سرویس استان‌های هنرآنلاین: به باور اهالی فرهنگ و هنر فارس، نزدیک به سه سال است که با سر کار آمدن و دست به کار شدن مدیریت وقت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان، تحولات قابل توجه و در خور شانی برای این حوزه پر طرفدار، رقم خورده و قرار است این اتفاقات خوشایند همچنان ادامه داشته باشد.

او که به تعبیر برخی از قلم به دستان حوزه رسانه شیراز آدم خوبه شهر لقب گرفته، دوم مهر ماه امسال بود که به پیشنهاد خودش، نخستین نشست نقد عملکرد خود را ترتیب داد و در دیداری صمیمی با اصحاب رسانه، فرهنگ ، ادب و هنر فارس به گفتگو نشست.

بهزاد مریدی به مشارکت صاحب نظران و اربابان رجوع اهالی فرهنگ و هنر در بهبود شرایط حاضر در این حوزه معتقد است و اندیشه عالمانه اساتید و فرهیختگان استان را مرتفع‌کننده موانع بر سر راه مشکلات و مسائل و فراهم کننده بستری برای ایده‌های موثر و خلاق، می‌داند.

این مدیر فرهنگی بر این باور است که انتقاد و نقدپذیری رویه دولت تدبیر و امید است و در تمام نشست‌ها و گفتمان‌های خود اهالی رسانه و اصحاب فرهنگ و هنر را به نقد عملکرد خود دعوت می‌کند.

این بار هم نشست نقد و بررسی عملکرد اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با طرح پرسش‌های مدیران مسئول، خبرنگاران و اصحاب رسانه که بیش از ۱ ساعت به طول انجامید، آغاز و با پاسخ‌های مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس به پایان رسید.

این نشست در سالن غزل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، فقط ویژه خبرنگاران و عکاسان خبری بود و در آن به تحلیل و نگاه منتقدانه حوزه عملکردی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس از نیمه شهریور ٩٣ تا نیمه شهریور ٩٥ پرداخته شد.

مریدی در پاسخ به دغدغه‌های هویتی خبرنگاران فارس چنین گفت که در حوزه شناسنامه‌دار کردن خبرنگاران مکاتباتی با فرمانداران شهرستان‌ها انجام شد تا کسانی که متصل به جریان رسانه‌ای هستند وارد کار شوند نه اینکه عده‌ای تحت لوای خبرنگار وارد شده و مطالبی را اشاعه دهند که شایسته این فضا نیست.

وی نقش خانه مطبوعات در پیگیری مطالبات خبرنگاران را بسیار مهم و کلیدی شمرد و گفت: این اتفاق باید در خانه مطبوعات شکل گیرد و قضاوت خانه مطبوعات با اصحاب رسانه خواهد بود، اگر خانه مطبوعات و انجمن صنفی وجود داشته باشد مشکلات بر سر راه این صنف کمتر خواهد شد.

خانه مطبوعات مطالبه‌گر حقوق خبرنگاران باشد

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با اشاره به اینکه تمام تلاش من در سه سال گذشته شکل‌گیری انجمن‌ها و تشکل‌ها بوده، اظهار داشت: انجمن‌ها شکل گرفتند تا هم مطالبه‌گر باشند و هم صدای هم صنفیان خود، اما واقعیت این است که اصحاب رسانه کمتر مطالبه‌گری کردند.

وی اظهار داشت: در نشست‌ها و جلسات چه آن دسته جلسات با مدیران وزارتخانه و چه جلسات با من همه انجمن‌ها حضور داشته و از مشکلات خود می‌گویند به جز خانه مطبوعات و من می‌خواهم که اصحاب رسانه در انتخابات خانه مطبوعات شرکت کرده تا این حوزه گسترش یافته و خبرنگاران نیز مطالبه‌گر شوند.

دکتر مریدی نقش اتحادیه‌ها و انجمن‌ها را مطالبه‌گری عنوان کرد و افزود: این روحیه در اصحاب رسانه ما دیده می‌شود همانطور که ۲۷۰ نفر در خانه مطبوعات عضو شده‌اند و ما در مشارکت در این بخش در کشور پیشگام بوده‌ایم پس می‌توانیم حوزه مطالبه‌گری را فعال کنیم و باید کسانی را انتخاب کنیم که برای مطالبه‌گری تلاش کرده و وقف انجمن باشند.

وی با تاکید بر اینکه روز و ساعتی نیست که در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه‌ای برگزار نشود، اظهار داشت: من نمی‌خواهم بواسطه هر برنامه به اصحاب رسانه زحمت دهم و ترجیح می‌دهم که به جای نشست نقد شوم.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در پاسخ به سئوال خبرنگاران در ارتباط با نشست‌های خبری اندک با اصحاب رسانه گفت: از خرداد سال قبل تا امروز هم معاونت‌ها و هم خود من دو بار در جریان نقد قرار گرفتیم، گزارش عملکرد و آمار این مدت آماده شده و از ۱۲ شهریور ۹۳ تا ۳۱ شهریور ۹۵ با تمام جزئیات در اختیار خبرنگاران قرار می‌گیرد.

