به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی پنجمین همایش 10 روز با عکاسان، اختتامیه همایش با حضور جامعه عکاسی ساعت 18(6عصر) یکشنبه در تالار شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار می شود اما سه نمایشگاه بخش جنبی همایش در موزه امام علی (ع)، فرهنگسرای ارسباران و موزه عکسخانه شهر پس از اختتامیه نیز ادامه دارد.

در نهمین روز این همایش در روز شنبه 27 آذرماه کارگاه طراحی فضای خارجی در یک استودیوی تبلیغاتی با حضور یدالله ولی زاده ساعت 10 صبح، نشست بازخورد تعرفه قیمت در عکاسی تبلیغاتی با حضور یدالله ولی زاده و داریوش کیانی ساعت 15 ، نشست گذر از تصور ابرو در تصویر با حضور حامد کیا در ساعت 16:30 و نشست زیبایی شناسی عکس با حضور امیر نصری و محمدرضا شریف زاده در ساعت 18:30 در تالار شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار می شود.

در بخش نگاه شخصی غزاله غضنفری، رومین محتشم و مهدی وثوق نیا در روز شنبه 27 آذرماه با نمایش عکس ایده ها و تجربه های خود را در عکاسی بیان می کنند.

همچنین در آخرین روز پنجمین همایش 10 روز با عکاسان کارگاه ارائه در عکاسی با حضور ستاره مجتهد سلیمانی ساعت 10 صبح یکشنبه 28 آذرماه در سالن امیرخانی خانه هنرمندان ایران برگزار می شود.

photo_2016-12-15_23-42-41

فرهنگ ما بیش از گذشته تصویری شده است

هفتمین روز از پنجمین دوره 10 روز با عکاسان ایران پنج شنبه 25 آذرماه در تالار شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

نشست "مطالعات­ فرهنگی و عکاسی" با حضور شهاب‌­الدین عادل، محمدرضا مریدی و مریم کهوند روز پنجشنبه 25 آذرماه در پنجمین همایش 10 روز با عکاسان در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

شهاب ­الدین عادل در ابتدای این نشست گفت: مطالعات­ فرهنگی رشته جدیدی نیست ولی مباحث آن در چند سال اخیر بیشتر مطرح شده است. مطالعات­ فرهنگی به تحلیل انتقادی درباره­ فرهنگ جوامع می­‌پردازد. در کنار مطالعات فرهنگی واژه­ مطالعات منطقه‌ای هم به کار می‌­رود. بنیان­گذاران این مطالعات هم نظر نیستند، رویکردها متنوع است و بسیاری از امور را در برمی­‌گیرد.

سپس محمدرضا مریدی تاکید کرد: مطالعات­ فرهنگی به بازسازی واقعیت علاقه دارد، به عکس علاقه ندارد بلکه به بازتولید عکس توجه دارد. یکی دیگر از موضوعاتی که مطالعات­فرهنگی به آن علاقه دارد مساله­ انفجار تصویر در پیرامون است. امروزه مواجهه با تصویر تصادفی است. مطالعات فرهنگی به آماتورها علاقه دارد. مردم با موبایل عکس می­‌گیرند و آن چیزی که به اشتراک گذاشته م‌ی­شود مورد مطالعه است. آماتورها تا قبل از این طرد میشدند ولی الان جای خود را بهبود می‌­بخشند.

در ادامه مریم کهوند خاطرنشان کرد: زندگی مدرن روی پرده‌­ها جاری است. فرهنگ ما بیش از گذشته تصویری شده و امروزه هجوم تصاویر زیاد شده است. آمیختگی تصاویر با زندگی امروز آمیختگی تصاویر با فرهنگ را سبب شده است. برای مطالعه­ تصویر باید فرهنگ را مطالعه کنیم. فرهنگ دیداری یکی از شاخه­‌های مطالعات­ فرهنگی است یعنی اینکه به مبانی و مفاهیمی قائل است که مطالعات­ فرهنگی به آن اعتقاد دارد. به طورکلی فرهنگ دیداری برای اشاره به گستره و محتوا به کار برده می‌­شود.

photo_2016-12-15_23-44-02

عکس‌­ها از درون ما خبر می‌­دهند

نشست "عکس درمانی" در هفتمین روز همایش 10 روز با عکاسان با حضور سید احسان باقری برگزار شد.

