به گزارش هنرآنلاین، روز گذشته رویداد سالانه "شهروند نقاش" به همت انجمن هنرمندان نقاش ایران و با حمایت مرکز هنرهای تجسمی و همچنین سازمان نوسازی عباسآباد در حالی در پل طبیعت برگزار شد که معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی از این رویداد بازدید کردند.
روز گذشته پل طبیعت شاهد رویدادی متفاوت و اثر گذار بود و به هر طرف نگاه میکردی میشد بومی و سه پایهای را دید که هنرمندی نامدار یا جوانی جویای نام پشت آن نشسته و به نقاشی از چهره داوطلبانی که برای مدل شدن پیش قدم شده بودند، مشغول هستند. در گوشه و کنار هنرمندان جوانی که روی کاغذ یا بومهای کوچک نقاشی میکردند نیز خودنمایی میکرد. رفت و آمد رهگذران و توجه آنها به این امر و همچنین توجه توریستهایی که برای بازدید از پل طبیعت آمده بودند، لحظهای این فضا را آرام نمیگذاشت. این رویداد روز گذشته از ساعت 10 صبح در پل طبیعت کار خود را آغاز کرد و تا غروب روز گذشته ادامه داشت.
سید مجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که حوالی ساعت 15 برای بازدید آمده بود در حاشیه این بازدید گفت: باور من این است که به دلیل اینکه هنرهای تجسمی در خلوت آفریده میشوند و هنرمندان در تنهایی خودشان سوژهها را میپرورانند باعث میشود فرصت تعامل و گفتکو با بطن جامعه را کم شود و زمانی مخاطب با هنر رویاروی می شود که از مرحله آفرینش گذشته است.
وی ادامه داد: بنابراین اگر رویدادهایی تعریف شود که مخاطب عام به پهنه گسترده و فرایند شکل گرفتن اثر هنری وارد شود، در او انگیزه و شناخت زیادی رخ میدهد و تعامل گستردهای میانشان ایجاد میشود. نمونه کوچک آن را امروز در پل طبیعت و در این رویداد شاهد هستیم. اینکه برگزاری چنین رویدادی مورد اقبال هنرمندان قرار گرفته و همچنین توانسته اینچنین علاقمندان را جذب کند، نشان میدهد تکرار این رویداد در بستر زمان میتواند به تعامل و پیوند مردم و هنرهای تجسمی بیانجامد.
معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه درباره عایدی این رویداد برای هنرمندان و مردم بیان کرد: عایدی فرهنگ، عایدیهایش نقدی نیست که بتوان محصول آن را زود برداشت کرد. نقل است از امیرکبیر که فردی از او مشورتی خواست که سرمایهام را در چه راهی خرج کنم که سود کنم و وی گفت اگر سود یکساله میخواهی گندم بکار، اگر سود 10 ساله میخواهی درخت بکار و اگر سود صدساله میخواهی آدم تربیت کن. من برای سنجش انتصاب این سخن به امیرکبیر تحقیق نکردم اما از چنین بزرگی بر میآید که چنین سخن حکیمانهای بگوید.
وی ادامه داد: در واقع ثمره چنین حرکتهایی با گذشت زمان قابل دیدن و چیدن است. من دور نمیبینم زمانی را که نقاش بزرگی بگوید اولین جرقههای علاقمند شدنش به نقاشی از حضور در همین رویداد و مشاهده آن در هنگام کودکیاش شکل گرفته باشد. امروز اینجا نقاشان بزرگی در حال فعالیت هستند و این انگیزه بزرگی برای مشاهده کنندگان خصوصا کودکان و نوجوانان است.
حسینی در پاسخ به این پرسش که برای حمایت از چنین فعالیتهایی که توسط انجمنها ارائه شود، تضمینی برای حمایت میدهید، بیان کرد: این تضمین دوطرفه است. در واقع هنرمندان نیز باید این تضمین را بدهند که همیشه از این پیشنهادهای خوب داشته باشند. اگر ما قرار است پیشرفت کنیم و کشور را سربلند کنیم اولین شرط این است که من به ما تبدیل شویم. در واقع نگوییم من نقاش هستم تو بخش دولتی یا برعکس بلکه بگوییم همه ما مردم در کنار هم هستیم.
