی مفید بود. البته اعتقاد داریم که این اتفاق هنوز ممکن است روی بدهد.
او ادامه داد: معمولا این نوع نمایشگاهها چند ماه زمان میبرد تا آماده شود اما ما آن را در عرض 12 تا 13 روز آماده کردیم. به همین دلیل اگر در آن کمی و کاستی وجود دارد ما را ببخشید. شایسته بود این نمایشگاه کاملتر و با اطلاعات بیشتری برگزار شود تا بتواند علاقهمندان را سیراب کند.
از به وجود آمدن حاشیهها تعجب کردم
در ادامه این مراسم مهدی حسینی پژوهشگر و هنرمند نقاش گفت: از زمانی که صحبت برگزاری این نمایشگاه در اروپا مطرح شد، حاشیههای زیادی در رسانهها و شبکههای اجتماعی به وجود آمد. اینکه چه کسی آثار را انتخاب کرده، چه آثاری انتخاب شده و اینکه اگر از ایران خارج شوند آیا برمیگردند یا ممکن است آنها را با نمونههای مشابه عوض کنند؟
او افزود: من از به وجود آمدن این حاشیهها خیلی تعجب کردم چون قرار بود این نمایشگاه در کشوری برگزار شود که از نظر اقتصادی، سیاسی و فرهنگی همیشه با ما دوست بوده و چنین افکاری اصلا به ذهن اروپاییها نمیرسد.
این پژوهشگر گفت: آلمان رابطه اقتصادی خوبی با ما دارد که این رابطه در هر سال متجاوز از 10 میلیون دلار است. به همین دلیل چطور ممکن است تعدادی از آثار گنجینه رسمی یک کشور را قرض بگیرد و پس ندهد یا آن را با نمونههای مشابه عوض کند؟ همه این حاشیهها آنقدر بزرگ شد که سبب شد برگزاری نمایشگاه به تاخیر بیافتد.
حسینی ادامه داد: موزه برلین برای تکتک این آثار مکانی را طراحی کرده بود که هنوز هم آنها را از بین نبرده است تا در آینده این نمایشگاه در آنجا برگزار شود. همچنین کتابی برای این کار به زبانهای فارسی، آلمانی، ایتالیایی و انگلیسی تدارک دیده شده است.
او ادامه داد: این نمایشگاه رسالتی دارد و آن این است که نشان بدهیم در این مملکت چه میگذرد و ما چه چیزهایی در گنجینههایمان داریم. گنجینه موزه هنرهای معاصر بعد از اروپا و آمریکا بزرگترین گنجینه سبک انتزاعی و آبستره است.
این پژوهشگر گفت: این آثار که در کتاب چاپ دستی منتشر شده است، کل آثار چاپ دستی گنجینه موزه هنرهای معاصر است. کتاب دیگری که قرار بود به عنوان کتاب کل آثار گنجینه رونمایی شود به دلیل تاخیر در صحافی به بعد از تعطیلات عید موکول شده است. یک کتاب هم فراهم شده که آثار عکاسی بینالمللی موزه هنرهای معاصر است که در دست تهیه است. همینطور آثار سقاخانهای گنجینه عکسبرداری شده تا در قالب کتاب منتشر شود. چاپ آثار کتاب گنجینه این حربه را از دست کسانی که میگفتند در موزه چه خبر است و آثار چه شده، خارج میکند.
در بخش بعدی این مراسم، کتاب آثار چاپ دستی گنجینه شامل 500 اثر از 161 هنرمندان رونمایی شد. قدیمیترین اثر موجود در این کتاب مربوط به سال 1859 میلادی است.
در پایان نمایشگاه 31 اثر ایرانی و 30 اثر خارجی گنجینه موزه هنرهای معاصر با حضور هنرمندان و علاقهمندان افتتاح شد.