سرویس تجسمی هنرآنلاین: دهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در موسسه فرهنگی هنری صبا در حال برگزاری است. در این دوره برای مشارکت و حضور هنرمندان شهرستانی، فراخوانی برای برگزاری بخش هنرمندان استانها اعلام شد و 20 استان برای مشارکت در جشنواره اعلام آمادگی کردند تا با توجه به وضعیت، شرایط هنری و آثار هنرمندان استان خود، نمایشگاههای استانی را همزمان با جشنواره تجسمی فجر برگزار کنند.
از سوی دیگر مدیران هنری هر استان آثار یک هنرمند شاخص استان خود را انتخاب کردند تا این آثار در موسسه صبا در کنار سایر آثار شرکت کننده در بخش مسابقه و مدعو، به نمایش درآید. هم اکنون آثار 13 هنرمند از استانهای مختلف در جشنواره تجسمی فجر قابل مشاهده است و این آثار که در شاخههای مختلف هنری خلق شدهاند نمایندهای از هنرمندان خارج از پایتخت، در جشنواره تجسمی فجر هستند.
آذربایجان غربی
علیرضا قوجاری هنرمند نقاشی است که 4 اثر خود از مجموعه "جنون گیاهی" را در جشنواره به نمایش گذاشته است. در این آثار خطوط پیچان و درهم تنیده رنگین، فرمهایی را به وجود آوردهاند که گاه تصاویر آشنایی در آنها به چشم میآید. دستهای گل زنبق یکی از آشکارترین این تصاویر است، اما در تابلویی دیگر ترکیب غریبی از انسان و پرنده در میان فرمهای گیاهی و پر پرندگان دیده میشود.
اردبیل
شهرام رضایی با چند کاریکاتور در نمایشگاه حضور دارد. او در تصاویری که با مهارت تکنیکی بر کاغذ نقش بسته است به نمایش لحظاتی خیالی و کمیک از اتفاقات روزمره و عادی زندگی انسان پرداخته است. این آثار جنبه انتقادی یا اجتماعی آشکاری ندارند اما این قابلیت را دارند که شوخیهای آنها را به عنوان نمادی از رفتارها یا مشکلات اجتماعی دانست.
اصفهان
علی محبوبی صوفیانی با یک چیدمان در نمایشگاه حضور دارد که با استفاده از مادهای مانند پارچه، با مواد مختلف ساخته شده و از سقف گالری آویخته است. این اثر ساده و بی نام با نقوشی که روی خود دارد گاه یادآور قطعات خوشنویسی است و گاه نقوشی مختلف در آن دیده میشود، اما در نهایت هیچ تصویر واضحی روی این سطع معلق وجود ندارد و تنها ارتباطی که با فضا برقرار میکند قابل توجه است.
قزوین
چهار تابلوی نقاش با عنوان " کوچههای 16 تا 19" آثاری هستند که از مهدی چیتسازها به نمایش درآمده است. چیتسازها در این مجموعه سوژهای ساده را انتخاب کرده و به نمایش کوچههای باریک شهر پرداخته است. اما برخورد او با سوژه تنها به بازنمایی آن محدود نمیشود و هنرمند توانسته تصویری معمولی و واضح را از فیلتر ذهن خود گذرانده و چهره دیگری از شهر را برای مخاطب آشکار کند. رنگهای متنوع و غیرطبیعی در کنار آزادی قلم و خطوط، در تضاد با ساختمانها و کوچههای خشک و بیروح است و شاید شهر آرمانی نقاش است که در این تصاویر به چشم میآید.
البرز
منصور آذری با یک اثر حجمی در جشنواره حضور دارد. سر انسانی که در ابعاد بزرگ با سیم خاردار ساخته شده است در فضای گالری معلق است، اما آنچه بیشتر جلب توجه میکند چمدان سفیدی است که در مغز انسان جا گرفته و گویای خیالی عمیق در سر اوست. آدمی که به رفتن میاندیشد اما در فضایی ذهنی یا واقعی محصور شده است، امکان حرکت ندارد اما عمر خود را با خیال این حرکت میگذراند.