هادی مظفری مدیر کل هنرهای تجسمی وزارت ارشاد نیز ضمن دیدار از رویداد هنری "شهروند؛ نقاش" گفت: یکی از سیاستهای جدیمان در مدیریت هنرهای تجسمی، تقویت انجمنهای هنری و کمک به آنهاست و سعی کردیم به انجمنها این فرصت را بدهیم که برنامههای خود را ارسال کنند و بر مبنای تقاضا و خواست آنها از بخشی از برنامهها که جنبه عمومیتر دارند، چه به صورت استانی و چه ملی قابلیت عمومیت بیشتری دارند را حمایت کنیم.
او افزود: نمود این سیاست اتفاق هنری "شهروند؛ نقاش" در پل طبیعت و بعدازظهر مراسم روز جهانی گرافیک با حضور خانواده گرافیستها در خانه هنرمندان ایران است. این در حالی است که گالریها افتتاحیههای خود را داشتند و طی هفتهها و ماههای گذشته رویدادهایی متنوع در تهران و استانها با حمایت اداره کل هنرهای تجسمی برگزار شده است.
او با بیان اینکه ما در حوزه برگزاری رویدادهای هنری اینچنین اهداف متفاوتی را دنبال میکنیم، اضافه کرد: هدف اولیه ما، ایجاد تعامل هنرمندان تجسمی و فضای تجسمی با مخاطب گسترده است. امروز شاهد هستیم که تعامل دو سویهای میان هنر موسیقی، سینما و تاتر و هنرمندانش با مخاطبان شکل گرفته است. هنرمندان این رشتهها از این تعامل تأثیر میپذیرند. این ارتباط در حوزه تجسمی رخ نداده و جامعه تجسمی بستهتر بوده و دیواری این میان وجود داشته است. اکثر هنرمندان تجسمی در آتلیه خود مشعولند و آثارشان به گالریها راه مییابد. جمع مخاطب و هنرمند تجسمی، خصوصیتر است. تلاش میکنیم هنر تجسمی را به دل مردم و روستاها ببریم تا گفتگو و دیالوگی جدی میان هنرمندان این عرصه و مخاطب ایجاد شود.
مظفری ادامه داد: با حضور در رویداد "شهروند؛ نقاش" این ارتباط بین مردم و هنرمندان برقرار شده و شوق هنرمندان نقاش برای این اتفاق هنری بسیار ارشمند است. شرکت هنرمندان در این رویداد بالاتر از سطح پیشبینی شده، بود. اساتید درجه اول حضور پیدا کردند و سطح کیفی رویداد را ارتقا بخشیدند باید این برنامهها را هم در تهران و هم در سایر شهرهای ایران استمرار ببخشیم تا مردم به نقاشی نزدیک بشوند.
او گفت: قبل از بازار خرید و فروش، باید هنر به مردم معرفی گردد و شناخت و ارتباط دو سویه برقرار شود. هنر تمام کارکردش اقتصاد نیست. هنر سواد و ذائقه بصری مردم را افزایش میدهد و تاثیرات شگرفی از حضور هنر در بطن زندگی مردم خواهیم دید. برگزاری این رویدادها در حوزه اقتصاد هنر هم اثرگذار است چرا که مردم وقتی مراحل خلق یک اثر هنری را از نزدیک ببیند و در جریان و فرآیند آفرینش قرار بگیرد، کالای هنری را به مثابه کالای سرمایهای استفاده میکنند و این مساله ارزش افزوده کالای هنری را بالا میبرد.
مدیرکل هنرهای تجسمی افزود: در تمام کشورهای دنیا و میادین گردشگری دنیا، همه ساله هنرمندان حضور دارند و خلق اثر میکنند. این اتفاق نباید جایگزین سایر بخشها و فعالیتهای هنری شود و هنرمندان باید نمایشگاه انفرادی و گروهی خود را در گالریها داخل و خارج از کشور برپا کنند و فضای گالریها تقویت شود.