سید احسان باقری در این نشست گفت: عکس­‌ها از درون ما خبر می‌­دهند. امکانات جدید  امروز مانند اینستاگرام سبب شده افراد با عکس ارتباط برقرار کنند. این عکس‌­ها به همراه نوشته ارائه می­‌شود که از درون هر فردی خبر می‌­دهد. عکس یک محرک است برای اینکه چیزی بنویسیم. چیزی که امروز خیلی استفاده می‌­شود پروفایل است.  سلفی فقط بدن ما نیست و شاید از کفش خودمان عکس بگیریم که اشاراتی درباره­ تصور واقعی ما از خودمان یا منِ آرمانی است. ویژگی عکس این است که بدون اینکه بدانیم از درون ما چیزهایی را بازگو می­‌کنند.

باقری افزود: ما در بسیاری از مواقع مشکلات و کمبودهای افراد را در عکس‌­ها می‌­بینیم. عکس‌­ها لایه­‌لایه اتفاقات و ویژگی شخصیتی ماست.  همچنین عکس‌­هایی که دیگران از ما می­‌گیرند نگاه آن­ها را نسبت به ما نشان می‌­دهد.

عکس‌ها خاطرات دوران کودکی، باورها، توصیف از خود، علایق، مهارت­‌ها، تفریحات، روحیات، نگرش به آینده و.... را بیان می‌­کند.

در ادامه باقری عکس‌­هایی را نمایش داد و از حاضران خواست تا نظرات خود را روی برگه بنویسند و در پایان نظرات برخی از حاضران را خواند.

پرتره تبلیغاتی با نگاه زیباشناسانه

کارگاه "پرتره­ تبلیغاتی" با حضور شهاب حاجی‌­مشهدی نیز در این روز برگزار شد و حاجی‌مشهدی در این کارگاه گفت: عکاسی پرتره، شاخه‌ای از عکاسی است که در آن از چهره انسان عکس­برداری می‌شود و یکی از مشهورترین انواع عکاسی است که هم در بین عکاسان آماتور و هم حرفه‌ای انجام می­‌شود. این نوع عکاسی در زمینه‌­های شخصی مثل عکاسی از دوستان، افراد خانواده و حتی خود عکاس نیز انجام می­‌پذیرد. یک عکاس پرتره­ حرفه‌ای با استفاده از تکنیک­‌های عکاسی مثل استفاده از نور، رنگ‌­ها و ترکیب­‌بندی عکس­‌های با کیفیتی می گیرد.

حاجی­‌مشهدی در ادامه بیان کرد: عکاسی تبلیغاتی شاخه­ بسیار جذابی از عکاسی است به شرط آن که عکاس بتواند تفکر و سلایق خود را در عکس بگنجاند. اگر با حوزه‌های دیگر عکاسی مقایسه کنیم می‌بینیم که تقریباً در هیچ یک از شاخه‌های عکاسی به اندازه عکاسی تبلیغاتی نظرات سفارش‌­دهنده در کار دخیل نیست. با توجه به این نکته مهم عکاسانی می‌توانند از کار خود لذت ببرند که عقاید کارفرما را در ذهن خود به دقت تحلیل و نقاط ضعف و قوت آن بررسی کنند و با توجه به هدف نهایی کار، بعد از تصمیم‌گیری صحیح با استفاده از زبان تفاهم‌­آمیز تا حد امکان تفکر و سلیقه­ خود را به او منتقل کنند و بعد از جلب موافقت عکسی بگیرند که ناشی از برآیند تفکر کارشناسانه و نگاه زیبا­شناسانه باشد.

photo_2016-12-15_23-50-14

عکس­های انتزاعی از واقعیت سرچشمه می­‌گیرد

نشست "بررسی آثار عکاسی پنجمین دوره 10 روز با عکاسان با رویکرد به گرایش‌­های عکاسی" با حضور محمود مروتی برگزار شد.

