سرویس تجسمی هنرآنلاین، در ابتدای این نشست علی محمد زارع رئیس موزه هنرهای معاصر تهران از برگزاری نمایشگاه آثار علی اکبر صادقی ابراز خرسندی کرد و در این باره گفت: بسیار مفتخر و خوشحالیم که میزبان یکی از هنرمندان نامآور، شاخص و پیشرو در عرصه هنر ایران هستیم.
او افزود: علیاکبر صادقی مانند درختی تناور، قوی ریشه و پرشاخهای است که در زمینههای مختلف هنری تولیدات پر اهمیتی داشته و هر یک را تا مرزهای تصویری تازهای پیش رانده است.
رئیس موزه هنرهای معاصر تهران تصریح کرد: بسیاری از ایرانیان با انیمیشنها و تصویرسازیهای استاد خاطره دارند و قطعاً این نمایشگاه یکی از بهترینهای موزه هنرهای معاصر تهران خواهد بود.
در ادامه این نشست علیاکبر صادقی درباره نحوه آغاز مسیر هنری خود صحبت کرد و گفت: شروع جدی کار نقاشی برای من از 15 سالگی بود البته تا پیش از آن نیز نقاشی را دنبال میکردم تا جایی که در یکی از مقاطع تحصیلی از شدت تمرین نقاشی در مدرسه مردود شدم. این اتفاق سبب ناراحتی و عصبانیت پدرم شد تا جایی که وسایل نقاشی مرا جمعآوری کرد.
او افزود: علاقه من به نقاشی تا اندازهای بود که در مقطع کلاس ششم متوسطه همه معلمان میدانستند که من نقاش میشوم و مرا یاری میکردند.
این هنرمند با بیان اینکه هرگز به دنبال تکرار نبوده است، بیان کرد: من هیچوقت خودم را تکرار نمیکنم به همین خاطر پس از قبولی در دانشکده هنرهای زیبا یک نوع ویترای خاص را که با نوع اروپایی آن متفاوت است، ابداع کردم اما پس از آن به تصویرگری کتاب و جلد مجلات رو آوردم و حتی برای برخی از روزنامهها نیز کار انجام دادم زیرا همواره شور و اشتیاق بی حدی نسبت به نقاشی داشتم.
صادقی درباره شروع همکاری خود در عرصه انیمیشن توضیح داد و افزود: زمانی که افسر نیروی هوایی بودم، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به من پیشنهاد ساخت انیمیشن داد اما من به آنها گفتم که از این حوزه هیچ نمیدانم. با این وجود انیمیشن "هفت شهر" را که کار بسیار طولانی بود و یک سال به طول انجامید، اجرا کردم.
او درباره شروع آثار نقاشی سورئال گفت: پس از اینکه چند اثر در حوزه انیمیشن ساختم به سمت نقاشی سورئال رفتم و از سال 56 به صورت جدی روی آن متمرکز شدم البته پس از آن نگارخانه سبز را برای هنرمندان افتتاح کردم و بعد از تعطیلی آن مجدداً به نقاشی پرداختم.
این هنرمند، نقاشی را عشق جدی خود دانست و تصریح کرد: من به حدی ایده در ذهن خود داشتم که مدام میخواستم آن را اجرا کنم به همین خاطر بیش از 13 ساعت در روز کار میکردم کما اینکه همین امروز نیز با وجود 80 سال سن نزدیک به 8 ساعت در روز کار میکنم و حتی به عشق نقاشی از خواب بیدار میشوم.
صادقی درباره تدریس و آموزش به جوانان بیان کرد: من در دو دوره سه ماهه به کار تدریس پرداختم اما دیدم که معلم بودن و کار کردن در یک چارچوب سفارشی کار من نیست البته برای اینکه بتوانم به جوانان کمک کنم و مفید باشم، چند جلد کتاب نوشتم و حتی در اجرای پایاننامهها به دانشجویان کمک کردم و حاضرم هر کاری را لازم باشد از جان و دل برای جوانان انجام دهم.
