هنرآنلاین: امروز ۱۷ مردادماه در تقویم رسمی کشور با نام روز خبرنگار ثبت شد تا گرامیداشتی باشد از حرفهای که همواره تلاش دارد رابط بین مسئولین، هنرمندان، ورزشکاران و رویدادها و حوادث با مردم در جهت اعتلای آگاهی و فرهنگ عمومی کشور باشد.
سالهاست روز هفدهم مردادماه به یاد شهید محمود صارمی روز خبرنگار نامیده میشود. اغلب در این روز خبرنگاران از سختیهای کار خود مینویسند و بسیاری در مورد دشواریهای فعالیت در عرصه روزنامهنگاری سخن به میان میآورند، اما هنرآنلاین بر مبنای رسالت خود که توجه به عرصه هنر و فرهنگ است، در این روز با تنی چند از چهرهها و موسفیدان عرصههای هنری و فرهنگی به گفتوگو نشسته تا با آنها در مورد خواستههایشان از این قشر و توقع و انتظاری که از جامعه خبری دارند سؤال کند. در ادامه نظر این هنرمندان را با هم مرور میکنیم.
خبرنگاران هستند که حال مرا میپرسند
محمدعلی کشاورز بازیگر پیشکسوت تئاتر که مدتی است به علت بیماری دوران نقاهت خود را پشت سر میگذارد، با توجه به روز خبرنگار به هنرآنلاین، گفت: متأسفانه به خوبی نمیتوانم صحبت کنم و مدتی است که حال خوبی ندارم، اما این روز را به خبرنگاران تبریک میگویم و برای فعالان این عرصه که میدانم واقعاً زحمت میکشند، آرزوی سلامتی و دلی شاد دارم.
وی در ادامه بیان کرد: امیدوارم همیشه تن همه این جوانها سالم باشد.
این بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون بیان کرد: بچههای خبرنگار هستند که به من لطف دارند و هرچند روز یکبار به من زنگ میزنند و با من احوالپرسی میکنند. واقعاً از این دوستان سپاسگزارم به خصوص از مردم عزیز که من را فراموش نکردهاند. من هنوز زندهام و نفس میکشم.
خبرنگار باید بنده حقیقت باشد
سید محمد احصایی پیشکسوت هنرهای تجسمی در آستانه روز خبرنگار درباره انتظاراتش به عنوان یک هنرمند از رسانه و خبرنگاران گفت: شخصاً زمانی که صحبت از رسانه و مخصوصاً رسانه ملی میشود به ارزشهای مورد نظر خودم بسیار حساس و متوقع هستم. به نظر من اصحاب رسانه باید دارای دو ویژگی باشند. نخست باید صداقت و سپس امانتداری در آنها ویژگیهایی شاخص باشند و دیگر اینکه نسبت به کار خود احساس مسئولیت کنند. به نظر من یا کاری را نباید انجام داد یا به نحو مطلوب و احسن انجام داد.
وی ادامه داد: به نظر من شما به عنوان خبرنگار باید صورتمسئلهتان هم برای خودتان و هم برای مخاطبان روشن باشد. در عین حال توقع شخص من از خبرنگاران فرهنگسازی است. به عنوان یک خبرنگار هنری شما باید در جهتی حرکت کنید که فرهنگ، هنر و هنردوستی در زمینههای مختلف هنر رشد کند.
این هنرمند پیشکسوت با تأکید بر این نکته که خبرنگار باید صداقت داشته باشد اظهار کرد: نباید کسی بتواند خبرنگاران خریدوفروش کند؛ به علاوه خبرنگار نباید از کسی بترسد یا در گفتن حقیقت با کسی رودربایستی داشته باشد.
احصایی ادامه داد: معمولاً شما به عنوان خبرنگار ترجیح میدهید با افرادی که شهرتی دارند صحبت کنید یا از آنها خبر تهیه کنید به این دلیل که مردم آنها را بیشتر میشناسند و به عنوان مثال بیمار شده، سفر رفته یا اثری فروخته باشند. وظیفه خبرنگاری و شهروندی شما این است که در شهر دقت کنید و آنچه را حقیقتاً باید درباره آن گزارش تهیه یا صحبت شود را بشناسید و نه اینکه تنها به دنبال چیزی بروید که به نفع شماست.
او همچنین گفت: در نهایت فشرده حرفهای من این است که خبرنگار باید بنده حقیقت بوده و شهامت داشته باشد.
خبرنگاران باید باسواد بوده و صداقت داشته باشند
مصطفی کمال پورتراب پیشکسوت عرصه موسیقی نیز درباره روز خبرنگار به هنرآنلاین گفت: انتظار من از یک خبرنگار حوزه فرهنگ و هنر این است که در وهله اول باسواد بوده و در کارش صداقت داشته باشد. یک خبرنگار به هیچ وجه نباید در هیچ مورد خبری یا گزارشی نظر شخصیاش را اعمال کند.
پورتراب ادامه داد: یک روزنامهنگار خوب کسی است که نسبت به حوزه فعالیتی خود اطلاعات داشته و این آگاهیهایش مطابق با جامعه و به روز باشد. این افراد شغل حساسی دارند و آشنایی یا دوستی با هر یک از هنرمندان نباید روی اخبار آنها تأثیرگذار باشد.
