سرویس تجسمی هنرآنلاین : عصر جمعه دوم آبان ماه، آیین اختتامیه دوسالانه نقاشی دامون فر توانسته بود طیفی وسیع از چهرههای شاخص جامعه تجسمی و به خصوص جوانان هنرمند را در سینما گالری پردیس ملت گردهم آورد؛ در آغاز این مراسم "سیف الله پویا راد" مدیر دوسالانه نقاشی دامون فر در سخنانی گفت: به شوق ١٠ ساله شدن دوسالانه نقاشى دامون فر، در پوست خود نمى گنجم؛ این سالها مثل برق و باد گذشت به لطف خداى مهربان و راهنمایى هاى نخبگان جامعه هنرى، دامون فر توانست زمینه ابراز وجود قریب به ٨ هزار نقاش نوجوان و جوان از سراسر ایران را فراهم کند؛ و در این میان استعدادهاى درخشانى معرفى شدند که امروزه مایه مباهات همه ما هستند؛ راستش از شما چه پنهان مسیر سختى بود، خاصه اینکه در دهه گذشته بر بخش خصوصى سختى بسیار گذشت اما امروزه به لطف همراهى باشکوه یک یک شما عزیزان کاممان از عسل شیرینتر است؛ خوشحالم در حد توان و بضاعتمان قدمى براى جوانان سرزمین مادرىام، ایران عزیز برداشتیم.
وی اذعان داشت: بارها گفتهام بخش خصوصى براى حضور پررنگ در عرصه هنر نیازى به فرش قرمز ندارد، نگاه مهربان متولیان امور کافى ست، خرسندم که امروز دولت پشتیبان بزرگ چنین مهمى ست؛ البته با هدف ترغیب جدى بخش هاى بزرگ مالى نظیر آنچه در ورزش رخ داده و صنایعى پولساز و به خصوص بانکها جذب اسپانسرى ورزش شدند و از معافیت هاى مالیاتى بهرهمند شدند چنین مهمى براى رونق هنر الزامى ست.
او در پایان ضمن تقدیر از آیدین آغداشلو و یک یک داوران این دوره ابراز خشنودى کرد که امشب از مقام علمى و تلاش هاى پرشور مردى تجلیل کنند که جامعه تجسمى ما مدیون اوست: "استاد علیرضا سمیع آذر".
آغداشلو از ضرورت انتشار کتاب نقاشان جوان ایران گفت
سپس "آیدین آغداشلو" رئیس شورای داوران این دوره این دوسالانه با یادآوری این نکته که بعد از ده سال فرصتی فراهم شده تا مجددا بتواند در این رویداد ملی سهمی ایفا کند. گفت: از نزدیک شاهدم که گروه دامون فر در پی مطرح کردن هنر معاصر ایران و نیز اهمیت بخشی به هنر جوان است. همین حسن نیت این رویداد ست که موجب شده من با ارادت قلبیام در کنار این دوسالانه باشم.
این استاد پیشکسوت نقاشی و تاریخ هنر با نام بردن از چند نقاشی این دوره تاکید کرد نشاط، خودباوری، شیفتگی به هنر در جوانان نقاش ایرانی موج میزند؛ جوانان ما در چهار راه سرگردانی معطل نیستند و توانستهاند با مردم خود و جهان خود پیوند بر قرار کنند که این خبری بسیار خوش است.
آغداشلو از عدم وجود کتاب هنر معاصر ایران، مختص هنر نقاشان جوان انتقاد کرد و گفت: عدم وجود آثار مکتوب درباره کنشهای نقاشانه هنرمندان جوان ایران یک جفای بزرگ است زیرا این جوانان توانستهاند در دورهای خطیر و حساس هم جهان شخصی خود را کشف کنند و هم به داوری جهان معاصر همت گمارند؛ باید جستجوگری جوانان ما در چنین کتابهایی مورد بررسی و تقدیر قرار گیرد.
آغداشلو سپس از برپایی مراسم گرامی داشت "دکتر علیرضا سمیع آذر" توسط نقاشان جوان زیر ۲۵ سال ایران تقدیر کرد و گفت: این جشنوارهها، همین تجلیلها مهمترین محمل برای ارتقای فرهنگ، تسری معنا و آرمان جویی ست. تنها در سایه همین جمع شدن هاست که آن معنای اصیل را میتوان انتظار داشت.
