سرویس استان‌های هنرآنلاین: مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در نشست خبری نخستین جشنواره روستاها و عشایر کتابخوان استان فارس، گفت: با توجه به اینکه جشنواره یادشده در فارس سبقه‌ای نداشته و برای اولین بار است که اتفاق می‌افتد به همین خاطر به دفتر امور روستایی و شوارهای استانداری ارتباط یافته زیرا حضور شوراها و دهیاری‌ها در این جشنواره از اهمیت برخوردار است.

صابر سهرابی با بیان اینکه جشنواره فوق چند سالی است که در حوزه معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شده، افزود: بر اساس جایگاه و اهمیتی که برای کتابخوانی و رونق آن در دست اقدام معاونت فرهنگی ارشاد قرار دارد جشنواره‌های متعددی راه‌اندازی شده است از جمله جشنواره روستای دوستدار کتاب و پایتخت کتاب و در سال جاری استان فارس جشنواره روستاها را برگزار می‌کند که چند هدف را دنبال خواهد کرد.

وی یکی از اهداف جشنواره مذکور را پرداختن و فراهم آوردن پایتختی کتاب اعلام کرد و گفت: فعالیت در روستاهایی که ابتکار در این حوزه دارند دیده و حمایت خواهد شد و از طرفی فعالیت‌های فرهنگی و هنری که در روستا در کنار این جشنواره قرار می‌گیرد نیز معرفی می‌شوند.

سهرابی با بیان اینکه مشارکت مردمی باعث آن خواهد شد که همه در ترویج کتاب و کتاب‌خوانی دست به دست هم دهند، یادآور شد: توجه ویژه به نهاد روستا و توزیع عدالت فرهنگی حتی در روستاها و چادر عشایر از اهداف این جشنواره است.

راه‌اندازی دبیرخانه دائمی جشنواره روستاها و عشایر کتابخوان فارس

وی هدف دیگر جشنواره روستاها و عشایر کتابخوان را پر کردن اوقات فراغت کسانی دانست که در روستا علاقه‌مند به مطالعه هستند، به همین خاطر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس دبیرخانه دائمی جشنواره راه‌اندازی کرد که بتوانیم این جشنواره را مستمر داشته باشیم و هرسال آن را بهتر از پیش برگزار کنیم.

وی افزود: در این ارتباط، تفاهم‌نامه‌ای بین دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس، اداره کل فرهنگ ارشاد اسلامی و نهاد کتابخانه‌های عمومی برای هرچه باشکوه‌تر این جشنواره به امضا می‌رسد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با اعلام اینکه در روستاها و بخش‌ها دهیاران، شوراها، بخش‌دارها و فعالان فرهنگی مساجد با این جشنواره همکاری می‌کنند، افزود: امسال این جشنواره با انتشار فراخوان از امروز کلید زده می‌شود و به دست دهیاران این فراخوان خواهد رسید.

سهرابی با اعلام اینکه فراخوان این جشنواره روی پایگاه اینترنتی مرتبط از روز دوشنبه ٢٢ مردادجاری بارگذاری شد عنوان کرد: این فراخوان به دست تمام مخاطبان از جمله دهیاران خواهد رسید و ما دوره‌های آموزشی برای دهیاران با همکاری دفتر تدارک دیدیم تا آنان توجیه شوند که جشنواره چیست.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، افزود: با این برنامه‌ها و سایر کارها در حوزه کتاب و کتابخوانی می‌توانیم بیش از گذشته به پایتختی کتاب توسط شیراز نزدیک شویم.

وی اعلام کرد: آیین پایانی و تقدیر از برگزیدگان نخستین جشنواره روستاها و عشایر کتابخوان استان فارس بهمن ماه امسال در شیراز برگزار می‌شود.

دهیاری‌های ٢١٠٠ روستا ظرفیت‌هایی برای کتابخوانی است

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس هم در این نشست گفت: افزون بر ٢١٠٠ روستای فارس دارای دهیاری هستند که دارای ظرفیت‌هایی برای کتابخوانی است.

کمال پاک فطرت با اعلام اینکه فارس دارای ٤ هزار روستاست، افزود: در برگزاری این جشنواره با توجه به رسالتی که در روستاها داریم در کنار اعضای شورای سیاستگذاری آن هستیم.

وی ادامه داد: از بدو حضور در این دفتر در کنار موضوع عمرانی و بهسازی روستاها نگاه ویژه ای به توسعه فرهنگی روستاها دارم و برای این بخش تمام توان تلاش دهیاری ها را به کار خواهیم گرفت.

پاک فطرت با بیان اینکه استان فارس در کشور صاحب رتبه و اعتبار به لحاظ کتابخوانی است، تصریح کرد: نه تنها این جایگاه را حفظ خواهیم کرد بلکه آنرا رشد خواهیم داد.

وی درباره سرانه اعتبارات روستاها در بخش فرهنگی گفت: بر اساس اعتباراتی که سالیانه از مرکز دریافت می کنند ٣ درصد از بودجه در راستای کار فرهنگی تعلق می گیرد اما در برخی از روستاها این بودجه تعلق نگرفته است، بنابر این، اولویت ما هم گسترش کتابخانه های عمومی است.

