به گزارش هنرآنلاین به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی پنجشنبه 10 اسفندماه در همایش بزرگداشت علامه خفری در دانشگاه جهرم فارس گفت: نکوداشت بزرگانی که امروز به نام یکی از آن ها جمع شده ایم می تواند با نگاه های مختلف دیده شود، یک نگاه این است که ما از شخصیتی که عمر خود را برای اندیشه، حکمت و فرزانگی گذرانده است تعظیم شعائر می کنیم و عالم دینی و متفکر اندیشه خود یکی از شعائر اسلامی است.
وی ادامه داد: نگاه دومی که می توان به این مفاخر داشت این است که این نوع گرامیداشت ها، همایش و تجمع ها فرصتی را فراهم می کند تا گسست نسلی و هویتی خود را کمتر کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نسلی که ریشه های خود را کمتر می شناسد در معرض تندبادها و طوفان ها قرار دارد و در معرض این است که در زمین خود خانه نسازد و در زمین دیگران بنا بسازد اما نسلی که ریشه و گذشته خود را بشناسد و باور کند، در زمین خود می کارد و درو می کند.
صالحی افزود: بنابراین وقتی بزرگانی از جمله علامه خفری را مورد تجلیل قرار می دهیم نسل جوان می فهمد این سرزمین چه گذشته ای داشته است، شخصیتی که در حوزه های گوناگون نام آور بوده است.
وی بیان کرد: با برگزاری همایش و بزرگداشت ها فرصت بازخوانی اندیشه ها را پیدا می کنیم که برای امروز و فردا نیز مفید است، صرفا تاریخ نیستند بلکه می توانند امروز، حال و فردای ما را بسازند.
وی ادامه داد: کسانی مانند علامه خفری از کسانی هستند که می توانند سوژه این نگاه باشند که چگونه می توانیم نقبی به گذشته برای ساختن حال و آینده بزنیم نه صرفا با این نگاه که گذشته ما پرافتخار است که هست بلکه با این نگاه که چگونه می توان گذشته پرافتخار را به فردای پرافتخار وصل کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: به نظر می آید شخصیت هایی از جمله علامه خفری با توجه به حوزه هایی که به آن پرداخته و نیز حضور در آن دوره تاریخی خاص به ما برای این بازخوانی کمک می کنند.
صالحی در ادامه به تمدن اسلامی و نسبت آن با عقلانیت و دوره های مختلف آن اشاره کرد و افزود: نقش علامه خفری در عقلانیت توحیدی خیلی قابل توجه بوده است.
وی ادامه داد: اگر اسلام، اسلام عقلانیت است و دیانت ما دیانت عقلانیت است این عقلانیت از مسیر عقلانیت ترجمانی به سمت یک عقلانیت توحیدی حرکت می کند و نزدیک تر می شود که جانمایه تمدن سازی اسلامی شکل می گیرد و ما چگونه می توانیم به عقلانیت توحیدی برسیم که هم جهان، هم معرفت و هم انسان و عناصر آن را واحد و متحد ببینیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آنچه انقلاب اسلامی آفرید و امام راحل آن را ادامه داد ایجاد یک مقطع جدید در عقلانیت بود و آن عقلانیت توحیدی نظری و عملی است.
صالحی بیان کرد: عقلانیت توحیدی تا قبل از انقلاب اسلامی بیشتر در فضای معرفت و انسان بود اما امام راحل معارفی که از اندیشه های جهرمی ها، خفری ها و ملاصدراها برگرفت را به بطن جامعه و مسیر زندگی اجتماعی کشاند و این معارف آن بود که زندگی اجتماعی و سیاست را هم باید موحدانه کرد.
وی ادامه داد: امام راحل عقلانیت توحیدی را از حکمت نظری به سمت حکمت عملی سوق داد و برای آن نظریه سازی کرد و در مقام عمل به شروع این اتفاق پرداخت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اسلام دین عقلانیت است اما اسلام دوره های عقلانیت ضدجاهلیت، عقلانیت توحیدی و تکثرگرا، عقلانیت توحیدی نظری و عقلانیت توحیدی نظری و عملی را گذارنده است.
بزرگداشت علامه خفری موسوم به فاضل خفری در روز نخست در بخش خفر شهرستان جهرم با حضور اندیشمندان برگزار شد و در دومین روز آن استاندار فارس و جمعی دیگر از اندیشمندان حضور دارند.
علامه شمس الدین محمد خفری فیلسوف ایرانی قرن نهم هجری است.