پرویز کلانتری: سمیع آذر یک چهره جهانی است
در ادامه آیین اختتامیه دوسالانه نقاشی دامون فر، بخش مراسم تقدیر از "دکتر علیرضا سمیع آذر" هنرشناس، مدرس و مولف هنری و رئیس اسبق موزه هنرهای معاصر تهران آغاز شد؛ ابتدا ویدئو کلیپی هشت دقیقهای ساخته "علیرضا عامری" از سمیع آذر اکران شد؛ در این کلیپ ضمن مرور گذرایی بر زندگی سمیع آذر، آرا و دیدگاههای وی درباره ضرورتهای هنر جوان و اصالت ایده محوری در هنر معاصر روز دنیا منعکس شد.
سپس "پرویز کلانتری" استاد پیشکسوت نقاشی ایران درباره جایگاه علمی و دستاوردهای اجرایی دکتر علیرضا سمیع آذر سخنرانی کرد. او گفت: سمیع آذر به حق پنجره هنر ایران را به سوی دنیا گشود و با برنامه ریزی علمی و خلق رویدادهای حرفهای، کنجکاوی دنیا را نسبت به هنر ایران برانگیخت؛ من بسیار متاسفم که ما در روزگارانی زیست میکنیم که قدر چهرههای بزرگی مثل سمیع آذر را در مملکتمان نمیدانیم.
کلانتری افزود: سمیع آذر از چهرههای ماندگار هنر ایران است که از درون انقلاب اسلامی پدیدار شد و به عنوان شایستهترین مدیر موزه هنرهای معاصر توانست مسئولیت بزرگ خارج کردن هنر ایران از انزوای سیاسی و فرهنگی را بوجود آورد. او را شخصیتی جهانی میشناسم که توانسته با تالیفات متعدد و عمیقش درباره هنر معاصر، دانش نسل امروز ایران را نسبت به هنر روز دنیا ارتقاء بخشد.
سمیع آذر در مراسم تقدیرش خواستار کمال همکاری هنرمندان با موزه هنرهای معاصر شد
در ادامه این بخش از علیرضا سمیع آذر تقاضا شد تا روی سن بیاید، دقایقی چند حاضران در این مراسم به احترام دو دهه تلاشهای مدیریت هنری و تالیفات وی ایستاده او را مورد تشویق قرار دادند. سمیع آذر لوح سپاس و گرامی داشتش را از پرویز کلانتری و سیف الله پویا راد دریافت کرد. سپس در سخنان کوتاهی گفت: دوسالانه نقاشی دامون فر، بدون تردید در دهه اخیر مهمترین و مستقلترین رویداد تجسمی کشور بوده است که توانسته نقشی مهم در معرفی نسل نوین نقاشی ایران ایفا نماید. متاسفانه در مملکت ما اینگونه رویدادها هم بسیار معدودند و هم فاقد استمرارند، من خوشحالم که در دهمین سال فعالیت این رویداد ملی حرفهای گرد هم آمدهایم؛ این رویداد را یک ادای دین یک فرد فرهنگ دوست به نام جناب پویا را به فرهنگ سرزمین مادریاش دیدهام و از آن تقدیر میکنم؛ در این سالها اهمیت حضور بخش خصوصی در جامعه هنری مشهودتر از همیشه است. تجربه به همه آموخته که دولتها خواسته یا ناخواسته از هنری مشروط به مقتضیات خود حمایت میکنند و شاید ناگاه به مهار و کنترل هنر میپردازند؛ اما موج فزاینده بخش خصوصی در حمایت از هنر نشان داده است که هنرمندانمان نیز تمایل به همکاری در فضای باز فرهنگی هستند و استقبال از دوسالانه دامون فر موید همین نکته است.
سمیع آذر ضمن ابراز خرسندی و سپاس از تفقدهای بزرگان هنر ایران نسبت به خود، از جامعه هنری دعوت کرد با موزه هنرهای معاصر تهران همکاری شایستهای انجام دهند، او گفت: من به آقای مجید ملانوروزی رئیس مرکز هنرهای تجسمی و موزه هنرهای معاصر تهران، اعتقاد قلبی بسیار زیادی دارم، احساس میکنم ایشان کارهای بایسته بسیاری انجام خواهند داد؛ در این فرصت از همه هنرمندان دعوت میکنم که کمال همکاری را با ایشان داشته باشند؛ ایشان عزم و اراده خوبی دارند وبه طبع نیاز دارند همه ما فکر و همت خود را در اختیار ایشان و مجموعه دولتی قرار دهیم تا راه شایستهای که پیشتر آغاز شده به شکل شکوفاتری ادامه یابد.
