به گزارش هنرآنلاین، نشست رسانه‌ای بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان - همدان صبح امروز ۶ آبان ماه ۱۴۰۳ در تالار هنر تهران برگزار شد.

این مراسم با یادی از شهادت جوانان ایرانی در تجاوز رژیم صهیونیستی آغاز شد.

حمید نیلی (رییس جشنواره و مدیرکل هنرهای نمایشی)، مسعود ویژه (مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان همدان)، سیدمسعود حسینی (شهردار استان همدان)، توحید معصومی (مشاورعالی مدیرکل هنرهای نمایشی) و غلامرضا نعمتی (معاون اجرایی اداره کل هنرهای نمایشی)، امیر مشهدی عباس (دبیر این دوره از جشنواره) و … از جمله حاضران این نشست بودند.

حمید نیلی، مدیرکل هنرهای نمایشی در ابتدای این نشست ضمن عرض خسته نباشید به دست‌اندرکاران برگزاری این جشنواره و گرامیداشت یاد شهدای وطن گفت: «برگزاری این جشنواره در شهر همدان با تلاش‌های همه صورت گرفته است. تئاتر در حوزه کودک ابزاری است برای آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان.»

او افزود: «در روزی که بنده مسئولیت اداره کل هنرهای نمایشی را بر عهده گرفتم؛ باید دبیران و مدیران را انتخاب می‌کردیم تا با توجه به اتفاقات ناگوار و تلخ درگذشت رییس جمهور جشنواره‌ها صدمه ‌نبینند. توجه به آموزش از جمله نکاتی است که این جشنواره به آن توجه کرده است. با توجه به این که نگاه رهبر انقلاب نیز در گام دوم انقلاب همین بوده است؛ دبیر جشنواره نیز همان دید و نگاه را به این جشنواره دارند.»

نشست2

این مدیر هنری بیان کرد: «حضور نهاد شهرداری برای بهتر برگزار شدن جشنواره‌ها بسیار پر اهمیت است. ما باید ساماندهی درستی برای جشنواره‌ها داشته باشیم و برگزاری این جشنواره موید این موضوع است. لازم می‌دانم که از آقای شهردار تشکر کنم با حضور این عزیزان کارهای جشنواره با خیال راحت جلو می‌رود.»

حمید نیلی با اشاره به حضور دانش‌آموزخبرنگاران گفت: «این موضوع باید توسط دبیر و مدیر روابط عمومی جشنواره این موضوع پیگیری شود و در خصوص ارتباط نهاد آموزش و پرورش و اداره کل هنرهای نمایشی ما با آغوش‌باز اعلام آمادگی کامل می‌کنیم که در راستای هماهنگی میان آموزش و پرورش و تئاتر که حتی در راستای آموزش دروس سخت و مشکل مفید باشد.»

سید مسعود حسینی، شهردار استان همدان نیز گفت: «ما همدان را به نمادهایش می‌شناسیم؛ نمادهای علمی چون بوعلی سینا و یا فرهنگی چون میرزاده عشقی و... ما در شهری تاریخی میزبان هنرمندان هستیم که پویایی لازم را داراست، شهری که با قدمت 3000 ساله ثابت شده پایه تاریخ و تمدن است. همدان مرکز علم، دین، جهاد، هنر و مرکز همه‌ ارزش‌های جهان است. در برگزاری این جشنواره با اجرای برنامه‌هایی برای کودکان و نوجوانان این فرهنگ از پایه‌ در کودکان و نوجوانان ما نمود می‌یابد، ما تلاش کردیم در عرصه‌ هنرهای نمایشی که جایگاه و ارزش ویژه‌ی خود را داراست هرآنچه از ما ساخته است، تقدیم کنیم.»

نشست3

او افزود: «مدیرکل ارشاد استان تلاش و‌ زحمات زیادی را متحمل شده تا دستگاه‌ها در خدمت جشنواره باشند. دبیرخانه دائمی جشنواره هم در مجموعه‌ فرهنگی عین‌القضات واقع شده است که امیدوارم  جشنواره به بهترین شکل ممکن پیش برود و برگزار شود.»

مسعود ویژه، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان همدان نیز در این نشست گفت: «وقتی که ما  به یکی از متمدن‌ترین استان‌های ایران یعنی همدان می‌رسیم با مستنداتی روبه‌رو می‌شویم که حاکی از وجود آیین‌های نمایشی در چند صدسال پیش وجود داشته و این جزوه میراث کشور عزیزمان ایران محسوب می‌شود.»

