سرویس استانهای هنرآنلاین: اگر اهل موسیقی باشید یا حداقل اخبار این حوزه را پیگیری کنید، نام حسین بهروزینیا به عنوان فردی که احیاگر شیوه نوازندگی ایرانی ساز بربط بوده به گوشتان خورده است. موسیقیدان، نوازنده و آهنگسازی که خرداد سال گذشته کنسرتش در شیراز لغو شد و زمینه گلایهمندی او را فراهم آورد.
این نوازنده برجسته مدتی را در شیراز سپری کرد و کنسرتی که براساس اظهارات او در ادامه تور کنسرتهای استانیاش به شیراز رسیده بود را با حضور نوازندگان بومی این شهر برای علاقهمندان در پایان هفته آخر فروردین به اجرا درآورد.
بهروزینیا در گفت و گو با خبرنگار هنرآنلاین در شیراز، با اشاره به این که پس از ماجرای لغو کنسرتش، چهارمین حضور خود در شیراز را تجربه کرد، اظهارداشت: وقوع چنین مسایلی باعث نمیشود تا ارتباط خود را با هنرمندان شهرهای مختلف قطع کنم و این بار هم که برای اجرای کنسرت به شیراز آمدهام همکاری و همراهی نوازندگان بومی این شهر را با خود دارم.
وی با بیان این که پیش از اجرای برنامه در شیراز، کنسرتهایی را در شهرهای سنندج و کرمانشاه با حضور نوازندگان بومی این شهرها برگزار کرده ابراز داشت: یکی از برنامههای مهمی که در دستور کار من است حضور در شهرهای غیر از پایتخت و استفاده از توانمندیها و ظرفیتهای هنرمندان بومی مناطق مختلف در راستای معرفی فرهنگ و هنر آن مناطق است، در عین حال تلاش میکنیم نسبت به معرفی هرچه بیشتر ساز بربط به عنوان یک ساز کهن ایرانی گامهای مؤثرتری را برداریم.
این نوازنده و آهنگساز برجسته به برگزاری کنسرت در شیراز نیز اشاره و خاطرنشان کرد: در این برنامه اجرای قطعاتی در دستگاه نوا و چند آهنگ محلی شیرازی و کردی را اجرا کردیم؛ همچنین از آن جا که یکی از بربطنوازان سنندج (حمید حاصلی) نیز ما را در این برنامه همراهی کرد، شاهد اجرای قطعات کردی نیز بودیم.
وی از اجرای بداههنوازی به عنوان یکی از بخشهای جذاب این کنسرت یاد کرد و گفت: بداههنوازی این کنسرت توسط خودم و آقایان حاصلی و احمدی انجام شد.
بهروزینیا در بخش دیگری از سخنان خود خواستار همکاری مسئولان و متولیان فرهنگی استان فارس برای راهاندازی فستیوال بربطنوازی در شهر شیراز شد و بیان داشت: یکی از طرحها و برنامههایی که با جدیت به دنبال عملیاتی کردن آن هستم ایجاد و راهاندازی فستیوال بربطنوازی در شهر شیراز است.
وی با بیان این که چنین برنامهای برای نخستین بار در کشور مطرح و پیگیری میشود، ابراز داشت: تلاش ما بر این محور استوار است که هرساله بتوانیم اساتید و نوازندگان برجسته بربط و عود ایران را در شیراز جمع کنیم تا علاوه بر برپایی یک رویداد هنری بزرگ، یک برند هنری نیز برای این شهر ایجاد شود.
این احیاگر شیوه نوازندگی ایرانی ساز بربط با اشاره به این که چنین برنامههایی در بیشتر کشورهای عربی هر ساله به اجرا درمیآید، گفت: چه خوب است که این کار در ایران هم انجام شود و ساز بربط به عنوان یک ساز کهن ایرانی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
بهروزینیا در ادامه سخنانش به تفاوتهای ساز بربط با عود نیز اشاره و خاطرنشان کرد: عود در واقع همان ساز بربط ایرانیها بوده که به کشورهای عربی راه یافته و تغییر نام داده و در کشور ما مورد استفاده قرار میگیرد، اما تفاوت عمده بربط ایرانی با عود در این است که بربط قدیم ایران دارای کاسهای کوچکتر و دستهای بلندتر نسبت به عود است.
گفتنی است حسین بهروزی نیا، متولد سال ۱۳۴۱ تهران است و به عنوان آهنگساز، ردیفدان و نوازنده برجسته بربط شناخته میشود. او همواره در جهت آموزش بربط و تربیت هنرجویان همت گمارده و با گروهها و ارکسترهای برجسته ایرانی مانند ارکستر مضرابی ایران، گروه عارف و گروه مولانا همکاری داشته و از سال ۱۹۹۲ به عنوان نوازنده بربط با گروه دستان همکاری مستمر داشته است. در طی این سالها با تعدادی از خوانندگان برجسته از جمله محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، علیرضا افتخاری، همایون شجریان و سالار عقیلی همکاری کرده است. بهروزینیا بربط را به شیوه ایرانی مینوازد که این وجه تمایز او با عودنوازان عرب یا ایرانی است که به شیوه عربها عود مینوازند.
کنسرت موسیقی او با همکاری هنرمندانی همچون علیرضا نصیریفرد، مجتبی احمدی، حمید حاصلی و کریم ابراهیمی روز جمعه سی و یکم فروردین ماه جاری در مجموعه هنر شهر آفتاب برگزار شد.
الهه بهرامی