حضور چشمگیر اصحاب فرهنگ و هنر در انتخابات انجمن ها

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در پاسخ به سئوال یکی دیگر از خبرنگاران اظهار داشت: برای جمع‌آوری اطلاعات نیاز به تقویت تشکل‌ها داشتم که خداروشکر در تمام بخش‌هایی که ابتدای مدیریتم وعده کردم اتحادیه‌ها و انجمن‌ها شکل گرفت و مدیران این انجمن‌ها هر روز از ۸ صبح تا ۴ عصر مکلف به حضور و رسیدگی به فعالیت‌های هنری  هستند.

وی با اشاره به برگزاری انتخابات انجمن‌های تجسمی، موسیقی و نمایش در شیراز و شهرستان‌ها گفت: در انتخابات انجمن نمایش ۳ هزار نفر به پای صندوق‌های رای آمدند هرچند براساس ضوابط خیلی‌ها نتوانستند رای دهند. انجمن‌های اهل قلم، هنرهای سنتی و پویانمایی نیز روسای خود را شناخته‌اند و تا شهریور و یا بهمن آینده انتخابات آنها نیز برگزار می‌شود.

دکتر مریدی با اشاره به اینکه ۶۰ تا ۷۰ نفر از بزرگان را شناسایی کرده‌ایم تا مراسمی در خور شان آنها برگزار کنیم، گفت: در سالی که گذشت ما برنامه بزرگداشت زیادی گرفتیم اما هنوز هم بزرگان بسیاری هستند که باید از آنها قدردانی شود. ما با افتخار به سراغ بزرگان می‌رویم و قول می‌دهم کارت‌های هویتی تمام انجمن‌ها و اعضای آنها تا پایان خردادماه تقدیم شود.

جزیره‌ای عمل کردن ما باعث نزول فرهنگ شده است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از اظهاراتش علت نزول فرهنگ در جامعه را جزیره‌ای عمل کردن مسئولان دانست و گفت: واقعیت کتمان ناپدیر است که دولت تنها ۱۳ درصد بودجه را به وزارت فرهنگ اختصاص می‌دهد و این بودجه به صورت قطره چکانی به استان‌ها می‌رسد.

وی این مساله را در مورد نیروی انسانی این اداره کل نیز محتمل دانست و افزود: این وزارت خانه بواسطه منابع انسانی هم مظلوم بوده در ۱۵ سال گذشته فقط ۴ نیرو استخدام شده‌اند در حالی که سالی ۷ تا ۸ نفر بازنشسته می‌شوند و من ناچارم نیروها و سمن‌ها را افزایش دهم.

دکتر مریدی تصریح کرد: این اداره کل باید حامی و نظارت کننده بر فعالیت‌های فرهنگی و هنری باشد و بدیهی است که عده‌ای هم از ما دلخور خواهند شد.

وی البته تعاریف از فرهنگ را متفاوت دانست و ادامه داد: اگر بخواهیم مجموعه باورها را فرهنگ بدانیم نمی‌توانیم بگوئیم فرهنگ افول کرده؛ تا زمانی که گفتمان حاکم بر جامعه را پذیرا هستیم سلایق گوناگون را هم مغتنم می‌دانیم.

 احزاب را وارد انتصاباتم نکرده‌ام

او در پاسخ به اظهارات یکی دیگر از خبرنگاران گفت: من عهد کردم که به لحاظ انتصاباتی احزاب را وارد عمل نکنم و چون وارد این احزاب نشده‌ام هیچ یک از معاونت‌های من و روسای ادارات من منتصب به گروهی نیستند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس اظهار داشت: افتخار می‌کنم که هنرمندان من را به عنوان بخشی از هنر پذیرفته‌اند و من بر گفتمان اعتدال تاکید داشته و با تمام قوا این گفتمان را ادامه می‌دهم.

وی با شاره به اینکه ما قصورات‌مان کم نیست گفت: اگر کسانی از من نقد کرده‌اند بر آنها خرده نگرفته و با آنها برخورد نداشته‌ام و به نظر آنها احترام می‌گذارم چون این باور من است.

همایش ریحانه النبی میزبان اسلام شناسان و قرآن پژوهان

دکتر مریدی در مورد فعالیت‌های معاونت قرآن و عترت نیز بیان داشت: معاونت قرآن و عترت با نیرو و امکانات در اداره شیراز راه‌اندازی شد و امسال برنامه‌های حوزه قرآن متمرکز در همایش بزرگ ریحانه النبی بود؛ همچنین مبلغ ۱۷۵ میلیون تومان برای اتحادیه‌های قرآنی تخصیص یافته که بدنبال تعریف سازوکار هستیم تا این مبلغ را به موسسات قرآنی دهیم.