او‌ ادامه داد: «به نظر بنده شاید اهمیت این جشنواره را بتوان در چند نکته خلاصه کرد، یکی از تمایزهای چشمگیر میزان درگیری افراد در جشنواره‌های دیگری هست که در مقایسه با دیگر برنامه‌ها می‌توان گفت به اندازه‌ جشنواره‌ تئاتر کودک و نوجوان نبوده و با توجه به آمار ارائه شده در سال قبل حاکی نشان از درگیری بیش از ۱۰۰ هزارنفر در جریان جشنواره است، تمامی امکانات در نظر گرفته شده در جشنواره سبب شده است تا خیل بیشتری از افراد درگیر این جشنواره باشند.»

نشست4

مدیرکل ارشاد اسلامی استان همدان بیان کرد: «به همت جناب آقای شهردار سالن تازه‌ای چندی قبل استان همدان اضافه شد و طی برنامه‌ریزی ها صورت گرفته سالن‌هایی مشغول تعمیرات و بازسازی هستند و جزوه تمهیدات استان ساخت بلک باکسی برای استان بود که فکر می‌کنم در این خصوص دست به رکورد زدیم و فضایی را برای جشنواره مهیا کردیم.»

امیر مشهدی عباس دبیر جشنواره تئاتر کودک و نوجوان هم طی سخنانی کوتاه گفت: «برگزاری جشنواره کار بسیار سختی است علی‌الخصوص در راستای بحث هماهنگی و جذب بودجه از نهادها و ارگان‌های مختلف برای مدیران جشنواره، امیدواریم که پس از جشنواره با انرژی خوبی که از کودکان و نوجوانان ایجاد می‌شود خستگی حاصل از جشنواره رفع شود.»

او ادامه داد: «با توجه به شعار جشنواره  «تئاتر و گفتگوی بدون مرز»، ما تلاش کردیم تا در راستای این شعار پیش برود.»

مشهدی عباس در بخشی از سخنانش با اشاره به تعویض مکان برگزاری جشنواره گفت: «جریان تئاتر کودک و نوجوان کشورمان نمی‌تواند متوقف شود باتوجه به اینکه شرایط برگزاری جشنواره در پارسال در شهر همدان مهیا نبود و جشنواره مانند یک جریان است و نمی‌تواند متوقف شود و خوشحالیم که امسال به شهر خود همدان برگشت با توجه به احداث بلک‌باکس توسط جناب شهردار در همدان مشخص است که این کوشش وجود دارد که این جشنواره در این استان بماند.»

او با ارائه آماری تعداد گروه‌های حاضر را از استان‌های مختلف ارائه کرد و از ارتقای سطح کمک هزینه و ارتقای ۳۵ درصدی آن گفت.

نشست1

این مدیر هنری افزود: «جشنواره تئاتر کودک و نوجوان باید بازتاب فعالیت‌ها یک سال گذشته خود باشد ما با افزودن بخش رادیو تئاتر و دیگر بخش‌ها سعی کردیم که این جریان را ایجاد کنیم و این منوط به این است که این موضوع ادامه‌دار باشد.»

مشهدی‌عباس در خصوص آثار بین‌الملل افزود: «ما آثار بین‌الملل را عمدتاً دعوت نمی‌کنیم زیرا به لطف خدا از رنکینگ جهانی برخوردار هستیم که نیازی به این دعوت نیست. موضوع مهمی که وجود دارد تطبیق زمان برگزاری جشنواره با تایم مطلوب برگزاری فستیوال‌های بزرگ جهانی است، ما تمام تلاش خود را کردیم که امسال نیز بهتر از سال‌های پیشین جشنواره با کیفیت به مطلوب به ثمر بنشیند.»

دبیر جشنواره در پاسخ به چالش‌هایی چون تعویق پروازهای هوایپمایی و مشکلات حمل و نقل برای گروه‌های بین‌المللی جشنواره اظهار کرد: «ما با چالش‌های چون گران شدن بلیت هواپیما و هماهنگی پرواز ها روبرو بودیم که در نهایت به یاری اداره‌کل هنرهای نمایشی و جناب شهردار این هماهنگی رخ داد و در خصوص بخش بین‌الملل هم در حال حاضر  وضع مطلوبی داریم.»

