گروه موسیقی هنرآنلاین- نواهای حماسی شاید یکی از خاطره برانگیزترین نواهایی است که هنوز هم میتواند روح آدمی را برای دمی فارغ از جهان کند.برای ما که روزهای انقلاب را در سیو اندی سال پیش تجربه نکردهایم هم هنوز نواهای حماسی اول انقلاب رنگ و بوی زندهای دارد، حتما برای آنها که در انقلاب حضور داشتهاند و تمام این نواها را در روزهایی شنیدهاند که کوچهها و خیابانهای شهر، پر از نواهای زنده آزادی بود، جذابتر است و آنها را دوباره به یاد روزهای انقلاب میاندازد.
برای ما نسل بعد از انقلاب، آهنگهای حماسی با خاطرات پدرها و مادرهایمان آغشته است، با یادبود آدمهایی دور و نزدیک که در روزهای انقلاب از دست داده بودیم، با امید به حیات دوباره و با حرکتی که همیشه در ماه بهمن در مدرسه با خواندن سرودهای حماسی سر صف مدرسه اجرا میکردیم و ملودیهای حماسی را داد میزدیم. فقط آن وقتها بود که ناظم سر نمیرسید گوشت را بپیچاند که چقدر داد میزنی بچه! به جای این کارها درست را بخوان. در آن روزها حق داشتیم در کلاس مدرسه به جای درس خواندن، سرود تمرین کنیم و از ته دل فریاد بزنیم؛ "هوا دلپذیر شد گل از خاک بردمید... پرستو به بازگشت زد نغمه امید، ای مجاهد ای مظهر شرف... ای گذشته زجان در ره هدف، بوی گل و سوسن و یاسمن آمد، ای ایران ای مرز پر گهر و.... ایران ای سرای امید.
آهنگهای انقلابی در روزهای انقلاب ایران به محض بیرون آمدن بر زبان مردم جاری میشد و همین مردمی بودنش سبب ماندگاریاش تا زمان ما شده است. اینکه ملودیای در دهانها بچرخد و مردم کوچه و بازار را با خود همراه کند نشان از موفقیت آن ملودی دارد.
این سرودهای حماسی هر کدام پیشینهای دارند و شاعرانی چون هوشنگ ابتهاج، ملکالشعرای بهار و عارف قزوینی و شعرای دیگر است که گاه با آهنگسازیهای حرفهای توسط گروههای موسیقی حرفهای مثل گروه چاووش که از آهنگسازان گروه عارف و شیدا تشکیل شده بود، آلبومی مثل "سپیده" را با صدای محمدرضا شجریان خلق کردند و گاه ملودی مثل "هوا دلپذیر شد،گل از خاک بردمید" با گروه چهارنفره کُر و تنها یک ساز کوبهای اجرا شده است یا آهنگ حماسی "ایران، ایران، ایران" که با خوانندگی رضا رویگری و همراهی سنج و طبل منتشر شده است.
همه این آهنگهای حماسی چه آنها که با آهنگسازیهای حرفهای ساخته شدند و چه آنها که بسیار مردمی و با ابتداییترین سازها آماده میشدند، مورد استقبال مردم قرار میگرفتند. آهنگهای انقلابی بسیاری در زمان انقلاب و در سالهای پیش از 57 ساخته شدهاند که به یاد ماندنی شدند. این آهنگهای انقلابی جمعآوری شدند و جالب اینکه 114 آهنگ انقلابی در سالهای 57 و پیش از آن و کمی بعد از پیروزی انقلاب ساخته شده که شاید بسیاری از ما همه این آهنگهای انقلابی را در این سالها نشنیده باشیم. بسیاری از این آهنگهای حماسی با امکانات کم و با سازهایی ابتدایی ساخته شده اند و با گروههای کر چند نفره در استودیوهای کوچک موسیقی ضبط شده و به گوش مردم رسیدهاند و از آن پس زمزمه مردمان شدند. برخی از این آهنگها نیز در دستگاههای موسیقی ایرانی ساخته و ضبط شدند و آهنگسازان برجستهای دارند که همین سبب شده این آهنگها بیشتر در حافظه جمعی مردم بماند. اما جالب اینکه برخی از آهنگها با ملودیهای ساده و تکرار شونده نیز در ذهن مردم باقی مانده و به خاطر سادگیشان با طیف بیشتری از مردم ارتباط برقرار کرده است.