در ادامه این جلسه، فرشته موسوی، کیوریتور ارشد این نمایشگاه درباره نحوه جمعآوری آثار توضیح داد و گفت: علیاکبر صادقی از جمله هنرمندانی است که از 15 سالگی تا امروز به صورت جدی و مداوم کار کرده و بسیار پرکار است به همین خاطر انتخاب از بین مجموعه گسترده این آثار، کار بسیار سختی بود. به همین خاطر ما سعی کردیم که گزینشی از کارهای ایشان را داشته باشیم تا بیانگر آثار و زندگی این هنرمند باشد.
او افزود: به طور کلی این نمایشگاه شامل نقاشیها، طراحیها، انیمیشنها، تصویرسازی و آثار اولیه ویترای علیاکبر صادقی به همراه بخشی از شعرهای ایشان است.
موسوی از اجرای بخشهای جانبی و نشستهای تخصصی در حاشیه این نمایشگاه خبر داد و افزود: پنلها و برنامههای مختلفی در بخش جنبی این نمایشگاه طراحی شده است زیرا علی اکبر صادقی به صورت غیر مستقیم تاثیر بسیار جدی بر نسلهای بعد از خود و جوانان داشته است.
او ادامه داد: در طول دو ماه و نیم این نمایشگاه، پنلی با موضوع سورئالیسم را با حضور جواد مجابی و آیدا فروتن داریم و البته بخشهای دیگری نیز نظیر حضور نقالان و اجرای پرفورمنسی را با آثار استاد خواهیم داشت.
موسوی تصریح کرد: تمام تلاش ما این بود که نمایشگاه یک فضای مطالعاتی و تخصصی برای مخاطبان باشد.
علی بختیاری، دیگر کیوریتور این نمایشگاه نیز درباره بخش آثار انیمیشن علی اکبر صادقی گفت: در زمانهای حضور داریم که سعی بر این است که افق تاریخی را گسترده کنیم به همین خاطر این نمایشگاه شانس مهمی به شمار میرود.
او ادامه داد: ما تلاش کردیم که در این نمایشگاه آثاری را که به ندرت دیده شدهاند در معرض دید همگان قرار دهیم و تصویر تاریخی دورههای نخست انیمیشن ایران را بررسی کنیم.
علی اکبر صادقی در پاسخ به سؤال خبرنگاران مبنی بر اینکه چقدر برای ساخت انیمیشن نخست خود مطالعه و آموزش داشته است، گفت: برای ساخت انیمیشن "هفت شهر" من باید مردی را در حال راه رفتن تصویر میکردم اما از آنجایی که چیزی در این باره نمیدانستم از کتابی که متعلق به دیزنی بود، کپی کردم. پس از اتمام کار متوجه شدم که در انیمیشن مرد هنگام راه رفتن لنگ میزند و ما مجبور شدیم که با استفاده از ترفندهایی قسمت بالاتنه فرد را فیلمبرداری کنیم. بعد از اینکه کار به اتمام رسید من سعی کردم که دراینباره مطالعه کنم به همین خاطر کتاب را باز کردم و دیدم که در آن نوشته: راه رفتن مرد لنگ.
او نگاه کردن و مطالعه را یک عنصر مهم در رشد هنرمندان خواند و گفت: من شدیداً به هر چیزی با دقت نگاه میکنم تا جایی که گاهی در کف باغ کوچکترین گلها را نیز طراحی کردهام زیرا معتقد که ساختار یک برگ ترسیمگر جهانی است و کسی که میخواهد هنرمند شود باید به خوبی نگاه کند.
صادقی درباره نمایش شعرهای خود در موزه هنرهای معاصر گفت: در یک دوره خاص من دچار افسردگی شدم و نمیتوانستم که نقاشی کنم به همین خاطر به شعر روی آوردم و مجموعه "گیج" را نوشتم. این مجموعه در این نمایشگاه با دستخط خود من به عنوان صدا چیدمان به نمایش گذاشته میشود.
موسوی در پایان این جلسه از نمایش بیش از 200 اثر از علیاکبر صادقی در این نمایشگاه خبر داد و گفت: در این نمایشگاه بخشهایی به وسایل روزمره و هنری استاد علیاکبر صادقی اختصاص دارد ضمن اینکه دو اثر مهم ایشان در سبک سورئال نیز از گنجینه خارج و به معرض نمایش گذاشته میشود.
بر اساس این گزارش، نمایشگاه آثار و زندگی علیاکبر صادقی، روز یکشنبه 8 بهمنماه ساعت 17 در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح میشود.