سرویس تجسمی هنرآنلاین: نمایشگاه آثار بیژن صفاری در گالری دستان+2 ، نمایشگاه آثار رکسانا منوچهری با نام "وصله پینهها" در گالری اعتماد، نمایشگاه آثار حمید بهرامی با نام "کروماکی" در گالری هما و نمایشگاه آثار کامران کاتوزیان در گالری سهراب سوژههای این هفته گالریگردی هنرآنلاین هستند.
جذابیت عمل نقاشانه
نمایشگاه آثار بیژن صفاری در گالری دستان+2 برپاست. در این نمایشگاه مجموعهای از آثار صفاری به نمایش درآمده است که تنوع فراوانی در سوژه و تکنیک آنها وجود دارد. پرتره، فیگور، گل، اشیاء منزل و... سوژه آثار صفاری هستند که هر کدام با تکرارهای فراوان همراه هستند. صفاری بارها یک سوژه را به شکلهای متفاوت نقاشی کرده است و به نظر میرسد این طرحها برای او جنبه مطالعاتی و تمرینی دارند. او از تکرار تصویر یک سوژه خسته نشده و میتواند تصاویری شبیه به هم را از یک پرتره نقاشی کند یا بارها یک شاخه گل را بر روی کاغذ به تصویر بکشد تا مطالعهای عمیق روی سوژه داشته باشد.
هدف صفاری از این نقاشیها صرفا علاقه به عمل نقاشانه و جذب شدن به مواد و ابزار نقاشی است. بر همین اساس او سوژههایی بسیار عادی و در دسترس را انتخاب کرده است و تنها قصد دارد آنها را از دیدگاه خود به تصویر بکشد. در اغلب این نقاشیها هنرمند در فکر ارائه تصویری ویژه از راه ایجاد ترکیببندیهای خاص یا نمایش موضوعات عجیب و متفاوت نیست و تنها از حس گذاشتن رنگ و رد قلم بر روی کاغذ لذت برده است.
نقاشیهایی که با ابزاری مانند مداد و خودکار بر روی کاغذهای کوچک کشیده شدهاند، آثاری شکل گرفته در اوقات فراغت هستند و صفاری به راحتی هرچه را که در مقابل دیدگانش قرار داشته است به تصویر کشیده است. او در تمامی آثاری که با استفاده از مداد، زغال، آبرنگ یا رنگ روغن به وجود آمدهاند رفتاری آزاد و راحت با ابزار دارد. صفاری در بند واقعنمایی و کپی عین به عین جزییات سوژه نیست و در عین اینکه آثاری طبیعتگرایانه را خلق کرده است، میتواند دخل و تصرفهایی در سوژه اعمال کند که آن را مطابق با روحیات و احساسات هنرمند تغییر دهد.
نمایشگاه آثار بیژن صفاری تا 30 آذر در گالری دستان+2 برپاست. علاقهمندان میتوانند به نشانی خیابان فرشته، خیابان بیدار، شماره 8 طبقه 2 مراجعه کنند.
وصلههایی از کاغذ و رنگ
نمایشگاه آثار رکسانا منوچهری با نام "وصله پینهها" در گالری اعتماد برپاست. هر کدام از تابلوهایی که در این مجموعه به نمایش درآمده است حاصل تلفیق چند طرح است که بر روی کاغذهای کالک نقاشی شده و بر روی هم قرار گرفتهاند. عنوان نمایشگاه که میتواند اشارهای به این شیوه ساخت اثر باشد، در عین حال به آنچه در تابلوها دیده میشود نیز اشاره دارد. شکلها و المانهای مختلف در تابلوها کنار هم قرار گرفتهاند و با وجود اینکه ارتباط خاصی از نظر معنا و ظاهر در میان آنها وجود ندارد، توانستهاند کلیتی یکپارچه را به وجود آورند. مانند تکه پارچههایی که به هم وصله شده و یک لباس کامل را ساختهاند، در این تابلوها نیز شاهد سوژههایی گاه بسیار متفاوت از یکدیگر هستیم که یک ترکیب به هم پیوسته را به وجود آوردهاند.
پرترههایی خیالی که میتوانند برآمده از اسطورهها باشند یا مانند انیمشنهای آیندهنگر، موجوداتی عجیب و ناشناخته را نمایش دهند، با لطافت و ظرافت توسط مدادرنگی به تصویر کشیده شدهاند. همچنین چهرههایی متعلق به کشورها و فرهنگهای مختلف را میبینیم که متعلق به همین روزگار هستند و یا برآمده از سنتهای تاریخی یا حتی آثار هنری شناخته شده دنیا هستند.
در کنار این شخصیتهای خارجی، شاهد حضور تصاویری کاملا ایرانی هستیم. شخصیتهایی برآمده از نگارگریهای کهن یا تصاویری از زنان و مردان دوران قاجار، در این تابلوها دیده میشود و در کنار آنها باز هم از المانهایی مانند ستاره هشتپر و نقوش ختایی استفاده شده است که تاکیدی بیشتر بر هویت ایرانی کارها دارد.
اما انسانها در این آثار در کنار نمادهایی از طبیعت قرار میگیرند. شاخههای گندم و درختانی که در گوشه و کنار دیده میشوند در کنار حیوانات و حشراتی هستند که گاه واقعی و گاه خیالی هستند، مانند اژدهایی در حال پرواز، حشرهای با سر انسان و حتی چهره انسانی که بر روی بالهای رنگارنگ پروانه قرار گرفته و تبدیل به حشرهای عجیب شده است. آثار منوچهری نمایی از جهان واقعیت و خیال است که با وجود تفاوت میان اجزا، ترکیبی منسجم و باورپذیر را به وجود آوردهاند.
