به گزارش هنرآنلاین، به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی استان مرکزی؛ سید محمدحسینی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: در محوطه سرچشمه محلات، سامانه آبرسانی قدیمی کشف شده است و  بر اساس مستندات در محل سرچشمه چهار طاقی به عنوان خانه میراب یا خانه سرجه وجود داشته که خراب شده اما بقایای آن و کتیبه ساخت آن به دست آمد.

رییس گروه حفظ و احیاء بنا و محوطه های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: بر اساس مستندات کشف شده سیستم آبرسانی از این چهار طاقی شروع می‌شده و در قالب تنبوشه (لوله آب سنتی که گنگ نیز گفته می‌شود) به حریم شهر محلات می‌رسیده و آب آشامیدنی مردم را تامین می‌کرده است.

شراهی اظهار کرد: این چهار طاقی از بین رفته و تخریب شده و سنگ نوشته‌ای از آن در ابعاد 50 در 70 سانتیمتر کشف شده است.

شراهی با  بیان اینکه در بررسی‌های اولیه قدمت این آثار مربوط به اواسط دوره قاجاریه تخمین زده شده است، گفت: به دنبال کشف این آثار در سرچشمه محلات، طرح ساماندهی محوطه سرچشمه متوقف شد تا بقایای معماری چهار طاقی و سیستم آبرسانی قدیمی حفظ شود.

شراهی ادامه داد: برای حفظ و صیانت از این آثار قرار است اداره کل میراث فرهنگی با حضور باستانشناسان موضوع را پیگیری کرده و در راستای حفظ سیستم و آماده‌سازی آن به منظور نمایش عمومی با همکاری شهرداری اقدام کند.

ستون‌های خورهه، آتشکده آتشکوه، بند باستانی نیم‌ور قلعه جمشیدی سنگ‌نوشته‌های تاریخی، قلعه آقاخان و یخچال نیم‌ور در کنار امامزادگان اسماعیل، عبدالله، محمد، فضل و یحیی، امامزاده موسی(ع)، مسجد جامع محلات و نیم‌ور از مهمترین اماکن تاریخی محلات است.

محلات در منطقه جنوبی استان مرکزی و در 105 کیلومتری اراک واقع شده است.

این شهر قطب گل و گیاه زینتی، سنگ نمای ساختمانی، ماهی زینتی و تریکو بافی است.