او در پایان با اشاره به این که تهران و دیگر شهرهای بزرگ ایران این بضاعت را دارند که میزبان اتفاقهای هنری اینچنین باشند. گفت: خیابان سنگفرش برادران مظفر و پهنه رودکی بلوار کشاورز در تهران برای برگزاری این مهم مهیاست. اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای شهر تهران و شهرداری تهران این انگیزه را دارند که اینگونه برنامهها را توسعه دهند و در نقاط مختلفی از تهران برگزار کنند خوشبختانه در انجمنها و هنرمندان هم این فضا هست و امروز نشان دادند با چه ذوق و شوقی میان مردم آمدند. شاید نخست هنرمندان برای بیرون آمدن از فضای آتلیه شخصی خودشان نگران بودند اما امروز آغازگر مسیری دیگر است
امیر راد رئیس انجمن هنرمندان نقاش ایران نیز درباره این رویداد بیان کرد: برنامهریزی ما این بود که بتوانیم یک رویداد ملی را تعریف کنیم و یک دعوت فراگیر از تمام هنرمندان نقاش فارغ از اینکه عضو انجمن هستند یا نه داشتیم. از آن سو برای حضور در این رویداد از عموم مردم دعوت کردیم. هدفمان این بود که ارتباط بین هنرمند و رسانه نقاشی و مخاطب ایجاد شود و برای همین پل طبیعت را انتخاب کردیم که یک وجه نمادین باشد برای این ارتباط.
وی ادامه داد: تخمین ما این بود که 200 هنرمند در این رویداد حاضر شوند اما از ساعتهای اولیه صبح شاهد بودیم که در عرض نیم ساعت 350 هنرمند ثبت نام کردند. بازخورد میان مخاطب و هنرمندان نیز جالب بود.
این هنرمند ادامه داد: در حوزه رسانههای جدید شکل خلق اثر هنری اینگونه است که هنر همراه با مخاطب شکل میگیرد حال مخاطب یا به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در خلق فضا و خلق اثر هنری دخیل است. حالا ما یک رسانه کلاسیک مانند نقاشی را در این فضا قرار دادیم و مخاطب عام امروز در شکل دادن این فضا دخیل هستند و این برای مردم و هنرمندان بسیار جذاب است.
رئیس انجمن هنرمندان نقاش در پاسخ به این پرسش که این حرکت ها از سوی هنرمندان نقاش ادامه پیدا می کند یا نه نیز گفت: یکی از رسالتهای انجمنهای هنری این است که آن رسانه را نمایندگی کنند و معرفی عامتری از آن هنر نزد مخاطب داشته باشند.
وی ادامه داد: هنر نقاشی به عنوان یک رسانه اثرگذار این روزها مهجور است و همچنان یک نگاه مدرنیستی به این حوزه وجود دارد که گویی در دسترس عام نیست و حتی برخی مخاطبان بارها از من سوال کردهاند برای بازدید از گالری باید بلیت تهیه کنند. در واقع این رویداد نشان میدهد هنر نقاشی دستنیافتنی نیست. من مطمئن هستم بسیاری از نقاشان فردا کودکانی هستند که امروز اینجا حضور داشتند و تصمیم گرفتند بروند و نقاش شوند.
راد در ادامه از حضور هنرمندان در رامسر و برگزاری این رویداد در این شهر در هفته آتی خبر داد و گفت: ما از ابتدا به یک طرح فراگیر فکر میکردیم و میخواستیم سطح گستردهتری داشته باشد و انتظارم داریم آنجا هم اتفاق خوبی رخ بدهد. ضمن اینکه امیدواریم روز ملی نقاشی نیز به تقویم اضافه شود.
رویداد "شهروند نقاش" روز گذشته در میان شور و شوق مخاطب و هنرمندان در پل طبیعت تهران برگزار شد و قرار است هفته آینده در رامسر این رویداد دنبال شود.