سرویس استان های هنرآنلاین: استاندار اسبق فارس در آیینی ضمن تجلیل از مقام صدرا ذوالریاستین، او را اهل عرفان و دین‌شناس خواند و بیان داشت: وی و خاندان او از صاحب‌دلان و فخر این سرزمین هستند و مقبره‌ خاندان وی در آرامستان دارالسلام شیراز گنبد و بارگاهی دارد و هنوز زیارتگاه صاحب‌دلان است.

محمدابراهیم انصاری لاری، ذوالریاستین را شاعری نازک‌خیال و با طبعی لطیف خواند و گفت: از میان همه‌ خصوصیات والای اخلاقی صدرا ذوالریاستین، آنچه بیش از همه مخاطب را تحت تأثیر قرار می‌دهد، خضوع و تواضع اوست.

وی افزود: او با همه بزرگی و بزرگواری خود را "این خرد" خطاب می‌کند و به‌رغم آنکه در قالب‌های مختلف شعری شعر می‌سراید، اشعار خود را از مقوله‌ "در حاشیه‌ شعر" حساب می‌کند.

انصاری لاری، ذوالریاستین را مرید فردوسی و شیفته‌ حماسه‌های جاودان ایران و ایرانی خواند و بیان داشت: او پیوندی وزین با غزل دارد که نشان از وفاداری و عشق او به دو قله‌ ادب فارسی، یعنی سعدی و حافظ دارد و توانسته است در حرکتی نو مضامین حماسی را در قالب غزل عرضه کند.

وی با اشاره به تبحر صدرا در غزل‌سرایی، افزود: صدرا به‌گونه‌ای مضامین را در قالب غزل بیان می‌کند که نه غزل سست و ضعیف می‌شود و نه مضامین حماسی دچار تزلزل می‌شود. معشوقه صدرا نیز همیشه و همه‌جا وطن اوست.

در ادامه‌ این مراسم، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی فارس با یادکردن از جایگاه فاخر صدرا ذوالریاستین در میان مفاخر فارس، از وی با عنوان شاعری با اندیشه‌های سخت نام برد و بیان داشت: ذوالریاستین با بهره‌گیری از پتانسیل زبان، متن را خواندنی می‌کند و این مقوله‌ها را در شعر خود عنوان می‌کند.

محمدرضا خالصی گذر زمان را در پخته‌شدن اندیشه‌های صدرا مؤثر دانست و گفت: بر اثر گذر روزگار اندیشه و زبان صدرا به خواجه شیراز نزدیک‌تر شد و از این خوب پیداست که زبان حافظ را بیشتر مورد مداقه قرار داده است.

وی ادامه داد: شعر صدرا ازسویی بسیار سخت و از تعقید دور است و شفاف و روان و ثابت پیش می‌رود؛ همچنین آشنایی او با خواجه و رمز و راز زبانی او باعث شد ایهام در زبان او بیشتر شود.

خالصی صدرا را تحت تأثیر طبیعت دانست و گفت: از همین رو است که می‌توانیم شیراز را در شعر او تصور کنیم و حس نوستالوژیکی را نیز می‌توانیم درک کنیم و به همین دلیل، هرگاه نمی‌تواند در برابر رنج‌ها تاب بیاورد به شیراز کودکی خود پناه می‌برد.

خالصی اضافه کرد: شعر صدرا سرشار از یاد جنگ‌ها، پهلوانی‌ها، جان فشانی ها و در عین حال لبریز از آثار تمدن و مظاهر روح و فکر مردم یک کشور است که همراه با غزل و حماسه ارائه می‌شود.

صدرا ذوالریاستین شاعر و نویسنده معاصر تا کنون آثاری مشتمل بر ١٥ کتاب و حدوداً ٥ هزار مقاله مطبوعاتی به چاپ رسانده است. وی زاده ١٣١٥در شیراز است و "مردی در تاریکی روحش"، "شراب تلخ"، "غزلواره؛ شاید غزل" و "یاغی" از آثار او است.

در ادامه‌ این مراسم نشان مفاخر فارس توسط سید عبدالواحد موسوی لاری به صدرا ذوالریاستین تقدیم شد و پیام سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به آیین ثبت معنوی جایزه ادبی "ریحانه" توسط بهزاد مریدی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس قرائت شد.

در این آیین، از پوستر، فراخوان و کتاب همایش "ریحانه النبی" توسط استاندار فارس، نمایندگان مجلس، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس مرکز اسلامی فاطمیه و فرماندار شیراز نیز رونمایی شد.

الهه بهرامی