محمود مروتی در ابتدای این نشست گفت: 104 شاخه­ عکاسی وجود دارد که عنوان این شاخه‌­ها شامل عکاسی آزاد، عکاسی از اجسام ریز، عکاسی انتزاعی، عکاسی باستان­‌شناسی، عکاسی پرشی، عکاسی اندام انسان، عکاسی تاریخی، عکاسی تبلیغاتی، عکاسی تزئینی، عکاسی تکراری، عکاسی چهره، عکاسی حرفه‌ای، عکاسی دادگاهی، عکاسی دندان­پزشکی، عکاسی دیجیتال، عکاسی رقص، عکاسی روحی، عکاسی روزنامه‌­ای، عکاسی زمین­‌شناسی، عکاسی زیرآب، عکاسی سالنامه‌­ای، عکاسی شرکتی، عکاسی طبیعت، عکاسی عروسی، عکاسی علمی، عکاسی غذایی، عکاسی غیرحرفه‌­ای، عکاسی فضایی، عکاسی کارت پستال، عکاسی لحظه‌­ای، عکاسی مجله‌­ای، عکاسی مخفی، عکاسی مد و فشن، عکاسی موشکی، عکاسی نجومی، عکاسی نظامی، عکاسی نمایشی، عکاسی ورزشی، عکاسی ویرایشی، عکاسی هنری و.... است.

مروتی افزود: در عکاسی از تئاتر یا نمایش هدف انتقال هیجان صحنه و... است. هیجان، کنش صحنه است. یک عکس از کل صحنه در تئاتر وجود ندارد. عکاسی سینما زیر مجموعهعکاسی تئاتر است زیرا قبل از سینما تئاتر وجود داشته است. عکاسی پشت‌­صحنه بسیار مهم است و باید به آن توجه شود. وظیفه­ عکاس تئاتر این است که بتواند از تمامی مراحل عکاسی کند.

محمود مروتی در ادامه درباره عکاسی نگاه تاکید کرد: عکس‌­های نگاه یا انتزاعی از واقعیت سرچشمه می‌­گیرد. این نوع عکاسی فقط بر بخشی از موضوع تاکید می‌کند و برخی آن را با شعر قیاس می‌­کنند.

در ادامه عکس‌هایی از نمایشگاه پنجمین همایش 10 روز با عکاسان نمایش داده شد.

بخش بعدی به نمایش فیلم اختصاص داشت که سه فیلم با عنوان کارگاه عکاسی ورزشی، مستند پرتره یک عکاس نمایش داده شد.

بیان ذهنیت در عکس

نگاه شخصی پنجشنبه  25 آذرماه با حضور مهسا علیخانی، میر­صفی اندیکلایی و رهام شیراز برگزار شد.

در ابتدا مهسا علیخانی، عکاس دهه شصتی که دانش آموخته معماری است و از سال 86 در حوزه عکاسی فعالیتش را آغاز کرده از ساعت16 تا 17 به گالری زمستان خانه هنرمندان آمد.

مهسا علیخانی ابتدا از مطالعاتش در تاریخ و علاقه­‌اش به پیکتورئالیسم (تصویرگرایی) گفت و همزمان با نمایش یکی از مجموعه‌­هایش که در آن افرادی در قاب­‌هایی که مفهوم قبر را می‌­رساندند، قرار داشتند؛ به آیینی اشاره کرد که در برخی از کشورها مرده­‌ها را بعد از مدتی از قبر بیرون آورده و با لباس‌­هایی که تن­‌شان می­‌کردند از آن­ها عکس می‌گرفتند.

در ادامه با پخش کلیپی قسمت­‌هایی از پشت صحنه شکل­‌گیری این مجموعه به نمایش درآمد و پس از آن علیخانی گفت: از زمانی که وارد دنیای عکاسی شدم، نگاه مستند­گونه و یا زیبایی‌­شناسی برای ثبت تصاویر نداشتم و به دنبال آن بودم تا علایق و ذهنیاتم را برسانم.

photo_2016-12-15_23-45-11

به دنبال تعادل بصری

در ادامه­ میرصفی اندیکلایی در نگاه شخصی با عنوان "از واقعیت تا انتزاع" صحبت کرد و در ابتدا مجموعه عکس‌­هایی از آثار احمد نصراللهی؛ هنرمند نقاش را از زمان واقع­‌گرایی تا گرایش این هنرمند به انتزاع به نمایش گذاشت.

