به گزارش هنرآنلاین، به نقل از ستاد خبری پیش کنگره سراسری "باریشماز"، مراسم بزرگداشت و تبیین اندیشه های استاد حیدر عباسی(پیش کنگره سراسری "باریشماز") در تالار شهید بهشتی شهر مراغه برگزار شد.
جلیل اسلامی معاون مدیرکل و رئیس اداره آموزش و پرورش مراغه در این مراسم گفت: "باریشماز" نه گفتن به منیت ها، زور و جبر و ... است و هر انسان آزاده ای نباید با این موارد آشتی کند.
وی افزود: آهن ربای وجودی استاد عباسی در این است که این جمعیت حاضر را امروز در سالن جمع کرده و هر کسی به اندازه آهنِ وجودی خود جذب این استاد برجسته می شود. ما از ایشان بت نمی سازیم. اما حیدر عباسی به راحتی و سرعت به این درجه نرسیده است. اگر نگاهی به آثارشان شود، بیشترین آن ها مربوط به دوران بازنشستگیشان است. هر جامعه ای که هنر و ادبیات خود را فراموش کند، آن جامعه مرده است. امیدواریم این مسیر برای نسل های بعدی نیز ادامه دار باشد.
وی از نمایش عکس های کنگره به تمامی شهروندان مراغه خبر داد و گفت: آشنا شدن با استاد عباسی که چهره ای ماندگار در تاریخ هستند، مهم است. نمایشگاه عکسی مرتبط با کنگره برای همه نمایش داده خواهد شد.
عارفان شیعه به ستون اخلاق تکیه داده اند
در ادامه شهرام اورنگ با تبیین اندیشه حیدر عباسی، بیان کرد: سخت است در این فرصت کم بخواهم درباره استاد عباسی صحبت کنم. استاد در زمینه شعر نو شاعری پیشرو و صاحب مکتب هستند و با ظلم و زور و... آشتی نمی کنند. اندیشه آنها از قرآن و نهج البلاغه برگرفته شده و همچون عارفان شیعه به ستون اخلاق تکیه داده اند.
وی افزود: ایشان از سال ۷۰ تا کنون آثار زیادی را به نگارش درآورده اند که با دیدن دردهای مردم نه تنها دستشان را گرفته بلکه آثاری را در این باره نوشته اند. برای ایشان روزهای خوب و سلامتی را آرزو می کنم.
شعرخوانی استاد کریمی در توصیف حیدر عباسی متخلص به باریشماز بخش بعدی این کنگره بود. محمدرضا مقدسی نیز بخش بعدی شعرخوانی درباره استاد حیدر عباسی را برعهده داشت.
همچنین کلیپی از پیام استاد حیدر عباسی معلمِ هنرمند و پیشکسوت مراغه ای به همایش، در سالن نمایش داده شد. وی در این گفت و گو از همه نهادها و مسئولان آموزش و پرورش و دست اندرکاران برگزاری این کنگره تقدیر کرد و گفت: کاش می توانستم جلوی در می ایستادم و میزبان همه مهمانانی می شدم که در کنگره شرکت می کنند. اما متاسفانه بیمار هستم و این امکان برایم فراهم نیست.
علی جلیلی نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم عنوان کرد: متاسفانه امروزه امر پژوهش بیشتر به علوم پایه منحصر شده است. در حالی که تنها علمی که می تواند نشان دهد آیا این پژوهش ها با فطرت و سرشت آدمی مانوس است یا نه، علوم انسانی است.
وی با اشاره به انس و الفت انسان در همه مراحل زندگیاش با علوم انسانی از جمله شعر، فلسفه و عرفان ادامه داد: هر فردی از زمان تولد با لالایی مادرش همراه می شود و در لحظه مرگ نیز باز هم او با شعر مانوس است. از این رو زندگی ما در همه مراحل با شعر، فلسفه و عرفان گره خورده است.
جلیلی درباره ویژگی های اخلاقی استاد حیدر عباسی، بیان کرد: استاد حیدر عباسی از نظر اخلاقی بسیار متواضع هستند. از لذت های درونی بهره می برند و درگیر لذت های درونی نیستند. چنانچه شخصیت های راستین همیشه توانمند هستند و شخصیت های دروغین ناتوان.