تقدیر هماهنگ نشده کلانتری از پویا راد
در ادامه مراسم پرویز کلانتری، از مجری خواست دقایقی کوتاه به او فرصت دهد؛ او روی سن رفت و خطاب به حضار گفت که من میخواهم از سیف الله پویا راد که ده سال است جوانان نقاش سرزمینم را حمایت میکند، تقدیر کنم این کار را خودم و بدون اطلاع هیچ کس دیگر انجام میدهم. حامیان هنر در این سرزمین تعدادشان بسیار نیست و من خوشحالم که پویاراد را میشناسم که توانسته با استمرار این حرکت امید بخش چنین جمعی را گردهم آورد و چهرههای موفق به جامعه هنری ایران معرفی کند؛ سپس کلانتری از پویاراد خواست به روی سن بیاید و به او یک اثر از نقاشیهایش تقدیم کرد. جمعیت دقایقی چند این تقدیر پیش بینی نشده را با دستهایشان همراهی کردند.
تقدیر از برگزیدگان موفق دورههای قبل
به مناسبت پنجمین دوره دوسالانه نقاشی دامون فر از پنج نقاش جوان که در دورههای گذشته حائز رتبههای برتر شدند و در این سالهای به موفقیتهای بزرگ داخلی و بین المللی نائل آمدند تقدیر شد: وحید چمانی، مرتضیپور حسینی، نفیسه عمران، عادل یونسی و لیلی رشیدی.
بیانیه داوران، ۱۵ تقدیر شده و پنج برنده
در ادامه بیانیه هیئت داوران متشکل از آیدین آغداشلو، معصومه مظفری و پویا آریانپور قرائت شد و پنج نقاش برتر و ۱۵ نقاش تقدیر شده، معرفی شدند. بر اساس آرای داوران میلاد محمودی بهترین نقاش زیر ۲۵ سال پنجمین دوره دوسالانه نقاشی دامون فر انتخاب شد که جایزه نخست همیشگی این رویداد یعنی سفر به آلمان و حضور در آکادمی هنر فابرکاستل را از آن خود کرد. مالک محمدزاده برنده جایزه دوم شد و سه نفر به طور مشترک جایزه رتبه سوم را از آن خود کردند: الهه رضازاده، سینا رضایی و سحر جمالی.
جایزه بخش ویژه این رویداد در هنر تصویر سازی به نیکا بزرگمهر رسید و حسن جعفری نیا جایزه ویژه نقاش منتخب آرای مردمی را کسب کرد.
همچنین هیئت داروان از ۱۵ نقاش تقدیر نمودند: طاهر روزمه سالی، پریسا حسین هاشمی، سامان حسیننژاد، نرگس بنی آقا، سید محمد اسماعیل عمادی، فرشتهپور کاظم، الهه فرزانگان، حسن جعفری نیا، یکتا جبلی، شیما فراهانی، سپهر نوده فراهانی، احسان حسینی راد، داوود خلیلی، سام نیک مرام و بهاره هجرانکش راد.
کنت فابرکاستل، تقدیر از داوران، علی ضیاء و اساتید حاضر
آیین اختتامیه پنجمین دوسالانه نقاشی دامون فر که بیش از دو ساعت به طول انجامید بخشهای مختلفی داشت از جمله فیلمها و کلیپهای گوناگونی از لحظههای پرشور این دوسالانه، تقدیر از شورای داروان نهایی و هیئت انتخاب، پخش کلیپ پیام کنت فابرکاستل (آقای مداد) از آلمان که ضمن ستایش نقاشان ایران، ابراز امیدواری کرد به زودی سفری به تهران داشته باشد. حضور بسیار پر رنگ چهرههای نام آشنای جامعه هنری نظیر مهندس مرتضی کاظمی، مجید ملانوروزی، علی شیرازی، محمد ابراهیم جعفری، غلامرضا نامی، بهزاد شیشه گران، پویا آریانپور، بهنام کامرانی، سید هادی منبتی و... همچنین مجری این اختتامیه "علی ضیاء" بود.
گفتنی ست، پنجمین دوسالانه نقاشی دامون فر به همت گالری دامون فر و با همکاری فابرکاستل آلمان، کوئیلو برند ایرانی آلمانی، کانسون و پ ب او فرانسه و نیز موسسه تصویر شهر سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران از ۱۸ مهر ماه تا دوم آبان ۹۳ در گالری پردیس ملت برگزار شد.
انتهای پیام/