اندیکلایی در ادامه مجموعه‌­هایی از سه دوره­ آثار مستند­گونه، آثار دوران دانشجویی و مجموعه‌ای که فرم‌­های انتزاعی به خود گرفته بودند، نمایش داد.

مجموعه­ تعادل پایدار (قرائن) نخستین عکس‌های این ادوار بود که در آن­ها اندیکلایی به گفته خودش به دنبال تعادل بصری بوده است و ثبت آن­ها تا آخر عمرش ادامه خواهند داشت؛ تصاویری که قرینگی را در فضاهایی گوناگون و با اشیا، طبیعت و هر چیزی که ممکن است به تصویر کشیده‌­اند.

مجموعه­ "کهکشانی­‌ها" عکس‌­های دیگری بودند که در آن­ها به وسیله­ اشیای روزمره مانند لوازم آشپزخانه در قالب تصاویر انتزاعی بخشی از کیهان به نمایش درآمده بود.

مجموعه­ "زیاده­ خواهی از طبیعت" نیز بخش دیگری بود که با اشاره به نیازهای پی ­د­رپی انسا‌ن­ها و آسی‌ب­هایی که به محیط ­زیست وارد می‌­شود، شکل گرفته بود، کارهایی که در آن­ها چالش‌هایی مطرح شده بودند.

photo_2016-12-15_23-46-41

لحظه­ ناقطعی دهه­ 60

در ادامه­ نشست‌­های نگاه شخصی رهام شیراز با نمایش مجموعه­ "لحظه­ ناقطعی"؛ شامل آثاری از پنج عکاس دفاع مقدس که نمایشگاه آن توسط خودش برگزار شده بود، گفت: این نمایشگاه به سرپرستی علی­ قلم­‌سیاه برگزار شد. ایده­ اصلی نمایشگاه این بود که با مطالعه روی عکس­‌های چندین دهه مختلف مجموعه‌­ای را به نمایش بگذاریم که نگاه متفاوتی نسبت به بقیه در آن باشد، به همین دلیل بر آن شدیم تا محاسبات نظری را پیدا کنیم و ابتدا به سراغ دهه­ 60 رفتیم و با آثاری مواجه شدیم که چند ویژگی شاخص داشت.

شیراز به بهره‌گیری و بهترین استفاده از عکس‌­های آنالوگ با وجود محدودیت فراوانی که در آن­ها وجود داشت، اشاره کرد و گفت: مدیریت در استفاده از حلقه­‌های 36 عکسی یکی از این مشکلات بود و موضوع دیگر این بود که آن­ها نمی­‌توانستند در لحظه عکس­‌ها را بررسی کنند و همه­ این­ها مدیریت اساسی را برای ثبت تصاویر ویژه نیاز داشت؛ آن­ها در واقع با وجود تنشی که با دوربین داشتند، آن درگیری را از سطح برداشت به درجه­ مطالعه رساندند.

شیراز همچنین عکس‌­هایی از جاوید­الاثر کاظم اخوان، شهید سعید جان‌بزرگی، شهید محسن چوبدار، احسان رجبی و مهزراد ارشدی را به دلیل همراه بودن روحیه رزمندگی و سلحشوری، آثار ویژه­‌ای خواند که با آثار عکاسان به گفته­ او "آژانسی" که سفارشی و خبری کار می‌­کنند، تفاوت دارد.

محوریت دیگر آثار این مجموعه که شیراز به آن پرداخت، محلیت بود، موضوعی که در عکس‌هایی از یک سنگر که در زمانی پیش و پس از نابودی آن گرفته شده بودند وجود داشت؛ همچنین محوریت احتضار موضوع دیگری بود که شیراز  آن را در عکس‌­هایی از لحظه­‌های شهادت رزمندگان با ایجاد حالتی بینابینی در مخاطب توصیف کرد.

وی در ادامه با نمایش عکس‌­هایی بی هوا از دهه­ 80 میلادی مجموعه­ مذکور را به آثار موجود در این دهه تشبیه کرد و بعد از محوریت دیگر این آثار یعنی نمایش عنوان "اسیر" تعریف کرد.

شیراز همچنین ماهیت تعدادی از عکس های کاظم اخوان را به عکاسی استیج تشبیه کرد و وجود نگاه شهودی را عامل ایجاد خلاقیتی ناب و غریزی خواند.