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس افزود: سال گذشته حدود ١٨٠ میلیارد تومان واریزی به ٢١٠٠ دهیاری داشتیم که ٣ درصد از ٤٠ میلیارد به بودجه فرهنگی اختصاص یافت؛ روستاهای فارس رتبه بندی دارند و بر اساس جمعیت این بودجه تعیین می شود.

کتابخوانی در روستاها نسبت به شهرها بیشتر است

این در حالیست که مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس هم در این نشست گفت: میزان کتابخوانی در روستاها نسبت به شهرها بیشتر است و برخی روستاها اهداف افق ١٤٠٤ را پشت سرگذاشتند.

روح الله منوچهری، اعلام کرد: هسته اولیه اولین جشنواره روستاها و عشایر کتابخوان فارس که امسال برگزار می شود از سال ٩٥ زده شد؛ شروع این جشنواره ها در دوران دولت کنونی از سال ٩٣ شروع شد و از سال ٩٤ که فارس به این موضوع ورود کرد روستای لایزنگان داراب انتخاب شد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس در ادامه با توجه به حضور موفق روستاها در جشنواره روستای دوستدار کتاب، افزود: سال سومی که ما شرکت کردیم و سال چهارم این جشنواره بود روستای امامزاده بزم بوانات توانست به عنوان روستای دوستدار کتاب را کسب کرد.

به گفته منوچهری، امسال روستاهایی داشتیم که در جمع ٢٠ روستا بودند که می توانستند کسب این عنوان کنند.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس تصریح کرد: امیدواریم این جشنواره سببی شود تا سهم خود را در کشور بالا ببریم و روستاها و شهرهای بیشتری قابلیت خود را در سطح کشور معرفی کنند.

منوچهری یادآور شد: فعالیت هایی که در حوزه کتابخانه ها انجام می دهیم که در حوزه کتابخوانی این کار در راستای همین کار است.

وی با این وجود اعلام کرد: روستاهای فارس به خاطر وسعتی که این استان دارد نیازمند تاسیس کتابخانه هستند و از این حیث رتبه خوبی در کشور داریم.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس با اعلام اینکه در فارس ٥٠ روستا دارای کتابخانه عمومی هستند افزود: بدین خاطر دارای بیشترین کتابخانه از این حیث در کشور هستیم.

وی از اجرای طرح کتاب رسان سیار در فارس با همکاری آموزش و پرورش خبر داد که به واسطه آن کتاب به دست دانش آموزان عشایر می رسد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس افزود: می توانیم این موضوع را تسری دهیم تا دسترسی به کتاب برای مناطق دور افتاده تسهیل شود.

منوچهری یادآور شد: میزان کتابخوانی در روستاها نسبت به شهرها بیشتر است و از افق ١٤٠٤ برخی روستاها عبور کردند و دارای رتبه خوبی هستند.

کارگاه‌های توجیهی این جشنواره تقریبا نزدیک ٥٠٠ دهیار را در بر گرفت

دبیر نخستین جشنواره روستاها و عشایر کتابخوان استان فارس هم در این نشست هدف اصلی این جشنواره را ترویج کتاب و کتابخوانی و کمک به رشد سرانه مطالعه در روستاها عنوان کرد و گفت: ستادهای شهرستانی تشکیل شده و کارگاه های توجیهی این جشنواره تقریبا نزدیک ٥٠٠ دهیار را در بر گرفت.

جمشید رضایی با بیان اینکه شاخصه های داوری تعریف شده است که فعالیت هایی که با رویکرد ترویجی باشد از امتیاز برخوردار است، افزود: برای دهیاران نزدیک ٦٠ روستای هدف و برگزیده که معیارهای کتابخوانی دارند و دارای جمعیت قابل توجهی کارگاه آموزشی ویژه ای در نظر گرفته شد.

وی در خصوص تجربه روستای فهلیان هم گفت: در این روستا توسط بچه های بسیج روستا تب کتابخوانی رشد کرد و نمایشگاه کتاب گذاشته شد؛ کتاب به صورت امانت توسط ناشران در اختیار بسیج گذاشتند و با حداقل امکانات نمایشگاه برگزار شد و این اتفاق ساده منجر به این شد که این طرح گسترش یابد و منجر به این شد که بخش مهمی از کتاب های کتابخانه فهلیان در اختیار این طرح قرار گیرد.

این در حالیست که به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، سه شنبه ٢٣ مردادماه جاری دستیار ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل دفتر مطالعات نشست هایی با هدف تسهیل مقدمات پایتختی کتاب و راه اندازی گذرهای فرهنگ و هنر در شیراز حضور می یابند.

سهرابی یادآور شد: در خصوص گذر حافظیه با توجه به تعاملات انجام شده امیدواریم بازگشایی و رونق بگیرد اما آنچه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نظر دارد گذر فرهنگ و هنر می تواند نیمه دائم باشد و هنرمندان به صورت دوره ای در این گذرها حضور یابند.

در پایان این نشست خبری، تفاهم نامه همکاری سه جانبه توسط اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره روستاها و عشایر کتابخوان فارس میان مدیران کل این سه نهاد امضا شد.

گفتنی است: آیین پایانی و معرفی برگزیدگان نخستین جشنواره روستاها و عشایر کتابخوان استان فارس بهمن سال جاری برگزار می شود.

الهه بهرامی