نمایشگاه آثار رکسانا منوچهری تا 11 دیماه در گالری اعتماد برپاست. گالری اعتماد به نشانی خیابان هفتتیر، مفتح جنوبی، بنبست شیرودی، پلاک ۲۵ میزبان علاقهمندان خواهد بود.
بازیگران دنیای امروز
نمایشگاه آثار حمید بهرامی با نام "کروماکی" در گالری هما برپاست. بهرامی هنرمندی شاخص در عرصه جهانی کارتون و انیمیشن است که هر از گاهی تجربیات مستقل خود در طراحی و نقاشی را به ایران آورده و برای مخاطبان به نمایش میگذارد. در این مجموعه او به نمایش قدرت رسانههای امروزی پرداخته و آنچه در صنعت سینما پرداخته شده و به ذهن مخاطب وارد میشود را بررسی کرده است.
پرده کروماکی یکی از تکنولوژیهای اولیه در فیلمسازی است که به سازندگان اثر کمک میکند تصویری که در واقع وجود ندارد را به تصویر اصلی اضافه کنند یا چیزی را از آن حذف کنند. به این ترتیب میتوان شخصیتی را در کنار افراد دیگر قرار داد و یا او را در فضایی نمایش داد که به شکل واقعی امکان حضور در آن را نداشته است. در این تابلوها نیز شاهد حضور سوژههایی در کنار یکدیگر هستیم که در حالت عادی امکان کنار هم قرار گرفتن آنها وجود ندارد و به نظر میرسد با استفاده از پرده کروماکی این افراد در کنار هم قرار گرفتهاند.
در این تابلوها شخصیتهایی مانند الویس پرسلی و کلارک گیبل دیده میشوند که در دنیای سرگرمی شناخته شده هستند و سالها توانستند مخاطبان زیادی را جذب خود کنند. در کنار این افراد هم شخصیتهای کارتونی قرار گرفتهاند که حضور آنها در حافظه مخاطبان به همان حد پر رنگ است.
اما سوژه این آثار تنها به ستارهها، بازیگران یا کارتونها محدود نمیشود. نه تنها آدمهای عادی در کارها دیده میشوند، بلکه افرادی از کشورها، فرهنگها و زمانهای مختلف را میبینیم که همطراز با چهرههای شاخص مشغول خودنمایی هستند و یا از نزدیک به کنکاش در وجود آنها میپردازند. در یک تابلو "سفید برفی" را میبینیم که بر روی تخت تشریح جسد خوابیده است و در اطراف او مردانی دیده میشوند که نوع پوشش آنها یادآور دوره قاجار و نخستین افراد محصل پزشکی در ایران است.
در تابلوهای بهرامی آدمها و شخصیتهای کارتونی در کنار دایناسورهایی قرار دارند که در زندگی و میان مردم حضور دارند و بر غیر واقعی بودن این دنیا تاکید میکنند. ترکیب و تداخل فرهنگها، امری غیرقابل اجتناب در دنیای معاصر است که نتایج آن به اشکال مختلف در آثار هنری این روزگار دیده میشود و ملغمهای تصویری را به وجود میآورد که نمادی از دنیایی پر هرج و مرج است.
نمایشگاه آثار حمید بهرامی تا 20 آذر در گالری هما به آدرس خیابان کریمخان زند، خیابان سنایی، کوچه چهارم غربی، پلاک 8، واحد یک برپاست.
دویدن قلم بر بوم
نمایشگاه آثار کامران کاتوزیان در گالری سهراب برپاست. کاتوزیان در این مجموعه آثاری انتزاعی را به نمایش گذاشته است که با حرکات جسورانه قلم مو و گذاشتن رنگ بر روی بوم شکل گرفتهاند. تابلوهای این مجموعه به دو دسته تقسیم میشوند. در بخشی از این آثار هنرمند بدون قصدی برای ایجاد فرم، تاشهای رنگ را در کنار هم قرار داده و یک ترکیببندی رنگی بر سطح بوم ایجاد کرده است. قلمهای پهنی که با قدرت و سرعت بر سطح بوم کشیده شدهاند قصد نمایش هیچ تصویر خاصی را ندارند و به نظر میرسد تنها هدف آنها از بین بردن سفیدی بوم است. کاتوزیان در ادامه مکتب اکسپرسیونیزم انتزاعی، به تخلیه احساسات خود با استفاده از رنگها پرداخته است.
در بخش دیگری از آثار این مجموعه عنصر خط اهمیت زیادی دارد. حرکت سریع و پیوسته قلم مو بر سطح بوم، مجموعهای از خطوط پیوسته را به وجود آورده است که گاه شبیه متنی فارسی به نظر میرسند، اما در واقع هیچ کلمه خوانا یا حروف الفبا در آنها دیده نمیشود. گاه این خطوط با برداشتن رنگ از سطح بوم به وجود آمدهاند و به هم پیوستن این خطهای منحنی و سیال، سطوحی بافتدار به وجود آورده است.
رنگهای به کار رفته در دو مجموعه نیز با هم متفاوت هستند. اگر در مجموعه اول رنگهای گرم، پخته و ملایم وجود دارد، در مجموعه دوم رنگهای زنده و تند به همراه سیاه دیده میشوند که یادآور رنگهای چاپ هستند. کاتوزیان در همه این تابلوها با آزادی کار کرده و بدون محدود کردن خود، ترکیب بندیهایی متنوع را به وجود آورده است.
نمایشگاه آثار کامران کاتوزیان تا 20 آذر در گالری سهراب برگزار میشود. علاقهمندان میتوانند به آدرس خیابان سمیه، قبل از رامسر، شماره ۱۴۲ مراجعه کنند.