شاید برای مخاطبان آهنگهای حماسی، شناخت این ملودیها خالی از لطف نباشد. این ملودیها با نامهای "ای ایران، ای مرز پر گهر، الله الله تو پناهی بر ضعیفان یا الله، الله الله الله، لا اله الا الله، آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو، این پیروزی خجسته باد این پیروزی، 22 بهمن روز از خود گذشتن، شهید، راه تو افتخار، نام تو ماندگار، آمده موسم فتح و ایمان.. بهمن خونین جاویدان، بوی گل سوسن و یاسمن آید، مسلمانان به پا خیزید، ارمغان، آرمانم شهادت، از غم دل، از این انقلاب، آزاده مردی، برادر، برخیزید، بخوان هم وطن، چون آیی بر بالین من، دورهی ایثار و کار، دشمن، انقلاب، هم رزم، سیر تاریخی انقلاب اسلامی، حرف امام، پیرو خط امام، تو ای طلیعه سحر، سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، شعر انقلاب (آغاسی)، الله اکبر، ملت برای ارتش، ارتش برای ملت، ای بسیج، ای سرفرازان افتخار میهناید، به لاله در خون خفته، شهید دست از جان شسته، ای به امید کسان خفته، نصر منالله، جاودان نقش لقای تو، بهاران خجسته باد، خرمشهر، ای شهر شهیدان، من ایرانیم آرمانم شهادت، الامعمار و طراح حرم برخیز، هوا دلپذیر شد، گل از خاک بر دمید، نبودی با ما ببینی، که چه روزگاری داشتیم، هموطن کنون که سر زد از افق فروغ ایزدی، تا تو ای بهار تازه آمدی سروهای سر فراز آمدند، با آمدنت بهار دل پیدا شد، گلزار وطن، هم پای جلودار، خلبانان، ملوانان، خمینی ای امام، ای مجاهد ای مظهر شرف، سفر مبارک و الله اکبر خمینی رهبر" از جمله این 114 آهنگ هستند.
"سپیده اولین بهار، وطنم (گلریز)، رهبرا از پی فرمان تو برخواستیم، الله الله الله.، مرد مسلمان، آن زمان که بنهادم س به پای آزادی، عاشقان سر مست، آزادگان مژده، به پیش به پیش ای دلاوران، بت شکنی بت شکنی خمینی، دیده بگشای ای برادر، ای ایران ای آذر ایزد نشان، ای سرباز ایرانی، گاه سفر شد، ایرانی، به هم زن بساط بتپرستی، ژاله خون شد، کاروان شهید، خدا یکی و ایمان یکی، ما از برای حفظ دین میجنگیم، مژده ظفر، پیر ما را بوی پیراهن گرفت، سلاح برگیرید، سپیده1، سپیده2، ستمگر، شهیدان، شهید ای فروغ حق، تیغ باید خون فشاند، تو را به خون شهیدان، یار دبستانی من، الم نشرح لک صدرک، الله اکبر خمینی رهبر، ارتش، بابا خون داد، بسیج بسیج به پیش، باز آمدید، بگو یا الله، بزن فریاد سرخی، ای ارتش، ایران در راه ظفر، ایرانی، ایثار، خدایا خدایا، خجسته باد، خوش آمدی به ایران، من وارث، مرحبا بر این پیک خوش خبر، مزن تو آتش غربی به قلب سنت ایرانی، نینوا سراج1، نینوا سراج2، نیشتمان، افق، رزم مشترک، شب است و چهره میهن سیاه، شهید شهید شهید، روح شجاعت درس آزادی، تظاهرات1، تظاهرات2، تظاهرات3، تظاهرات4، تظاهرات5، تظاهرات6 و تو قبله خلقی" نیز دیگر سرودهایی هستند که در حافظه جمعی مردم هنوز هم زندهاند.
انتهای پیام/