وی با اشاره به همایش بزرگ ریحانه النبی که تماما قرآنی است، گفت: از ۲۳ تا ۲۹ اسفند ماه در شهرستان مهر میزبان اسلام شناسان و قرآن پژوهان سراسر کشور هستیم.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با اشاره به ریاست همایش که برعهده سید عبوالواحد موسوی لاری است و با همت بنیاد فاطمیه در این شهرستان برگزار می‌شود، عنوان کرد: فضای حاکم بر این همایش تماما قرآن و عترت و بدور از سیاست است.

وی اظهار داشت: در این همایش۱۴ نابغه قرآنی از ایران و چند کشور دیگر تجلیل خواهند شد و نشان سفرای قرآنی به آنها تعلق می‌گیرد، همچنین دانشمندان و قرآن پژوهان و قرآن شناسان و نیز ۳ وزیر علوم، آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون رئیس جمهور نیز در این همایش حاضر خواهند بود.

دکتر مریدی ادامه داد: در روز دوم جایزه ادبی ریحانه که ثبت شده است به برندگان تعلق می‌گیرد از میان ۱۳۱۲ اثر که توسط  ۴۳۰ نفر به دبیرخانه همایش ارسال شده است شامل ۱۴۰ داستانک و داستان کوتاه و ۱۵۷ مقاله است. همچنین کارگاه های شعر و داستان و ... و نمایشگاه آثار سنتی و جشن های مردمی از دیگر برنامه های همایش فوق است.

اردیبهشت ماه 8 سالن سینمایی افتتاح می شود

وی با اشاره به درامدزایی سینماهای شیراز عنوان داشت: در بحث سینما سازی رقابت خوبی ایجاد شده است سالن های مهر و غزل راه اندازی و سینما فرهنگ باکمک ۸۰ میلیون تومانی اداره کل و پردیس گلستان با کمک ۳۰۰ میلیون تومانی این اداره کل راه اندازی و اردیبهشت ماه در مرکز خلیج فارس با کمک دوستان این بخش ۷ سالن سینمایی را افتتاح خواهیم کرد.

دکتر مریدی با اشاره به اینکه سینما سعدی در ۶ ماه ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان و پردیس گلستان۷۰۰تا۸۰۰ میلیون تومان فروش داشته است، گفت:دولت بنا نیست سینما سازی کند دولت  از بخش خصوصی حمایت می کند .

وی ادامه داد: ۸شهرستان اباده، اقلید، نی ریز، فسا و مردشت و... سالن های سینمایی شان تجهیز شد و ۸ دستگاه سینمای سیار نیز برای ۱۶ شهرستان خریداری که در مرحله نخست در شهرهای خرامه سروستان و شیراز اغاز و در سایر شهرستان ها نیز همزمان راه انداری خواهد شد.

دکتر مریدی زبان هنر را گوشواره هنر خواند و گفت: زمانی که  اسیب های مختلف بروز می کند مساله فرهنگ مطرح می شود اما سهم فرهنگ وزارت فرهنگ از اعتبارات  این بخش صفر است  .

وی با تاکید بر اینکه ما از انجمن حافظ سلب اختیار نکردیم و امسال جشن حافظ در کنار شعرخوانی و حافظ خوانی بیان موسیقیایی اشعار حافظ را داشت،اظهار کرد: علاوه بر همایش بزرگ ،حضور خوشنویسان و اساتید در این روز قابل توجه بود که با بودجه اندک رقم خورد.

پیشرفت 29 درصدی تالار مهر

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با اشاره به پیشرفت ۲۹ درصدی پروژه تالار مهر گفت: این پروژه به منابع مالی احتیاج دارد و اخیرا نیز ۷ میلیارد تومان به آن تزریق شد اگرچه روند ساخت کند است و تلاش داریم سرعت گیرد.

دکتر مریدی تجاری سازی فرهنگ را مرتبط با شکل گیری گفتمان آن در جامعه دانست.

وی از راه اندازی ارت اکسپو بزرگی در سال 96 خبر داد و گفت: انجمن تجسمی شیراز و استان تلاش دارد با سامان دهی نگارخانه ها این آرت اکسپو که پیشتر تجربه شده را از سر گیرد.

دکتر مریدی اظهار داشت:بزودی تالارهای لایق و باباملک افتتاح خواهد شد و در این بخش ها از ظرفیت بخش خصوصی نیز کمک میگیریم همینطور که از ظرفیت خیرین کمگ گرفتیم.

وی عنوان داشت: در ادامه کارگاه های آموزشی سال جاری ، دوره های آموزش پیشرفته خبرنگاری  نیز از سال آینده آغاز می شود و جشنواره مطبوعات نیز شهریور ماه برگزار خواهد شد.

به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس به شرط مشخص شدن متولی جشنواره عکس خبری ، این مهم برگزار می شود و همچنان تلاش داریم تا اعزام اصحاب رسانه را همراه با تیم های فرهنگی به سایر کشورها داشته باشیم.

پیش از این حوزه های فرهنگی، مطبوعاتی، سینمایی، هنری و دیگر بخش های مربوط به معاونین اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز در نشست های جداگانه ای مورد بحث و بررسی قرار گرفتند و پاسخگوی اصحاب رسانه و اهالی فرهنگ و هنر بودند.

الهه بهرامی