او در پایان با اشاره به بخش بلیت‌فروشی آثار گفت: «در خصوص بلیت ما بلیت فیزیکی نخواهیم داشت، بلیت‌ها حتی اگر رایگان هم باشد از طرف سایت‌های فروش بلیت اینترنتی صورت می‌گیرد، در راستای قیمت‌گذاری، شورایی در حال فعالیت است که نتیجه را خدمت شما اطلاع رسانی خواهیم کرد و در خصوص اجرای عموم این آثار برگزیده نیز در تلاشیم که با حمایت جناب شهردار و مدیرکل هنرهای نمایشی این موضوع اتفاق بیافتد.»

نیلی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره تعامل جشنواره با وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد: آموزش و پرورش یک بحث کلان دارد و یک بحث جشنواره. در بحث کلان در اداره کل هنرهای نمایشی دنبال تعریف راهکاری برای استفاده از تئاتر در بحث آموزش دروس مدرسه هستیم و برای همکاری در این زمینه اعلام آمادگی می‌کنیم. در بحث پرورش هم که تئاتر امری است انکارنشدنی.  

نشست6

مشهدی عباس نیز در این زمینه یادآوری کرد: اجرای صبح‌ها در جشنواره برای آموزش و پرورش است. با اپلیکیشن شاد هم برای برنامه‌های جشنواره در ارتباط هستیم. در تهران بیش از هزار کانون داریم که در اختیار آموزش و پرورش است ولی به برنامه‌های غیر فرهنگی اجاره می‌دهند در حالیکه اگر مشارکت کنند، می‌توان برنامه‌های نمایشی آموزشی متعددی اجرا کرد.

او در پاسخ به پرسشی درباره هزینه بلیت‌های جشنواره توضیح داد: جلساتی داریم برای مشخص شدن رقم بلیت ولی قطعا بلیت فیزیکی نخواهیم داشت.  

دبیر جشنواره تئاتر کودک و نوجوان درباره اجرای عمومی آثار برگزیده جشنواره نیز گفت: تمام تلاش‌مان این است که اجرای عمومی آثار ابتدا در استان خودشان انجام شود و بعد در شهرهای دیگر.

در این نشست، شهردار همدان با تاکید بر استفاده از تمام فضاهای شهری برای تبلیغات شهری عنوان کرد که صداو سیمای استان هم برای پوشش خبری اعلام آمادگی کرده است.  

مشهدی عباس در ادامه درباره بودجه جشنواره گفت: نمی‌توانیم رقم دقیقی بگوییم ولی تلاش می‌کنیم جشنواره‌ای در حد و شأن مخاطبان کودک و نوجوان باشد و به خاطر بودجه، کیفیت کارها پایین نیاید.

او درباره سهم استان در برگزاری جشنواره توضیح داد: فعلا بیش از ۱۰ میلیارد تومان از سوی شهرداری تامین شده است. البته این بودجه جاری است.

شهردار همدان نیز در این باره توضیح داد: رقم برآورد اولیه و مصوبه‌ای که از شورا می‌گیریم با کل هزینه‌ای که انجام می‌شود، متفاوت است بنابراین نمی‌توان از الان رقم دقیقی گفت و باید بعد از جشنواره رقم دقیق هزینه‌ها را مشخص کرد.

در بخش دیگری از این نشست، مدیر کل ارشاد استان درباره افزایش زیرساخت‌های نمایشی در این شهر طی سال‌های گذشته توضیح داد: یکی از سالن‌هایی که غیرفعال شده بود، تعمیر و بازسازی شده و برخی دیگر از سالن‌ها هم در دستور کار هستند. برنامه‌ای داشتیم برای اضافه کردن یک سالن بلک باکس که موقتا در زمان جشنواره، مورد استفاده قرار می‌گیرد.  

نشست5

وی از اجرای دو نمایش مخصوص کودکان غزه خبر داد که آغازگر جشنواره هستند و گفت: در روز دانش‌آموز هم برنامه دیگری برای کودکان غزه داریم.

او از برگزاری نمایشگاه کاریکاتور کودکان غزه به عنوان بخش دیگری از جشنواره یاد کرد و افزود: این نمایشگاه‌ها در ورودی سالن‌های نمایشی برپاست. ضمن اینکه برگزاری غرفه‌های تخصصی کتاب کودک و ... نیز در نظر گرفته شده است.

بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان ۱۰ تا ۱۷ آبان ماه برگزار می‌شود.