به گزارش هنرآنلاین، عیسی جباری ممقانی در نمایشگاه "طبیعت بی جان" که در گالری ساربان افتتاح شد، آثاری را به نمایش گذاشته که در آن ها میپرسد، برای واقعیت چه اتفاقی میافتد؟
"طبیعت بی جان" عنوان نمایشگاهی شامل 20 نقاشی اکریلیک و رنگ روغن روی بوم است که 24 آذرماه افتتاح شد و تا چهارم دی ماه در گالری "ساربان" میزبان علاقهمندان به هنر خواهد بود.
در این نمایشگاه 12 اثر در اندازه بزرگ و 8 اثر در اندازه کوچک روی دیوار رفته اند و در آنها هنرمند، کار ترکیب هندسه با فیگور و رسیدن به فضاهای انتزاعی را که از سال 1392 شروع کرده، به شرایط شکل یافتهتری رسانده است. تعدادی از آثار این مجموعه، سال 1394 خلق و بعدها ویرایش شده و برخی دیگر نیز امسال خلق شدهاند.
جباری درباره آثارش و موضوعی که در طول چهار سال گذشته، با نقاشیهایش به دنبال بیان آن بوده است، توضیح میدهد: چیزی که خودم را با آن مواجه میبینم، این است که برای واقعیت چه اتفاقی میافتد؟ در کارهای من، واقعیت مدام تغییر شکل و جایگاه میدهد و با تردید به واقعیت نگاه میکنم.
او با اعتقاد به این که واقعیت آن چیزی است که رسانهها از طریق آن روی استانداردهای فکری و ذهنی ما کار میکنند، میگوید: اینها موانعی برای عمیقتر شدن ما نسبت به زندگی و روح آن هستند و این، واقعیتی نیست که ما را طبیعی، غریزی و ارگانیک پیش ببرد، بلکه از ما موجودی میسازد که در لحظات مختلف نتوانیم براساس غرایزمان انتخاب کنیم و تحت تاثیر واقعیتهای برساخته قرار میگیریم.
این نقاش که در سال های گذشته، کیوریتور برخی نمایشگاهها نیز بوده، درباره آثارش معتقد است: یک واقعیت متزلزل و از بین رفتنی در کارهای من هست که هر لحظه جای خود را به واقعیت دیگری میدهد. فرمها و شیء ها مدام جای خود را به فرم و شیء دیگری میدهند و آنقدر تکه تکه میشوند که وضعیت فعلی خود را از دست میدهند و به چیزهایی تبدیل میشوند که معمولا به شکل تکه پاره شده در ناخودآگاه ما هستند. اینها موانعی هستند که انسان برای روبرو شدن با خودش با آن ها مواجه میشود.
"طبیعت بی جان" هفتمین نمایشگاه انفرادی جباری است. او در توضیح بیشتر درباره مضمون آثارش میگوید: موانعی که به آنها اشاره کردم، از نظر بصری یک ذهنیت در ما ایجاد میکنند که در آثار من نیز نمایش داده شده است. این رویه در کارهایم از سال 1392 به بعد شکل گرفت و نمایشگاهی که در گالری "ساربان" افتتاح شده، شکل یافتهترین رفتار من در چند سال گذشته نسبت به یک کانسپت است.
این مدرس هنر که تا کنون در 25 نمایشگاه گروهی حضور داشته است، درباره تصویری از زن که در بیشتر نقاشیهای نمایشگاه "طبیعت بی جان" دیده میشود، توضیح داد: من زن را از منظر حقوق اجتماعی بررسی نمیکنم؛ دیدگاه من نسبت به زن، یک دیدگاه غریزی است و به عنوان یک مرد، زن را در آثارم میبینم. در حقیقت اگر با دوگانه "طبیعت-فرهنگ" نگاه کنیم، انسانی که مطابق استانداردها یا فرهنگ رفتار میکند و نه طبیعت و غرایزش، برای من با "طبیعت بیجان" یکی است، همانطور که نام این نمایشگاه است. من اساسا نمیتوانم به زن به عنوان موجودی نگاه کنم که دربارهاش شعر بگویم. زنی که با واقعیت برساخته پیش میآید مانند خود من، پر از تردیدهایی است که خیلی نمیتوانم به انتخابهای او اعتماد کنم. زنی که من از او حرف میزنم خود زن نیست، بلکه تصویری مخدوش از زن است.
گشایش این نمایشگاه با حضور اوژن شیراوژن، طاهر شیخ الحکما، قدرتاله عاقلی، سعید معیریزاده، حبیباله صادقی، نیلوفر قادرینژاد، علی خسروی، عطااله امیدوار، بهنام کامرانی، حمیدرضا فتوحی، جلال متولی، رضا حسینی، حسین تمجید، امیرحسین حشمتی، مهرداد ختایی، بهرام حنفی، مینا نادری، فرح ابوالقاسم، میترا کاویان، مینا فشنگچی، محمد شمس، میلاد جهانی، احسان ارجمند، مریم فرهنگ، ساوالان جماعتی، نرگس سلیمانزاده، آرمان خلعتبری، جمال سوزنده مقدم، جاوید رمضانی، امیر سقراطی، جاهد سربلند، زرتشت رحیمیو هنگامه صدری همراه بود.
زروان روح بخشان نیز درباره این نمایشگاه گفت: عیسی جباری کوشیده است تا با اتکا به تقابل تصویر با واقعیت، نقاشی را به چالش بکشد؛ چنین است که در آثار او معنایی واحد شکل نمیگیرد. گویی که باورهای او تردیدهایی هستند که در هجوم تصاویر، غرق شده و از معناهایی خالی، پر میشوند. تلاش جباری بر این است که ما را با بیانتهایی معناهای تهی ناشی از تصاویر پیرامونمان رو به رو کند؛ آنجا که طبیعت بیجان ساکن و ساکت خود ماییم که در صفحات تخت تصاویر متعدد رسانههای مختلف تکثیر میشویم.
عیسی جباری ممقانی در سال 1357 در تبریز به دنیا آمده است. او دیپلم نقاشی دارد و علاوه بر تدریس و برگزاری نمایشگاههای گروهی و انفرادی، در زمینه کیوریتوری چندین نمایشگاه و انتشار مقاله، یادداشت و نقد نیز فعالیت داشته است.
نمایشگاه "طبیعت بیجان" از ۲۴ آذرماه تا چهارم دیماه امسال، هر روز به جز سهشنبهها از ساعت ۱۶ تا ۲۰ در گالری ساربان واقع در خیابان سهروردی شمالی، خیابان هویزه غربی، نبش شهید یوسفی، پلاک ۱۳۰ برپاست.