سرویس تجسمی هنرآنلاین: مینا محیطیان دبیر اجرایی گروه فرهنگی هنری "جان زمین" به هنرآنلاین گفت: نمایشگاه "جان کویر" که حاصل سفر سه روزه هنرمندان به منطقه خارتوران سمنان و تماشای این زیست بوم و گونههای جانوری آن است از 6 مرداد در آرت سنتر(باغ) افتتاح میشود.
او ادامه داد: این نمایشگاه قرار بود که از 16 تیر آغاز شود، اما بنابراین که حراج تهران در این تاریخ برگزار میشد ما تصمیم گرفتیم که این نمایشگاه را با یک هفته تاخیر برگزار کنیم که به دلیل برخی از مشکلات افتتاحیه این نمایشگاه به 6 مرداد موکول شد.
محیطیان گفت: در این نمایشگاه 27 هنرمند حضور دارند که جدای از مدیای نقاشی، اجرای پرفورمنس و یک پروژه "آئدیو آرت" نیز در این نمایشگاه اجرا خواهد کرد.
او اظهار داشت: این 25 اثر در حقیقت از میان آثار متعددی انتخاب شده است. البته برخی از هنرمندان 2 اثر برای نمایشگاه ارائه کرده بودند که اگر فضا به ما اجازه بدهد هر دو اثر این هنرمندان را به نمایش در میآوریم.
دبیر اجرایی "جان زمین" گفت: بیشتر این افراد کسانی هستند که در سفر به خارتوران با ما همراه بودند اما عدهای دیگر بودند که بعدتر در ژوژمان، آثارشان پذیرفته نشد و ما آثاری را از هنرمندان دیگر جایگزین کردیم.
محیطیان گفت: کتاب این نمایشگاه که توسط موزه هنرهای معاصر منتشر می شود همزمان با شروع نمایشگاه در 54 صفحه با مقدمهای از آقایان خسرو سینایی و مرتضی گودرزی دیباج منتشر میشود و البته در آن اطلاعاتی هم از منطقه توران ارائه شده است تا مخاطبان بتوانند با این منطقه و گونههای جانوری آن آشنا شوند و بدانند که چه خطراتی این جانوران را تهدید میکند و هنرمندان چه کمکی میتوانند در حفظ حیات آنها داشته باشند.
او بیان کرد: پوستر و طراحی جلد کتاب این نمایشگاه با آقای بهزاد شیشهگران است. مستندی پروژه "جان کویر" نیز با حمایت انتشارات نگاه و به کارگردانی محمد حمزهایی (مستند ساز) ساخته شده است که در افتتاحیه نمایشگاه "جان کویر " اکران میشود. این نمایشگاه به مدت دو هفته در آرت سنتر باغ برقرار است.
سومین پروژه فرهنگی هنری "جان زمین" با حمایت سازمان محیطزیست سمنان و محوریت حفاظت از محیط زیست با هدف تقویت جایگاه طبیعت در عرصه هنر، پیوند هنرمند با طبیعت و شناخت گونههای جانوری شهریور ماه 95 برگزار شد
این سفر که توسط مینا محیطیان دبیر اجرایی گروه فرهنگی هنری "جان زمین" پایهریزی شده بود با بازدید از منطقه پرور، یکی دیگر از مناطق حیات وحش حفاظتشده در استان سمنان آغاز شد و هنرمندان حاضر در این سفر با دیدن "کل"، "قوچ" و "میش" در ارتفاعات پرور، حیات وحش این منطقه را رصد کردند. بعد از منطقه پرور، هنرمندان در منطقه توران قلب حیات وحش ایران (بزرگترین پارک ملی ثبت شده با وسعت ١/٤٤٧ هزار هکتار) حضور یافتند تا جانوران را در این منطقه مشاهده کنند.
پس از این هنرمندان با ماشینهای گشت منطقه و با همراهی محیطبانها و علی اکبر قربانلو رییس منطقه توران برای بازدید و گشتزنی به منطقه رفتند. در این منطقه که به شدت خشک و بیابانی و بیآب است گونههای جانوری از جمله "گور ایرانی"، "کاراکال"، "جبیر"، "زاغ بور" پرنده بومی ایرانی، "هوبره"، "تیهو"، "مار"، "جغد" و "کبک" مشاهده شد که نیم بیشتری از این حیوانات در معرض انقراض هستند.
در ادامه این سفر هنری_ محیط زیستی همایشی در خصوص حیات وحش توران با حضور کارشناسان حیات وحش و مشاهده فیلم و عکس و شناخت گونههای جانوری و آسیبهای مختلفی که به این منطقه وارد شده است، برگزار شد. بیآبی، از بین رفتن گونههای گیاهی مورد استفاده جانوران، بیابانزدایی، تغذیه دام در فصلهای مختلف و از همه مهمتر شکار غیرقانونی در این منطقه از مهمترین آسیبهای محیط زیستی این منطقه است. آسیبهایی که گور ایرانی، یوز پلنگ و زاغ بور را در خطر جدی انقراض قرار داده است.
هنرمندان در آخرین روز این سفر که با حمایت سازمان محیطزیست سمنان ممکن شد، به روستاهای دلبر، قلعه بالا و رضا آباد در منطقه خارتوران رفتند و با مشاهده نوع زندگی آنها و امرار معاش آنها از طریق پرورش دام و صنایع دستی و استفاده از سیاه چادرهایی برای سکونت یکی دیگر از زیبایهای این مناطق خشک را نظاره کردند.