سیستان و بلوچستان
علی راشکی با 4 اثر طراحی در جشنواره حضور دارد و با استفاده از راپید روی کاغذ سفید آثار فیگوراتیو خود را خلق کرده است. سوژه آثار راشکی انسان است و در این تابلوها رابطه انسانها با یکدیگر یا رابطه انسان با حیوان به نمایش درآمده است. هاشورهای این هنرمند فضایی بیانگر و اکسپرسیو ایجاد کردهاند که وضعیت انسانهایی تغییر شکل یافته را بازنمایی میکنند.
یزد
مجموعه "رویای کودکی" آثاری از ندا نکویی است که در فضایی فیگوراتیو به نمایش تصاویری از انسان پرداخته و به نوعی بازنمایی عکسهای قدیمی به شمار میرود. نکویی در این مجموعه که تصاویری از فضای شاد جشن عروسی یا مهمانی را نمایش میدهند، بخشی از اثر را به شکل واقعگرا به تصویر کشیده و بخشی دیگر را به شکل نقاشیهای کوکانه نمایان کرده است. در هر دو رویکرد، نشانی از گذشته وجود دارد، چه آنجا که عکسهای سیاه و سفید قدیمی بازسازی شده و چه آنجا که نقاشیهای کودکانه یادآور روزگار گذشته است.
چهار محال و بختیاری
احسان خاکسار حقانی دهکردی مجموعهای با نام "رزم" را به نمایش گذاشته است که دیدگاه جدیدی به نگارگری ایرانی دارد. او نقوشی کهن را بازسازی کرده است اما در میان این نقوش نمادهایی قرار داده که جدا از بستر اصلی کار هستند. پرهای کنده شده پرنده که نشانی از مرگ و نابودی میتوانند باشند بر روی تصویری قدیمی از جشن و شادمانی قرار گرفته تا شاید پایان ناخوشایند این شادیها را در مقابل دیدگان بیننده قرار دهد.
کردستان
لاله یزدانجو چند اثر طراحی را در جشنواره شرکت داده است که عناوینی مانند سوگ، امنیت و فرشته دارند. یزدانجو در این آثار به بیان مفاهیمی انسانی پرداخته است و روحیهای حماسی و پر قدرت را در آثارش به نمایش گذاشته است. فضاسازی، خطوط و دیدگاه هنرمند در این آثار شباهت زیادی به آنچه تحت عنوان هنر انقلابی شناخته میشود دارد.
همدان
مجسمههای چوبی وحید خضایی از دیگر آثار به نمایش درآمده در این بخش جشنواره است. خضایی کندههای درخت را بدون تغییر چندانی به کار گرفته است و تلاش کرده از فرم طبیعی چوب در کارها استفاده کند. او تنها بخشهایی از کندهها را با برش دادن مهار کرده و حجمهایی انتزاعی به وجود آورده است.
فارس
بهروز مسلمی دو نقاشی با عنوان "بهار در اردشیری" را به نمایش گذاشته و در این آثار طبیعتی بکر را به تصویر کشیده است. او بدون دخل و تصرف چندان در آنچه مقابل چشمانش قرار گرفته است تلاش کرده با ضرب قلمها و رنگهای درخشان، فضایی خیالانگیز و احساسی را به تصویر بکشد.
اما در این بخش از جشنواره با نکته عجیبی برخورد میکنیم. اثر حسین محجوبی که از شناختهشدهترین هنرمندان ایرانی است و آثار او سالهاست در نمایشگاههای مختلف دیده میشود، به عنوان نماینده استان گیلان به نمایش درآمده است. در اینجا این سوال مطرح میشود که تنها محل تولد هنرمند اهمیت داشته است، یا تصمیم بر این بوده که هنرمندان ناشناخته شهرستانی در جشنواره معرفی شوند؟ از سوی دیگر صادق تبریزی که او هم یکی از هنرمندان مطرح ایرانی است به عنوان نماینده تهران در این بخش حضور دارد.