این موسیقیدان اضافه کرد: من هم به عنوان هنرمند در شغل خود وجدان کاری را در نظر میگیرم و اگر شاگردم حتی برادرم هم باشد وقتی نتواند امتحانش را دست پس بدهد او را رفوزه میکنم.
این آهنگساز در بخش دیگری از صحبتهایش به بدقولیهای خبرنگاران اشاره کرد و گفت: تا به امروز از من مصاحبه و گفتوگوهای زیادی منتشر شده و من هر بار از خبرنگارها خواستم تا به من اطلاع دهند تا من روزنامه یا خبر مورد نظر را تهیه و مطالعه کنم اما تا به امروز این اتفاق رخ نداده است.
وی در پایان هم بیان کرد: اگر شما خبرنگاران بتوانید این موارد را در کارتان رعایت کنید مطمئن باشید پیشرفت زیادی در بخش فرهنگ و هنر شاهد خواهیم بود، در پایان به همه خبرنگاران این بخش تبریک عرض میکنم.
هنرمندان و خبرنگاران لازم و ملزوم هم هستیم
سعید راد بازیگر پیشکسوت سینما هم درباره اهمیت روز خبرنگار به هنرآنلاین گفت: به هر حال واژه خبرنگار، واژه خیلی مهم و با ارزشی است که به همان اندازه حساسیتبرانگیز است. خیلی از هنرمندان به واسطه سایتها و خبرگزاریهای مختلف، مصاحبههای شخصی، خود را به خبرنگار یک نشریه میسپارند، اما این روزها همه خبرنگار به صورت ثابت در یک نشریه نیستند و این خود معضلی شده است.
راد افزود: جنس صحبت و گفتوگو هر خبرنگار با هر شخصی متفاوت است. متأسفانه گاهی خبرنگاران به خود جسارت هرگونه سؤالی را میدهند و انتظار دارند که پاسخ هم بشنوند در حالی که همه هنرمندان حریم شخصی دارند.
این بازیگر سینما درباره فعالیت خبرنگاران بیان کرد: وقتی بعضی مسائل بین خبرنگار و هنرمند رعایت شود، حتماً کار هم با انگیزه بیشتری پیش خواهد رفت. البته تجربه در کار اهمیت ویژهای دارد و گاهی با این تجربهها من هم در تبادل بودهام و هستم. بارها شده با خبرنگاران به صورت حضوری و غیر حضوری حتی از طریق رادیو به صحبت پرداختهام، عدهای از این دوستان نیروهای تازهای در این عرصه هستند که فکر میکنند همهچیز را میدانند و سؤالات را بر مبنای تجربهای که ندارند، مطرح میکنند. به هر حال بعد از این همه سال تفکرات و جنس بیان و لحن سؤال خبرنگار را میشناسیم.
سعید راد افزود: با این همه روز خبرنگار را تبریک میگویم. چرا که ما هنرمندان و چه خبرنگاران لازم و ملزوم هم هستیم. خبرنگاران زحمت میکشند تا خبری تهیه کنید امیدوارم این واژه خبرنگار همچنان مقدس و مبارک باقی بماند.
وی در ادامه بیان کرد: ما یک وظیفه مهم داریم، فرقی نمیکند من سعید راد باشم، یا مسعود کیمیایی و یا احمدرضا درویش مهم این است آنچه از من به عنوان خبر و فعالیتی کاریام منتشر میشود، اصلاح شده به گوش و اطلاع مردم هم برسد.
همه دوستان خبرنگار برای من محترم هستید امیدوارم همه شاد و خوشبخت در جامعه فعالیت کنید تا بدون حب و بغضها به فعالیتمان مشغول شویم. خبرنگاران باید صبور باشند، همانطور که هنرمندان صبور هستند. چرا که ما الگو مردم هستیم. بازیگران رابطه خیلی سخت و مهمی با خبرنگاران دارند، پس باید این رابطه را حفظ کنیم.
خبرنگاری در حوزه ادبیات چندان داغ نیست
حسین سناپور نویسنده معاصر نیز در گفتوگو با خبرنگار هنرآنلاین، گفت: انتظاری که از یک خبرنگار و جامعه خبرنگاری وجود دارد این است که در حوزه کاری خودشان با دقت و توجه کار کنند و بدون هیچگونه غرض؛ صادقانه اخبار را انتقال داده یا گزارش کنند.
او در پاسخ به این سؤال که تا به حال با خبرنگاری که با غرض خبری را تهیه کرده باشد، مواجه شده یا خیر، گفت: در حوزه ادبیات و حوزه کاری خودم، نه. اینکه خبرنگاری از روی غرض چیزی نوشته باشد ندیدم، اما بودند روزنامهنگاران یا خبرنگارانی که بر کارشان احاطه نداشتند؛ کسانی که حوزه کاریشان را به خوبی نشناسند و نتوانند خبر را به صورت شایسته به مخاطب انتقال دهند.
سناپور در پایان گفت: البته خبرنگاری در حوزه ادبیات آنچنان که در سایر حوزهها- برای نمونه اقتصاد یا سیاست- چندان داغ نیست. خبرنگار این حوزه باید نسبت به کاری که انجام میدهد دقیق باشد و از خبرهای مهم به راحتی نگذرد. حتی باید گفت یک خبرنگار خوب میتواند خبر پیدا کند یا در اصطلاح خبر بسازد.