سرویس تجسمی هنرآنلاین: پروژه منابع بصری خاورمیانه (VRME) با همکاری مرکز مطالعات ویتنی و بتیمکمیلان(Whitney and Betty MacMillan Center) برای جمعآوری آثار هنری، عکسهای مستند و اشیای متنوع از کتابخانهها و گالریهای مختلف به عنوان یک پلتفرم با هدف ارائه مطالب به مخاطبان مختلف در دانشگاه ییل از طریق آنلاین، آزاد و رایگان در دسترس قرار گرفته است.
این پروژه در سال 2018 توسط کیشوار رزوی (Kishwar Rizvi) استاد تاریخ هنر، با کمک مالی فرصتهای عالی آموزش امریکا و گروه تاریخ هنر دانشگاه ییل با عنوان "بورسیه 6" به شورای مطالعات خاورمیانه مرکز بتیمکمیلان اعطا شد.
توسعه طراحی و جمعآوری فرادادهها بوسیله پرفسور الکس سگرمن (Alex Seggerman) و دینا طاها (Dina Taha) صورت گرفت که بیش از 900 مورد را از میان مجموعهها برای راهاندازی اولیه در سال 2020 جمعآوری کردند. همچنین لیندسی کینگ (Lindsay King) دستیار مدیر تحقیقاتی در کتابخانه هنرهای هاس (Haas Arts Library) با همراهی آرتستور (Artstor) و ماریا زاپاتا (Maria Zapata) دستیار فنی که فهرستنویسی و بارگذاری را ارائه کردند.
پرفسور ریزوی (Professor Rizvi) این پروژه را پاسخی به دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد طی سالهای گذشته دانسته که تحقیقاتی اولیه در مورد هنر و فرهنگ خاورمیانه انجام دادهاند.
او گفته است: "ما میخواستیم بیشتر از آنچه در سایت، کتابخانه و موزه است، بدانیم و این منابع را بهطور گسترده به اشتراک بگذاریم."
وب سایت این پروژه اطلاعات بیشتری در مورد مجموعههای مختلف و لینکهای اطلاعاتی را ارائه میدهد. البته مجموعههای جدیدی به این فهرست اضافه خواهد شد.
مجموعه بایگانیهایی که این پروژه بر روی آن تمرکز دارد شامل گالری هنر دانشگاه، مرکز هنر بریتانیا ییل، کتابخانه کتابهای کمیاب و نسخ خطی بینک، کتابخانه استرلینگ، موزه تاریخ طبیعی، کتابخانه پزشکی کوشینگ/ ویتنی و کتابخانه لویس والپل است.
گالری هنری دانشگاه ییل(YUAG)
گالری هنری دانشگاه ییل اشیا گستردهای را از خاورمیانه اسلامی تا شمال آفریقا نگهداری میکند. همچنین این گالری دارای نقاشیهای خطی از اوایل هنر مدرن ایران، هند و آثار ارزشمندی را در زمینه پارچه، سرامیک، سکه، عکاسی و هنرهای معاصر گردآوری کرده است.
دپارتمان عکاسی گالری هنری این دانشگاه مجموعهای از عکاسان شرقشناس و همچنین آثاری از عکاسان معاصر مانند شیرین نشاط و فاضل شیخ را در اختیار دارد. همچنین مجموعهای شامل اسناد تاریخی از سفرهای باستانشناسی سوریه امروزی و اردن در دهههای 1920 و 1930 در این مجموعه جای گرفته است.
مرکز هنر بریتانیا در دانشگاه ییل(Yale Center for British Art)
مرکز هنر بریتانیا دارای بزرگترین مجموعه هنرهای بریتانیا در خارج از انگلستان است که بیش از یک هزار شی که سفر بریتانیا از طریق خاورمیانه و شمال آفریقا نشان میدهد را ثبت کرده. این داراییها شامل نقاشیها، چاپها، عکسها، کتابهای نادر و نسخههای خطی میشود.
در این مرکز برجستهترین آثار قرن 18 و 19 شامل نقاشی و اشیا به نمایش درآمده که تاریخ خاورمیانه را مستند میکند.
کتابخانه کتب نادر و نسخههای خطی بنیک(Beinecke Library)
کتابخانه بنیک دارای منابع گسترده و متنوعی از خاورمیانه است. از نسخ خطی شاهنامه دوران صفوی تا عکسهای مارینتی در سفر خود به مصر در سال 1937. بعلاوه منابع دیگری شامل خوشنویسی، قرآنها و کارهای نقشهبرداری قرون وسطی هم در این کتابخانه در دسترس است. علاوه بر این، به تازگی مجموعه عکاسی قرن نوزدهم که حتی شامل برخی از فیلمهای مستند مصر و شام در اوایل قرن 20 است را در اختیار دارد، اما هنوز آن را به فهرستبندی اضافه نکرده است.
کتابخانه پزشکی کوشینگ / وینتی(Cushing/Whitney Medical Library)
کتابخانه پزشکی کوشینگ / ویتنی نسخههای خطی پزشکی نادر از سراسر جهان از جمله خاورمیانه را در خود جای داده که 26 جلد کاملاً دیجیتالی شده به زبان فارسی و عربی در دسترس علاقمندان است.
این کتب مصور در درجه اول به عنوان آثار هنری دسته بندی نشدهاند. دسترسی به این مجموعه هم از طریق سایت پروژه منابع بصری خاورمیانه و هم از طریق دانشکده پزشکی در دسترس است.
کتابخانه یادبود استرلینگ (Sterling Memorial Library)
مجموعه خاورمیانه در استرلینگ منابع بصری منتشر شده در کتابها و نشریات ادواری در سراسر خاورمیانه را به زبانهای فارسی، عربی و ترکی ارائه میدهد از نسخههای خطی قرآن گرفته تا پوسترهای فیلمهای عربی. این مجموعه احتمالاً بزرگترین مجموعه است چرا که اکثر مطالب بصری در منابع متنی قرار دارند. بسیاری از این منابع قبلاً دیجیتالی شدهاند.
موزه تاریخ طبیعی(Museum of Natural History)
زیرمجموعه کوچکی از اشیا جهان اسلام که عمدتا از طریق حفاریهای باستانشناسی کشف شدهاند، در میان مجموعه تاریخ طبیعی گنجانده شده است. تعدادی از این اشیا به دلیل تنوع منابع و طبقهبندی به عنوان مصنوعات به جای اشیا هنری در نظر گرفته شدهاند از جمله چند نمونه از سرامیکهای ایرانی قرون وسطی و مدرن .
کتابخانه لوئیس والپول(Lewis Walpole Library)
کتابخانه لوئیس والپول یک مجموعهای جامع از کتابها و نسخههای خطی مربوط به قرن هجدهم بریتانیا است. در بین آنها تعدادی از تمثالهای که در خاورمیانه وجود دارد در تصاویر انگلیسی دیده میشود. برجستهترین موارد را میتوان در آثار "جیمز گیلری"(James GIllray) جستجو کرد.
کلیه منابع در سایت https://vrme.macmillan.yale.edu قابل دسترس است.