به گزارش آوای ایرانیان موضوع کاغذ همواره یکی از دغدغههای دولتهای مختلف بوده و ناشران، صاحبان مطبوعات، چاپخانهداران و حتی آموزش و پرورش و ... از جمله مطالبهگران همیشگی این کالای اساسی بودهاند.
گرانی کاغذ و در راستای آن کمبود این کالای پرمصرف در زندگی روزمره در دورههای مختلف همواره از مشکلاتی است که دولتها سعی در حل و رفع آن که گاهی تبدیل به معضل شده، داشتهاند.
دولت سیزدهم به عنوان دولت مردمی از ابتدای روی آمدن یکی از دغدغهها و اولویتهای اصلیاش حل این معضل گران بود.
سیدابراهیم رئیسی رئیسجمهور از روزهای ابتدایی روی کار آمدن دولت سیزدهم پیگیر موضوع کاغذ بوده و همواره با تاکید بر استفاده از ظرفیتهای داخلی وعده خودکفایی در تولید این کالای استراتژیک را داشته است.
تولید کاغذ داخلی در دولت سیزدهم به عنوان یکی از اولویتهای اصلی نسبت به بسیاری دیگر از اولویتها در دستورکار دولت و با قید فوریت قرار گرفت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان یکی از متولیان اصلی، مسئول پیگیری این امر تا حصول نتیجه شد.
در این میان بسیاری از کارشناسان این حوزه باوری بر خودکفایی در این امر نداشته و به قول رئیس جمهور نفوس بد زدهاند و این در حالی است که فردا قرار است این خودکفایی در کارخانه چوب و کاغذ مازندران برپا شود و یک وعده که از نظر بسیاری به شعار نزدیک بود، به منصه ظهور برسد.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ در دولت مردمی به عنوان پیگیر اصلی خودکفایی کاغذ همواره تاکید بر این داشته که در خودکفایی کاغذ به مرحلهای خواهیم رسید که علاوه بر عدم نیاز به وارادات این کالا که این روزها زیاد درباره آن سخن می رود، به مرحله صادرات هم خواهیم رسید.
به گفته اسماعیلی در زمان بررسی وضعیت فرهنگی کشور برای برنامه جامع دولت در سال ۱۴۰۰ یکی از مسائلی که به شدت محل نگرانی بود، وضعیت اقلام فرهنگی از جمله موضوع کاغذ مورد نیاز نشریات و کتب بهویژه کتابهای درسی بود.
بر اساس این گزارش، پس از در اولویت قرار گرفتن موضوع کاغذ در دولت سیزدهم و پیگیریهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کارگروه کاغذ در معاونت اول ریاست جمهوری با ریاست دکتر مخبر و عضویت وزرای فرهنگ، صمت و معاونان مربوطه تشکیل شد و مدیرعاملهای بانکها و بخش مردمی و خصوصی نیز به این حوزه اضافه شدند.
ارزیابی کارگروه کاغذ در سال ۱۴۰۰ به گفته وزیر فرهنگ بر این بود که در تولید کاغذ حداقل به ۸۰ هزارتن برسیم و وضعیت کشور به لحاظ نیازهای این بخش تامین شود و این درحالی بود که تولید کاغذ در آن زمان چیزی در حدود ۵ هزارتن بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین بر این اساس تاکید میکند در سال ۱۴۰۱ در تولید کاغذ داخلی به عدد ۴۰ هزارتن و امسال به عدد ۸۰ هزارتن رسیدیم.
هماکنون کل تولید کاغذ مورد نیاز آموزش و پرورش برای ۱۵۵ میلیون کتاب درسی به صورت صد درصد داخلی انجام میشود که ۴۵ هزارتن برای چاپ کتب درسی و ۵ هزارتن برای جلد کتاب است.
بر اساس اعلام وزارت فرهنگ، در شیراز نیز یک مجموعه جدید در حوزه کاغذ آماده بهرهبرداری است که با بهرهبرداری این مجموعه عظیم نزدیک به ۵۰ هزارتن به تولید کاغذ داخلی کشور اضافه خواهد شد و تا پایان سال ۱۴۰۲ ظرفیت تولید داخلی به حدود ۱۳۰ هزارتن خواهد رسید.
کارخانه چوب و کاغذ مازندران، کارخانه کاغذ پارس، کارخانه دیبای شوشتر و کارخانه زاگرس فارس از جمله کارخانههای بزرگ تولید کاغذ داخلی کشور است که هر کدام بخشی از تولید کاغذ را برعهده دارند.
کارخانه چوب و کاغذ مازندران به عنوان یکی از ایک کارخانهها که بخش عظیمی از کاغذ تحریر کشور را تامین میکند فردا میزبان گام نخست خودکفایی تولید اساسیترین کالای فرهنگ و مطالعه کشور خواهد بود و با این اتفاق نشان داده میشود که با تکیه بر ظرفیتهای داخلی و توان فکری کارشناسان و پژوهشگران داخلی میتوان به خودکفایی و حتی صدور تفکر به دیگر کشورها رسید.
فردا دهم آذر وعدهای محقق خواهد شد که دغدغه بسیاری از مطالبهگران نشر تفکر و دانایی به اتمام خواهد رسید.
فردا در کارخانه چوب و کاغذ مازندران، گام نخست خودکفایی در تولید کاغذ داخلی را برمیداریم و امیدواریم به زودی گام صدور آن به خارج از کشور را نیز برداریم.