باریشماز تندیسی از زیبایی های انسانی، عرفانی و اخلاقی دارد
عاشور اکرمی معاون آموزش متوسطه استان آذربایجان شرقی نیز در این مراسم گفت: شناخت من از استاد حیدر عباسی به سال های ۷۹ تا ۸۷ که در مراغه بودم، باز می گردد. استاد حیدر عباسی یقینا یکی از مفاخر نه تنها آذربایجان شرقی، که ایران و حتی با شناختی که از ایشان دارم، از مفاخر برجسته در میان کشورهای همسایه هستند و نام و یادشان جاوید است.
وی افزود: ایشان محبوب عموم مردم ایران هستند. عزت نفس و مناعت طبعشان زبانزد است و شاید بزرگترین ویژگیشان این است که تندیسی از زیبایی های انسانی، عرفانی و اخلاقی در وجودشان نهفته است.
محرم پری زاد و ودود دوستی نیز در بخش بعدی مراسم اشعاری را درباره استاد حیدر عباسی برای حاضران خواندند.
اجرای چند قطعه موسیقی مثنوی خوانی، به زبان ترکی از اشعار ترجمه شده توسط استاد حیدر عباسی از مثنوی اشعار خود ایشان توسط گروه موسیقی ترنج بخش بعدی این مراسم بود.
در ادامه دکتر ابراهیم اقبالی درباره باریشماز گفت: استاد باریشماز بعد از درگذشت پسرشان فرمودند من فرزندان زیادی دارم و همه شما مثل آرش من هستید. چنین توکلی را در کمتر افرادی سراغ داریم. صحبت کردن درباره ایشان بسیار سخت است. در زمینه ادب مترجم، نویسنده و شاعر به نامی هستند که اگر کتاب هایشان به زبان فرانسه ترجمه شود، حتما جایزه نوبل را دریافت خواهد کرد. باید آثار ایشان را به زبان های دیگر ترجمه کنیم.
وی افزود: در حوزه ترجمه وقتی استاد حیدر عباسی به ترجمه مثنوی معنوی دست می زنند، با آن سابقه و ترجمه هایی قوی که از این کتاب صورت گرفته است، می توان به توانمندی های ایشان پی برد.
اقبالی همچنین به مصداق هایی از ترجمه مثنوی معنوی به زبان ترکی توسط باریشماز اشاره کرد: ضرورت دارد که بعد از برگزاری این کنگره که به نوعی حرکت تهییجی محسوب می شود، به فکر تثبیت اندیشه استاد باریشماز باشیم.
کاوه عباسی فرزند حیدر عباسی نیز با تقدیر از برگزاری آیین تجلیل از باریشمار گفت: میکل آنژ مجسمه ساز معروف معتقد بود که در یک قطعه سنگ فرشته ای دیده می شود که با حذف زواید آن می توان آن را آزاد کرد. یکی از تعبیرهای باریشماز هم از زندگی، این است که آزادگی روحی و اجتماعی را در از بین بردن اضافه ها و بیهودگی های زندگی می داند.
شعرخوانی اسراء اقبالی و اجرای گروه سرود مدرسه استثنایی به نام "گروه طنین سکوت" شعر "آرزو" یکی از اشعار استاد عباسی از بخش های پایانی این مراسم بود.
محمد مشتری نیز در پایان درباره استاد حیدر عباسی بیان کرد: زمانی که کسی حکاکی نمی دانست، استاد حیدر عباسی بر روی یک سینی زیارت عاشورا را حکاکی کرد. اساسا عباسی در طول عمر هر آنچه دید را در هنرش بروز داد. عباسی هم جلال هم جمال و هم کمال دارد. زیرا هنرمند است و هنرمند زیباست.
وی ادامه داد: این متفکر کبیر همانند سلف خود دارای سلوک نامه ایست که خود آن را خلق کرده است چون هنرمند است و هنرمند همانند مادر خالق ثانی بر روی زمین است.
عارف ساسانی نیز در پایان مراسم به شعرخوانی پرداخت. مستندی 15دقیقه از زندگی و آثار استاد عباسی توسط سیامک جاوید در سالن به نمایش درآمد.
همچنین از خانواده استاد باریشماز تجلیل و قدردانی شد و آثار خلق شده توسط هنرمندان همزمان با برگزاری همایش توسط بهروز مظاهری، طه کفیل افشار و امیر دانش به خانواده استاد تقدیم شد.